Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Dziękuje, chmm... to muszę się rozejrzeć po hurtowniach na Lubelszczyźnie. Używaliście, może, doniczek cylindrowych - spinanych, jak się sprawdzają w praktyce?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dotarłam do końca wątku, no i powiem, że można się wiele od Ciebie nauczyć. Ogród zaczełam uprawiać tej wiosny, no i tak sobie wykombinowałam, że jak później będę wszystko przycinać, to z zielnych sadzonek powstać mogłaby szkółka. Jednak to chyba zbyt dalekosiężne plany/pomysły i w ogóle.
Do Ciebie będę regularnie zaglądać, bo wątek bardzo ciekawy i miło patrzeć jak ktoś z tak wielkim sercem zajmuje się roślinkami. Najważniejsze, że dzielisz się wiedzą, bo teraz to każdy odwraca się plecami i w swoją stronę ciągnie.
Jeśli pozwolisz to będę zaglądać, może kiedyś zacznę męczyć pytaniami :wink: ?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doniczek cylindrycznych używałem raz ... I dziękuję , więcej nie chcę :wink: Z ustawionych na stołach podczas podlewania wypływa ziemia , a w transporcie to już porażka , są węższe od roślin i mamy do wyboru , albo łamać liście albo luźno ustawione i przewracające się doniczki. Wolę standardowe i najchętniej kwadratowe.
Sosenko :wit Zapraszam , jeśli mogę pomóc , to bardzo chętnie , nie krępuj się i pytaj :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Na razie będę podglądać, ale może i zacznę zadawać pytania. na szczęście masz dzieci i jesteś cierpliwy :wink:
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

No i jak tam Zibi po Wszystkich świętych? Wystarczyło Ci kwiatów? To teraz już zaczynasz leniuchowanie, czy jeszcze cos działasz?. Pozdrawiam ewa
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, właśnie, mi się wydawało, że te cylindryczne doniczki nie koniecznie dobre. Już odwiedziłam dwie hurtowni, bo tyle jest w najbliższym mieście, dostałam katalogi doniczek, ziemi, torfu i nasion i ... zawrotu głowy od ilości tego wszystkiego :shock: Za Twoją radą będę kupować kwadratowe, tylko chciałam jeszcze zapytać o rozmiar. Jak myślisz jakie najlepsze rozmiarowo na pomidory i paprykę? Na pory i kapustne M. będzie robił skrzynki drewniane ale też nie bardzo wiem, jaki ma być wymiar. Chciała bym podejść do sprawy w miarę profesjonalnie, jeśli, oczywiście można mianować kogoś profesjonałem z tak krótkim stażem w ogrodnictwie, jeszcze trzy lata temu nie wiedziałam, że istnieje szpadel amerykański :;230
Słyszałam, że dużym problemem w hodowli sadzonek jest skrapianie wody z sufitu szklarni/tunelu i, ze trzeba zrobić taki jakby drugi sufit z folii? Ale jak to wygląda w praktyce? Miałeś z czymś takim doczynienie?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety , po żniwach trzeba ogarnąć gospodarstwo i przygotować do wiosny :roll: O odpoczynku pomyślę tak mniej więcej za tydzień :roll: :roll: :roll:

Na temat pomidorów i papryki tyle już się tu naczytałem ... Na zlot zawiozłem pomidory wyhodowane przez mojego jedenastoletniego synka w wielodoniczce 3 x 3 cm , niestety nie wiem do kogo trafiły więc nie zapytam o opinię. Do 80% rozsad używam obecnie doniczek 7 x 7 cm. Standardowy rozmiar skrzynek to 40 x 60 cm a wysokość zależy raczej od przeznaczenia :roll: Myślę że do rozsady warzyw wystarczy 6-8 cm. Odpowiedziałem na wszystko :roll: Powodzenia ;:333 ;:333 ;:333

Sorki :wink: Jeszcze skraplanie. Najprościej podwiesić w tunelu siatkę z drutu i na niej rozłożyć folię z lekkim spadem w jedną stronę i po problemie ;:333 ;:333 ;:333
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36

Post »

Zibi, jak u ciebie sytuacja z bratkami? W naszym rejonie jesienią bratek nie szedł prawie wcale, ten zaplanowany na wiosnę zbiera się kwitnąć jakby to marzec prawie był :roll:
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit Jesienią sprzedałem może z .... 20 .... sztuk :( A z kwitnieniem Masz rację , zbierają się jak szalone i kwitną nawet te odstawione w skrzynkach pod stoły. Nie wiem co wprowadziło je w błąd :roll: :roll: :roll:
szczytnica38
200p
200p

Post »

A nie pędzą ci do góry pod tymi stołami? Swoje trzymam na maksymalnym świetle, skarlałem dwa razy, w tym tygodniu pociągnę trzeci. Tylko potem trzeba oskubać z kwiatów.......... ok 30 tys. szt. uff.... ;:77 ( oby na wiosnę)
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uciekają , ale nie bardzo się tym przejmuję :wink: Pędy nadziemne i tak nie przetrwają zimy , a na wiosnę będą już na swoich stołach. Na szczęście mam ich znacznie mniej , tylko na swoje stoiska i trochę dla znajomych :roll: :roll: :roll:
szczytnica38
200p
200p

Post »

I co Zibi, urwiesz się?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście :uszy Poprzedni był super , a ten będzie jeszcze lepszy :heja :heja :heja A Ty :?:
szczytnica38
200p
200p

Post »

Ogólnie na razie przeszkód żadnych w tym terminie nie widzę, spakujemy z żoną nasze roczne prrr ;:86 (wtedy tyle będzie miał) i w drogę! ;:333
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Zibi wybierasz się?....Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”