Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.2
ooo Adamie dobrze że mówisz o tej saletrze wapniowej, to podsypie u siebie bo kupiłam jej 25 kg skorzystałam z niej raz na narcyzy i teraz nie wiem do czego i kiedy mogę ja jeszcze wykorzystać
także mówisz że jak mieczyki będą mieć po 3 liście to można podsypać tak? i ile tej saletry sypać? tak by było lekko przyproszone na biało czy więcej?

- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Tylko 10 gramów na metr kwadratowy. Większa ilość spowodowałaby zbyt bujny rozwój liści (działanie azotu), kosztem łodygi.
Wapń zawarty w nawozie sprawi, że łodyga z kwiatami będzie mocna, mniej podatna na złamanie w czasie silnych wiatrów.
Pozdrawiam
Adam
Wapń zawarty w nawozie sprawi, że łodyga z kwiatami będzie mocna, mniej podatna na złamanie w czasie silnych wiatrów.
Pozdrawiam
Adam
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ooo! to na następny rok tak posadzę jak piszecie,bo w tym to jednak za bardzo duże odstępy zrobiłam między nimi
ehhh....ale ważne że jak na razie ( nie zapeszająć ) roooosną!!
A można je podlać gnojówką tzn wymieszaną na połowę lub nawet większą połową wody?
Nie wiem właśnie więc wolę się zapytać
żeby nie zaszkodzić mieczyką ...!

A można je podlać gnojówką tzn wymieszaną na połowę lub nawet większą połową wody?
Nie wiem właśnie więc wolę się zapytać

- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Rozsadzone...W obawie przed nornicami posadziłam je w uciętych butelkach, a że bulwy były malutkie, to w taką kwadratową (1,5l) po wodzie odciełam bok, podziurawiłam i położyłam poziomo wsadzając tam...5 cebulek. Były naprawdę małe, może i miejsca by starczyło, ale chyba za ciasno? Co będzie, to będzie 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Jak do tej pory nie słyszałam, żeby nornice , myszy, krety i takie inne podobne wyjadały cebulki mieczyków. Owszem istnieje mozliwość, że cebulki mogą wpaść do nor i mieć problemy z wyjściem.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Nie wiedziałam właśnie, jakie stosunek mają nornice do cebul mieczyków, więc wolałam je zabezpieczyć...Na przyszły sezon dam sobie spokój z takimi schronami...
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy do nawożenia może być użyty nawóz typu azofoska?
Jak myślicie czy moje już "dojrzały" do nawożenia czy jeszcze zaczekać? Były wysadzone jakieś dwa tygodnie temu, więc są jeszcze małe. Sadziłam je płytko bo chciałam żeby nie miały problemów z wyrośnięciem i planuje je teraz na dole wyściółkować kompostem (nie wiem czy dobrze kombinuję).

Jak myślicie czy moje już "dojrzały" do nawożenia czy jeszcze zaczekać? Były wysadzone jakieś dwa tygodnie temu, więc są jeszcze małe. Sadziłam je płytko bo chciałam żeby nie miały problemów z wyrośnięciem i planuje je teraz na dole wyściółkować kompostem (nie wiem czy dobrze kombinuję).

- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
Wg instrukcji pana Stanisława ,,Pogłównie gdy mieczyki mają 3 - 4 liście zasilamy saletrą wapniową lub amonową i spulchniamy glebę. Powtórnie zasilamy Azofoską na początku kłoszenia w połączeniu ze spulchnianiem. Wskazane również kilkakrotne zasilanie dolistne np. florowitem" i tego się trzymam 

- krzesz
- 10p - Początkujący
- Od: 15 kwie 2012, o 10:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz rację, tak Pan Stanisław radzi w załączonej do zakupów ulotce. Wczoraj swoje mieczyki zasiliłam i spulchniłam ziemię.
pozdrawiam- Ania
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
to dzisiaj akcja nawożenia
ja swoje też zasilę saletrzakiem, podpowiedzcie ile go wsypać do 20l konewki? żeby nie przedobrzyć

Pozdrawiam
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Wsyp do konewki 10 gramów nawozu, wlej 2-3 litry wody i wymieszaj. Myślę, że na tę ilość mieczyków będzie w sam raz.
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
A może ktoś napisać ile to będzie łyżek czy łyżeczek te 10 gram bo nie mam na działce wagi i mam z tym zawsze problem 

Miłośniczka wszystkich kwiatów
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Witam
Przejrzałam cały wątek (poprzedni też). Piękne mieczyki. Szkoda że większość pokazuje zdjęcia samych kwiatów bo chciałabym zobaczyć w jakich kompozycjach macie swoje mieczyki.
Dziś dopiero nabyłam cebule mieczyków i tak się zastanawiam czy mogę je jeszcze posadzić czy już nie.
Przejrzałam cały wątek (poprzedni też). Piękne mieczyki. Szkoda że większość pokazuje zdjęcia samych kwiatów bo chciałabym zobaczyć w jakich kompozycjach macie swoje mieczyki.
Dziś dopiero nabyłam cebule mieczyków i tak się zastanawiam czy mogę je jeszcze posadzić czy już nie.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
davussum wysadzaj śmiało ja część cebulek wysadziłam w ubiegły piątek i z tego co czytałam to mieczyki można wysadzać do końca czerwca, niech ktoś poprawi jak się mylę 

Pozdrawiam