Papryka - choroby,szkodniki,problemy
Re: Papryka co jej dolega?
Sprawdź, czy na dolnej stronie blaszki liściowej nie żeruje przędziorek.Pozdrawiam klakier.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 kwie 2015, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic nie znalazłem od spodu:(
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2015, o 19:46
więdnące liście papryki
Mam problem z więdnącą papryką w rozsadzie, a wygląda to tak, zaczynają obumierać dolne liście papryki a później cały krzak.
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: więdnące liście papryki
Może być wiele przyczyn, najprawdopodobniej przyczyna tkwi w korzeniach, że nie mogą pobierać wody. Mogą mieć za mokro, za zimno, przenawożona, a także choroba zgorzel podstawy łodygi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nic jej nie będzie- to nie zaraźliwe. Słoneczko przyświeciło....Milczacycien pisze:Co dolega moim papryczkom, jak im pomóc?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Pofalowane liście papryki
Witam wszystkich. Kilka dni temu zauważyłem dziwne zmiany na liściach moich krzaczków. Najprawdopodobniej są to odmiany Red Long Oraz Habanero. (pewności nie mam z powodu upadku sadzonek na ziemię w młodości i wymieszania się różnych odmian
)
Defekt polega na pofałdowanej powierzchni liścia. Wygląda to jakby żyłki w liściach rosły zbyt wolno i ograniczały wzrost liścia. Na szczęście nie wszystkie roślinki są dotknięte tą dolegliwością...
RED LONG ?

HABANERO

Jeśli ktoś się spotkał z czymś podobnym lub ma jakiś pomysł jak sobie poradzić z zaistniałą sytuacją to bardzo proszę o pomoc.

Defekt polega na pofałdowanej powierzchni liścia. Wygląda to jakby żyłki w liściach rosły zbyt wolno i ograniczały wzrost liścia. Na szczęście nie wszystkie roślinki są dotknięte tą dolegliwością...
RED LONG ?

HABANERO

Jeśli ktoś się spotkał z czymś podobnym lub ma jakiś pomysł jak sobie poradzić z zaistniałą sytuacją to bardzo proszę o pomoc.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pofalowane liście papryki
Gekrob
Częsty widok u psiankowatych. Nadmiar azotu. Masz przykład z nawozu Polifoska do ziemniaków - ma tylko 8% N.
Pozdrawiam, Francik
Częsty widok u psiankowatych. Nadmiar azotu. Masz przykład z nawozu Polifoska do ziemniaków - ma tylko 8% N.
Pozdrawiam, Francik
Francik
Jak temu zaradzic? Płukanie?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jest ciepło i papryka zaczęła intensywniej rosnąć, to dobrze. Jeśli uważasz, że może być mało wapnia, to daj po szczypcie pod każdy krzak kredy, bo nieco tak wyglądają.
pozdrawiam Ludwik
Szkodnik na papryczce
Witam, coś zaatakowało moje papryczki. Liście dostają jasnych żółtych plam, żółkną całe i opadają. Po ściśnięciu liścia i dokładnym przyjrzeniu się, na wierzch wychodzą żółte robaczki. Proszę o identyfikację i w miarę możliwości o sposoby na zwalczenie tego dziadostwa.
Te białe plamy roznoszą się po całym domu, zainfekowały też majeranek co widać na pierwszym zdjęciu i bazylię. Co ciekawe w domu nie widzę żadnych muszek poza paroma ziemiórkami.
Z góry dzięki

Te białe plamy roznoszą się po całym domu, zainfekowały też majeranek co widać na pierwszym zdjęciu i bazylię. Co ciekawe w domu nie widzę żadnych muszek poza paroma ziemiórkami.
Z góry dzięki

Problem z papryką
Dzień dobry!
W połowie maja posadziłam na swojej działce kilka sadzonek papryki, różnych odmian (żółta, pomarańczowa, fioletowa, czerwona) pochodzących od różnych sprzedawców. Gdy sadziłam wyglądały zdrowo, miały ciemnozielone liście. Po kilku dniach zaczęły marnieć, ich liście bledły i jakby lekko więdły. Zaczęłam więc nawozić oraz opryskałam timorexem, dwie na próbę miedzianem. Nawoziłam humusem, nawozem do pomidorów, owczymi granulkami i poprawy nie zauważyłam. Papryka nie rośnie, młode pędziki są bardzo króciutkie i jest dalej blada. Ziemia, jaką mam na działce to ponoć czarnoziem. Będę wdzięczna za wszelkie porady!
Dodam że w poprzednich latach miałam paprykę w doniczkach na balkonie i rosła pięknie.
W połowie maja posadziłam na swojej działce kilka sadzonek papryki, różnych odmian (żółta, pomarańczowa, fioletowa, czerwona) pochodzących od różnych sprzedawców. Gdy sadziłam wyglądały zdrowo, miały ciemnozielone liście. Po kilku dniach zaczęły marnieć, ich liście bledły i jakby lekko więdły. Zaczęłam więc nawozić oraz opryskałam timorexem, dwie na próbę miedzianem. Nawoziłam humusem, nawozem do pomidorów, owczymi granulkami i poprawy nie zauważyłam. Papryka nie rośnie, młode pędziki są bardzo króciutkie i jest dalej blada. Ziemia, jaką mam na działce to ponoć czarnoziem. Będę wdzięczna za wszelkie porady!

Dodam że w poprzednich latach miałam paprykę w doniczkach na balkonie i rosła pięknie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2015, o 22:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z papryką
Może chodzić o odczyn gleby. Papryki najlepiej rosną na glebach lekko kwaśnych z dodatkiem siarki.
Dziękuję! Przy najbliższej okazji zbadam odczyn. Na liściach papryki są poza tym powygryzane dziurki, coś w podobny sposób zjada kwiaty i liście moich clematisów...
Załączam zdjęcie

https://imageshack.com/i/p96hQkO3j
Załączam zdjęcie

https://imageshack.com/i/p96hQkO3j
Dzisiaj zbadałam odczyn. 6,5 czyli chyba odpowiedni. Pomidory rosną przy nim dobrze, ogórki w miarę. Dalej nie wiem co może się dziać z papryką. Jak oglądam krzaczek z bliska to od góry widać że nowo rosnące międziwęźla, wszystkie listki i kwiatki są ściśnięte na bardzo krótkim odcinku, jakby papryka nie mogła rosnąć do góry... Od momentu posadzenia (ok 6 tyg temu) krzaczki urosły najwyżej o kilka (2-3?) cm...

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Zaznaczam, że nie zajmuję się papryką, ale mi się zdaje, że jeśli nieco poobrywała zawiązki i pozostawiła tylko te zktórych chcesz mieć owoce, to powinna się sprowokować do dalszego rośnięcia. A przyczyna też może być zmiana warunków świetlnych na lepsze, bo jednak rozsada miała mniej światła, a może u Ciebie mogło być stanowczo za mało. Sama bez ingerencji po jakimś czasie też powinna zacząć rosnąć, może nieco więcej azotu (NH4), to też ją nieco wyciągnie.
pozdrawiam Ludwik