IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Re: Jaka to odmiana jabłoni

Post »

Tak dużo zależny od podkładki i np. na popularnej M-26, zaczynają owocować właśnie już w 2-3 roku po posadzeniu - nawet takie odmiany jak Reneta Czerwona czy też Kandil Sinap.

Tu nie chodzi o okaz owocu, ale pokazanie jego naturalnego zabarwienia, cech widocznych na skórce w naturalnym świetle i warunkach. A osoby tym zainteresowane wiedziały jak wygląda takie jabłko, a nie podobne, czy też być może jest to ta odmiana.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprawdzcie jeszcze odmianę 'Jonatan'.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tytuseee pisze: (...) wrzucam zdjęcia "prawdziwej" Złotej Renety(Królowej Renet). Drzewa z której pochodzą owoce mają już prawie 80 lat, szerokość(nie objętość) koron około 15 metrów, wysokość około 7-8 metrów, obwód pnia w okolicach 150cm może więcej.
Nie zgadzam się z tą "prawdziwą" Renetą.
Oto opis Królowej Renet, z polskiej pomologii i atlasu owoców carstwa rosyjskiego (inaczej: Złota Reneta, Wintergoldparmene, Reine des Reinettes, Zołotoj Parmien, King of the Pippins, Zołotoj Rieniet, Parmena Zimni Zlata i jescze parę nazw zwyczajowych) :
"Owoce średnich rozmiarów, bardzo kształtne, baryłkowate, zwę­żone ku kielichowi. Skórka cienka, zielonożółta, pokryta silnym, prążkowanym, czerwonopomarańczowym rumieńcem. Szypułka krótka, gruba, w średnio głębokim, lekko ordzawionym zagłębie­niu. Kielich otwarty, w szerokim, bardzo foremnym zagłębieniu, zachowującym trawiastozielone zabarwienie. Miąższ białożółtawy, ścisły, kruchy, dość soczysty".
Ani jabłka na Twoich zdjęciach nie są baryłkowate, wręcz większość z nich raczej spłaszczone, ani zwężone ku kielichowi, ani nie mają czerwonopomarańczowego rumieńca lecz czerwony. Na żadnym jabłku nie widać ordzawienia, choć wiadomo, że nie na każdym jabłku - to jednak delikatne bywa. Owoce Złotej Renety nie mają też żebrowania przy kielichu, natomiast na Twoich jabłkach jest ona bardzo wyraźne. I ani sladu trawiastozielonego zabarwienia przy kielichu.
Dalej z pomologii:
"Młode drzewo rośnie silnie, później słabiej, tworzy koronę średniej wielkości".
Drzewo o średnicy pnia ponad 50 cm i koronie szer. 15 m to nie jest drzewo średnio silnie rosnące.
Tak dla porównania:
Królowa Renet z atlasu owoców Rosji z 1906. roku:

Obrazek

I namierzona przeze mnie Złota Reneta ze starego, "poniemieckiego" sadu, a więc ma co najmniej 70 lat (drzewo ma ok. 30-40 cm średnice pnia i koronę o rozpiętości ok 7-8 m).

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Nadmienię, że sfotografowałem 1 jabłko, ale zapewniam, że wszystkie wyglądały podobnie, nieznacznie różniły się wielkościami.
Tak nawiasem mówiąc to pomolog i rossynant zapewne by rozstrzygnęli sprawę, ale wygląda, że od jakiegoś czasu to forum "zlewają" :wink: .
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tytuseee
Jeśli można, prosiłbym o zdjęcia jabłoni Żelaźniak :)
tytuseee
200p
200p

Post »

To przyjrzyj się uważnie jak nie widzisz czerwono-pomarańczowego rumieńca, barwa zależny też od natężenia słońca i może on być prawie czerwony. Prążki jak najbardziej są tu znaczące, jednak jak byś chciał wiedzieć, to też zależy od naświetlenia owocu, prążki mogą zlewać się w całość jak i być bardzo wyraźne, gdzie właśnie jest to pokazane na zdjęciu. Baryłkowaty owocu, jak najbardziej jest, są bardziej baryłkowate i bardziej spłaszczone owoce, czym większy tym bardziej rozrasta się w boki(bardziej płaski), co widać w skrzyńce(później przedstawie mniejsze owoc o gnieździe cebulowym). Owoce są pokazane i ułożone w różny sposób, aby było widać każdy kolor. Opis pomologicznego nie musisz mi przedstawiać, ponieważ jest mi dobrze znany. Zdjęcie które przedstawiłeś to grupa ze złotych renet lub nawet szarych i bardzo podobnie wygląda Reneta Kulona. Złota Renata(Królową Renet) można poznać po tym, że właśnie posiada cienką skórkę, a jak widać na twoim zdjęciu jest ona(przynajmniej tak wygląda na gruba), a jak napisałeś u góry taka raczej nie jest. Co bardzo ważne rzadko są właśnie ordzawionia - gdzie występuje ono przy ogonku(pokazane właśnie na moim zdjęciu i niekiedy przy gnieździe nasiennym). Jak widać na twoim zdjęciu jest jabłoń mocno ordzawiona i gdzie masz prążki? o których sam pisałeś?, bo i nie wygląda jak wcześniej wspomniałem na Królową Renet. Tak jak u góry zostało to wspomniane, dużo osób może mylić Królową Renet z innymi, i ja przedstawiam właśnie - tą odmianę "Królową Renet".

Wiesz mi nikt nie musi powiedzieć czy jest to Złota Reneta czy też nie. Czy Ty w to wierzysz - to już twoja sprawa. Nie tylko tylko teoretyka, ale oglądniecie owocu z bliska, spróbowanie jego smaku, to też bardzo dużo, bo same obrazki to nie wszytko.

Wracając do samego drzewa, spytaj się szkółkarza jak ma tą odmianę, jak silnie ona już potrafi rosnąć w szkółce i tak jak jest to zaznaczone w pomologi rośnie bardzo silnie, dopiero w późniejszym wieku wzrost maleje.

Że twoje drzewo jest mniejsze to ma świadczyć o tym, iż nie przedstawiam Złotej Renety?, bo nie rozumie? Z drzewa które przedstawię zdjęcie niżej - można zabrać nawet 500kg owocu! A jego wymiary to ponad 200cm średnicy i ponad 15 metrów szerokości korony: Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, Pomolog i Rossynant powiedzieli by Wam więcej, ale ku ogromnej stracie dla forum wygląda na to, że w kwestii pomologii krzyż będziemy musieli ciągnąć my - co bardziej doświadczeni w tej dziedzinie, ale niestety jeszcze nie na tym poziomie.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

ERNRUD pisze:Sprawdzcie jeszcze odmianę 'Jonatan'.
Też brałem pod uwagę. Ale na zdjęciach jonatanowe jabłka takie jakby kropkowane, natomiast te "moje" takich nie mają. W razie czego kupiłem już Jonathana to i dokupię Cesarza, bo tak czy owak uwielbiam renety.
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

novito pisze:No cóż, Reneta to nie była na pewno, ani z wyglądu ani w smaku. Jabłko okazało się trawiaste w smaku, bez wyrazu.
Jeśli chodzi o championa, to też mi się tak wydaje, że może to być to. Co prawda obok mam posadzonego Championa
tylko w wersji Reno i jabłka są super, znacznie słodsze od tego ze zdjęć z wcześniejszych postów .
W smaku nieporównywalnie lepsze a wyglądają tak:

Obrazek
Obrazek

Jabłka były kupowane dwa lata temu przez internet z znanej wszystkim platformy handlowej alle..drogo.
Jak widać uczciwość i kompetencje sprzedających ogranicza się tylko do szybkiego zysku. Żadnej odpowiedzialności
za to co sprzedają, byle dużo i byle co a różnorodność odmian w ofercie to ściema dla przyciągnięcia klienta.

.

No panowie muszę przyznać, że powoli się gubie ;:124
Trzy strony wcześniej wstawiłem zdjęcie jabłka, które miało być 'R. złotą' ale według was to 'R.czerwona' ale z tego co teraz widzę na zdjęciach od tytuseee odnośnie 'R.czerwonej', to wygląda jak mój 'Champion reno' na zdjęciach powyżej.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

tytuseee pisze:... A jego wymiary to ponad 200cm średnicy i ponad 15 metrów szerokości korony:...
Ponad 200 cm obwodu, a nie średnicy! To daje ok. 65cm średnicy.

To byłoby nieźle. ERNRUD
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
tytuseee
200p
200p

Post »

Tak - oczywiście obwodu pnia, tak jak widoczne na zdjęciu.
tytuseee
200p
200p

Post »

novito

Może wydawać się podobną odmianą z innymi, dlatego z pomologicznego punktu ocenia się wszystko i rozpoznaje odmianę - od wzrostu drzewa, koloru, kształtu, wielkości owocu, gniazda nasiennego, ogonka, miąższu, okresu dojrzewania itd.
Tutaj dodatkowe zdjęcie Renety Czerwonej(Cesarz Wilhelm)

Obrazek

Poniżej przedstawiam zdjęcie owców Malinowej Oberlandzkiej, posadzona w latach 50, wysokość około 8 metrów, objętość pnia 130cm - jeśli kogoś to interesuje.

Obrazek
Obrazek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tytuseee pisze:...Poniżej przedstawiam zdjęcie owców Malinowej Oberlandzkiej, posadzona w latach 50, wysokość około 8 metrów, objętość pnia 130cm - jeśli kogoś to interesuje...
Niech będzie, ze się czepiam ale uściślę - obwód pnia 130 cm (co daje średnicę około 41 cm)

Objętość pnia też można wyliczyć - pomnożyć pole przekroju przez wysokość pnia :wink: ale to raczej przy wrzucaniu do kominka/pieca CO coś by mówiło.
tytuseee
200p
200p

Post »

Ale o co chodzi z tą średnicą? Podaje obwód pnia mierzonego miarą i o to mi chodziło, więc co ma piernik do wiatraka:)

Wysokość drzewa to nie tylko pień.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Używasz mylących określeń - nie objętość ale obwód! Najpierw napisałeś średnica zamiast obwodu, potem napisałeś objętość zamiast obwodu.

* Sam napisałeś objętość pnia
tytuseee
200p
200p

Post »

Haha, rzeczywiście, chyba idzie zmiana pogody - bo głupoty wypisuje. Oczywiście obwód:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”