Kawałek zielonego marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałek zielonego marzenia

Post »

Trochę mi się zeszło, z tym "zaraz wracam", ale jakoś tak czas szybko leci.... piknik rodzinny, w sobotę, a w międzyczasie tak zwanym kończyłam nasadzenia na balkonie. Kończyłam to za dużo powiedziane, bo tak naprawdę wczoraj też coś nowego dokupiłam, i dzisiaj rano jeszcze sadziłam. Ale to jutro....

W sobotę znowu peleton działkowy - tak chyba będę już zawsze mówiła, bo jak wpadam w te grządki, to zapominam o bożym świecie. Tym razem jednak pojechali ze mną rodzice, więc pilnowali, żebym coś zjadła.... :;230

Mnie najbardziej cieszy warzywniak, bo widać już konkrety, a i kolacja była już z własnymi nowalijkami:
Obrazek Obrazek

pomidory nadal bidaki i po zerwaniu ostatnich pomidorków chyba je wykopię, bo jak nie ma lisci, to i nie będzie już owoców. Ale moje z nasionek przyjęły się ładnie i następnym razem zapalikuję.
Obrazek

Tata najbardziej cieszy się z peonii, jeszcze nie rozkwitły w pełni, ale już widać pękające pąki
Obrazek Obrazek

Mnie cieszą różyczki, chociaż nadal Chopin,dwie jesienne, pienna przy domu (już wykopana zdechła), jedna przy studni i dwie za domem nie dają oznak życia. W sumie chyba straciłam siedem i nie wiem czy coś się nie stało z Peace, bo zielone wybite listki były zdechnięte ;:145 . Ale przynajmniej kilka zaraz będzie kwitło i na razie są odpukać zdrowe

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Śmieszne, bo róża, która jest najbardziej zarośnięta innymi roślinami najlepiej rośnie

Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Znowu mi się wszystko skasowało.... wrrrr,......

O czym to ja pisałam..... a o nowych nabytkach

czerwona pnąca i przesadzony do niej wiciokrzew, który lada chwila rozwinie pąki
Obrazek Obrazek

Nowa pnąca fioletowa w towarzystwie begonii. Mam nadzieję, że ta teraz zakwitnie. Poprzedniczka (czerwona nie chciała za bardzo, została wykopana i okazała się zdechła ;:131 )

Ipomea
Obrazek

też nabytek, ale nie zapisany, więc pozostaje nn do czasu zidentyfikowania :lol:
Obrazek
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Kasiu to heliotrop ,pięknie pachnie ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Eluś wąchałam, ale jakoś nie wyczułam zapachu. Może mam coś z węchem... Na balkonie też mam jedną sztukę to jutro jeszcze raz obniucham. ;:138
Wrzuciłam Ci pw, tylko zapomniałam o białych dużych floksach (są na pierwszych moich zdjęciach w wątku).
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

...bo te dzisiejsze heliotropy już nie pachną jak kiedyś, to samo z fiołkami :roll:
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Elu, Aniu obwąchałam rano i pachnie :tan . Co prawda nie tak intensywnie i chyba nie wanilią jak znalazłam w opisie na necie, ale pachnie przyjemnie i delikatnie. Posadziłam go z angielką, jedną z czterech, która może odbije w takim towarzystwie :lol:

Obrazek
nie wiem tylko, czy angielka jest biała, czy fioletowa jak ta, z tyłu, która jeszcze niedawno wyglądała podobnie, a teraz rozkwita ślicznie
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Jak jestem przy balkonie, to pokażę Wam jak wygląda teraz

kawałek zielnika
Obrazek

a tu szałwia ananasowa z bazylia i pietruchą
Obrazek

nowe, pachnące nabytki

Obrazek Obrazek Obrazek

nie wiem jak ta roślinka się nazywa, ale widzę, że szybko się rozrasta
Obrazek Obrazek

jakoś w tym roku poszłam w fiolet, chociaż starałam się, żeby balkon był kolorowy i trochę pachnący

Obrazek Obrazek Obrazek

W tym roku tez odkryłam miliny. Pięknie komponują się z innymi roślinkami i są w tak różnych kolorach, że gdybym miała większy balkon na pewno miałabym je we wszystkich spotkanych odcieniach. Szkoda tylko, że nie pachną, ale nie można mieć wszystkiego
Obrazek Obrazek Obrazek

Za chwilę zobaczę kwiaty Jerzego Popiełuszki, a kupiona kratka została na działce ;:223
Obrazek

Tuberoza została przestawiona. Nie wiem czy ona tak długo rozkwita, czy po prostu moja postanowiła się zatrzymać. Muszę poczytać co ja robię nie tak, bo od początku kwietnia to chyba już powinnam widzieć pąki przynajmniej??? Jestem strasznie niecierpliwa ;:124
Obrazek

Pomidorki mają kolejne kwiaty, dmucham w nie intensywnie, żeby zapylać. Strasznie żałuję, że nie zostawiłam sobie na balkonie więcej krzaczków, bo widzę, że na działce prawie wszystkie mi padły, a ten rośnie jak zwariowany

Obrazek
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Kasieńko ależ u Ciebie pięknie i kolorowo, jak tak skupiłam się na warzywniaku że już na razie nie mam czasu i8 sił ale obiecuję sobie że na jesień zrobię porządne zakupy i zabiorę się za rabatki. Buziaki i dobrego dnia Ci życzę ;:196 .
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Agula dziękuję Ci za miłe słowa. Jak miód na serducho ;:196 Nie da się wszystkiego zrobić jednocześnie, a szkoda, prawda? Kochana, Ty robisz na prawdę gigantyczną robotę, podtrzymuję, co napisałam u Ciebie - robokop przy Tobie wymiata i nie wiem jak Ty to ogarniasz. Warzywniaka Ci zazdraszczam, bo ja jakaś spóźniona jestem. Dopiero posadziłam fasolkę karłową, szpinak, roszponkę, oprócz już tego co rośnie. A miały być ogórki, cukinia, kalafior, brokuł, dynia....
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu piszesz, że zielone wybite listki były zdechnięte. To może być zwiot różany - szkodnik. Róże najlepiej opryskać, powinno to zlikwidować wszystkie szkodniki. Pęd uszkodzony przez zwiot wygląda jak zwiędnięty, taki ochlapnięty. Potem zaczyna usychać.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Asiu wiesz, może masz rację, bo tak dokładnie było, ale nie miałam czasu, żeby się temu przyjrzeć. Myślisz, że jak opryskam w sobotę to nie będzie za późno? Szkoda mi, bo tak bardzo liczyłam na kwiaty i peace i chopina, a tu wygląda na to, że nic. Opryskam pozostałe na wszelki wypadek, chociaż oglądałam je i nic na nich nie znalazłam.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 Kasiu, przyszłam Cię zrewizytować , zaczęłam najpierw od początku, później od końca , ale na dokładne zwiedzanie muszę zarezerwować więcej czasu. Domek bardzo ładny, o ogródku nie mówiąc ;:215 , no i balkonowe piękne. Ta fioletowa balkonowa to chyba lobelia, miałam podobną ogrodową.
No to do zobaczenia, zapraszam na kawkę.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Kasiu-tak to jest lobelia ta niebieska bo chyba aparat przekłamał ;:7 No i te malutkie kwiatuszki czerwone to surfinia milionbels nie milin bo milin to pnącze do ogrodu ;:108 Mam dwa pomarańczowy i żółty.Kasiu floksy mam coś mi zostało biały też miałam i różowy,kupiłam w ubiegłym roku pstry ,ale nie wiem co się dzieje może ma z 5cm i listki mu przysychają tak ja wielu innym roślinom w tym roku ;:223
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Kasiu a czym będziesz pryskać róże bo u mnie jest to samo, myślałam, że to przymrozek je uszkodził a tu dowiaduję się, że to jakieś chorubsko. :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też mam to samo z różami. Jeśli to szkodnik, to pół biedy. Można opryskać Decisem. Gorzej, jak to jakiś grzyb, bo z nimi zawsze trudniej.
Kasiu, ja swoje azalie dostałam o wiele mniejsze i nie wiem, czy w ogóle się przyjmą. Bez sensu, u mnie w centrum są po 16 złotych i od razu pięknie mi kwitły. No ale akurat mi się zachciało innych odmian. Ja w internecie kupuję od lat, zawsze sobię obiecuję, że nigdy więcej, ale potem znowu kupuję. Człowiek to nie jest rozsądne stworzenie.
Po twoich zdjęciach trudno coś wywnioskować. Dziwne te suche liście i nie wiadomo, czy one są z tej rośliny, czy może z jakichś innych. Nie wiem, nie pomogę.
Natomiast sadzonki host dostałaś naprawdę piękne. Tą, z której wystaje na dole korzeń, przetnij nożyczkami, nie wyciągaj hosty na siłę, tylko wyjmij.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”