Papryka - choroby,szkodniki,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka co jej dolega?

Post »

Sprawdź, czy na dolnej stronie blaszki liściowej nie żeruje przędziorek.Pozdrawiam klakier.
Milczacycien
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2015, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nic nie znalazłem od spodu:(
curka maja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 kwie 2015, o 19:46

więdnące liście papryki

Post »

Mam problem z więdnącą papryką w rozsadzie, a wygląda to tak, zaczynają obumierać dolne liście papryki a później cały krzak.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: więdnące liście papryki

Post »

Może być wiele przyczyn, najprawdopodobniej przyczyna tkwi w korzeniach, że nie mogą pobierać wody. Mogą mieć za mokro, za zimno, przenawożona, a także choroba zgorzel podstawy łodygi.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Milczacycien pisze:Co dolega moim papryczkom, jak im pomóc?
Nic jej nie będzie- to nie zaraźliwe. Słoneczko przyświeciło....
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Gekrob
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2015, o 00:44

Pofalowane liście papryki

Post »

Witam wszystkich. Kilka dni temu zauważyłem dziwne zmiany na liściach moich krzaczków. Najprawdopodobniej są to odmiany Red Long Oraz Habanero. (pewności nie mam z powodu upadku sadzonek na ziemię w młodości i wymieszania się różnych odmian ;:222 )
Defekt polega na pofałdowanej powierzchni liścia. Wygląda to jakby żyłki w liściach rosły zbyt wolno i ograniczały wzrost liścia. Na szczęście nie wszystkie roślinki są dotknięte tą dolegliwością...

RED LONG ?
Obrazek Obrazek Obrazek

HABANERO
Obrazek Obrazek Obrazek

Jeśli ktoś się spotkał z czymś podobnym lub ma jakiś pomysł jak sobie poradzić z zaistniałą sytuacją to bardzo proszę o pomoc.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Re: Pofalowane liście papryki

Post »

Gekrob

Częsty widok u psiankowatych. Nadmiar azotu. Masz przykład z nawozu Polifoska do ziemniaków - ma tylko 8% N.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Gekrob
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2015, o 00:44

Post »

Jak temu zaradzic? Płukanie?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jest ciepło i papryka zaczęła intensywniej rosnąć, to dobrze. Jeśli uważasz, że może być mało wapnia, to daj po szczypcie pod każdy krzak kredy, bo nieco tak wyglądają.
przoms
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2015, o 15:22

Szkodnik na papryczce

Post »

Witam, coś zaatakowało moje papryczki. Liście dostają jasnych żółtych plam, żółkną całe i opadają. Po ściśnięciu liścia i dokładnym przyjrzeniu się, na wierzch wychodzą żółte robaczki. Proszę o identyfikację i w miarę możliwości o sposoby na zwalczenie tego dziadostwa.
Te białe plamy roznoszą się po całym domu, zainfekowały też majeranek co widać na pierwszym zdjęciu i bazylię. Co ciekawe w domu nie widzę żadnych muszek poza paroma ziemiórkami.

Z góry dzięki :)

Obrazek Obrazek
asiencja
50p
50p
Od: 25 kwie 2012, o 18:54

Problem z papryką

Post »

Dzień dobry!
W połowie maja posadziłam na swojej działce kilka sadzonek papryki, różnych odmian (żółta, pomarańczowa, fioletowa, czerwona) pochodzących od różnych sprzedawców. Gdy sadziłam wyglądały zdrowo, miały ciemnozielone liście. Po kilku dniach zaczęły marnieć, ich liście bledły i jakby lekko więdły. Zaczęłam więc nawozić oraz opryskałam timorexem, dwie na próbę miedzianem. Nawoziłam humusem, nawozem do pomidorów, owczymi granulkami i poprawy nie zauważyłam. Papryka nie rośnie, młode pędziki są bardzo króciutkie i jest dalej blada. Ziemia, jaką mam na działce to ponoć czarnoziem. Będę wdzięczna za wszelkie porady! :)
Dodam że w poprzednich latach miałam paprykę w doniczkach na balkonie i rosła pięknie.
atropina43
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2015, o 22:45

Re: Problem z papryką

Post »

Może chodzić o odczyn gleby. Papryki najlepiej rosną na glebach lekko kwaśnych z dodatkiem siarki.
asiencja
50p
50p

Post »

Dziękuję! Przy najbliższej okazji zbadam odczyn. Na liściach papryki są poza tym powygryzane dziurki, coś w podobny sposób zjada kwiaty i liście moich clematisów...
Załączam zdjęcie
Obrazek
https://imageshack.com/i/p96hQkO3j
asiencja
50p
50p

Post »

Dzisiaj zbadałam odczyn. 6,5 czyli chyba odpowiedni. Pomidory rosną przy nim dobrze, ogórki w miarę. Dalej nie wiem co może się dziać z papryką. Jak oglądam krzaczek z bliska to od góry widać że nowo rosnące międziwęźla, wszystkie listki i kwiatki są ściśnięte na bardzo krótkim odcinku, jakby papryka nie mogła rosnąć do góry... Od momentu posadzenia (ok 6 tyg temu) krzaczki urosły najwyżej o kilka (2-3?) cm...
Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zaznaczam, że nie zajmuję się papryką, ale mi się zdaje, że jeśli nieco poobrywała zawiązki i pozostawiła tylko te zktórych chcesz mieć owoce, to powinna się sprowokować do dalszego rośnięcia. A przyczyna też może być zmiana warunków świetlnych na lepsze, bo jednak rozsada miała mniej światła, a może u Ciebie mogło być stanowczo za mało. Sama bez ingerencji po jakimś czasie też powinna zacząć rosnąć, może nieco więcej azotu (NH4), to też ją nieco wyciągnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”