Kobieta zmienną jest czyli pole manewrów asi2.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kobieta zmienną jest czyli pole manewrów asi2.

Post »

Piękny ogród. Brawo ;:63 . Róznorodność, wszystko znalazło swoje miejsce.
Pięknie wyglądają clematisy przytulone do iglaków. \chyba podpatrzę to u Ciebie. \bo poluję na powojniki, a miejsca na nie nie mam. A iglaków u mnie dostatek:). Śliczna szachownica:). Choruję na taką:P. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Asiu, co słychać w ogrodzie, na efekty zmian z iglaczkami poczekamy. ;:196
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Daffodil ;:7 miło Cię gościć, dziękuję za komplementy (oczywiście niezasłużone :oops: ). Zanim mój nutkaj stanie się dorodnym i majestatycznym drzewem, pewnie parę latek upłynie. Ale będę cierpliwie czekać ;:65 .
Mnie też ta piwonia zaskoczyła, nie wiem co to za odmiana, jest u mnie pierwszy sezon. Uratowałam ją ze śmietnika pani, od której dostałam kamienie (opisywałam to kilka stron wcześniej). Może w ten sposób chce mi się odwdzięczyć, kto wie? Moje stare rezydentki dopiero wychylają się z ziemi.

Robaczku bardzo lubię czosnki, ale w zeszłym roku mnie rozczarowały. Miałam wizję pięknych rabat z fioletowymi kulami czosnku, a on się pospieszył i zakwitł w czasie, kiedy reszta zieleniny dopiero nieśmiało z ziemi wychodziła. Wyglądało to dość komicznie - samotne zielono-fioletowe ogigle na pustych rabatach. To ja się pytam skąd się biorą te piękne zdjęcia róż, piwonii i podobnych cudności kwitnących razem z czosnkami? Z Photoshopa?

Francesco, Comciu moje bergenie służyły poniekąd za "zapchajdziury" i traktowałam je po macoszemu. Zawsze kojarzyły mi się z cmentarzem, nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian (łącznie z białą). Ale od pewnego czasu spoglądam na nie łaskawszym okiem, może dlatego, że u mnie rosną bezproblemowo i są naprawdę ładne.

Nemezjo ;:7 witam kolejnego miłego gościa! Szachownice kupiłam zeszłej jesieni, trochę przez przypadek i wsadziłam z pewną taką nieśmiałością, niepewna co z nich wyrośnie. Bardzo mi przypadły do gustu, więc na jesieni dosadzę więcej. A clematisiki podpatruj :D !

Maju, róże czekają cierpliwie w donicach na swoje miejsce, clemki im towarzyszą. Dobrze, że mam duży balkon :lol: Od piątku zaczynam urlopik i wtedy ruszam z sadzeniem pełną parą! Oby tylko pogoda dopisała! Musiałam zacząć od iglaków, bo one będą stanowiły tło rabaty, między nimi planuję umieścić miskanty, a z przodu róże z clemkami i jakieś bylinki. Tylko nowo zakładany trawnik niebezpiecznie zmniejszył swoje rozmiary. ;:202 Ojciec już mnie ostatnio pytał, czy zostanie mu trochę miejsca na leżak...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko nowo zakładany trawnik niebezpiecznie zmniejszył swoje rozmiary. Ojciec już mnie ostatnio pytał, czy zostanie mu trochę miejsca na leżak...

:;230 Asia, pogodę masz jak w banku. Ja też od piątku do niedzieli zamierzam poszaleć, bo dostałam już bylinki i powojniki bylinowe, wiec czeka mnie sadzonko.

Ładnie, to zaplanowałaś, iglaczki róże, bylinki ;:215 powiedz Tacie, że leżaczek miedzy różami postawisz i będziesz zażywać terapii kwiatowej. :;230
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

I to jest słuszna koncepcja Maju! ;:138
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Asiu ja posadziłam mieczyki a wcześniej zaprawiłam je w rozcieńczonym wodą denaturacie i zobaczymy co z tego będzie
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Asiu , dziękuję i ja Tobie życzę duuuuużo słonka ;:168
Jutro o tej porze jadę na działeczkę, więc dziś muszę pobuszować na forum. :;230
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Szyszuniu trzymam kciuki za Twoje mieczyki ;:215 .
Maju udanego weekendu i sprzyjającej pogody.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Asiu ja dzis posadziłam do donicy clemka Dr.Ruppel i już się cieszę,chociaż na jednego popatrzę za okno :heja
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Też zastanawiałam się nad posadzeniem jakiegoś clemka na balkonie, ale mam loggię od strony południowo-zachodniej i latem temp. sięga czasami >40 st. Patelnia. Usmażyłyby się jak nic!
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Asiu, jak masz na balkonie taką patelnie, to moze posadz jakies egzotyczne pnącze ? Bugenwilla lubi takie slonko :D zimuje w domu bez problemu, ja moje wystawie po długim weekendzie na taras ;:3
Moje czosnki kwitną w maju, za tydzień juz bedzie o widać przy tej pogodzie ;:108 w czerwcu zostają ozdobne kule, je tez lubię ;:173
Pozdrowionka ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Robaczku nad tą bugenvillą będę się musiała zastanowić, nigdy mi to wcześniej do głowy nie przyszło ;:115 A jest to niezła myśl...
Dopiero wróciłam z ogrodu. Skatajona (dla nie-Wielkopolan: śmiertelnie zmęczona :wink: ) jestem nieziemsko. Upał koszmarny, a tu poważne prace rekultywacyjne należało odwalić. Wyszarpałam miskanta ( ;:202 ło matko - nie polecam!), podzieliłam siekierą na dwie części i posadziłam na nowe miejsca. Posadziłam resztę dużych iglaków (małe jeszcze czekają na swoją kolej) i rozpoczęłam przygotowanie rabaty pod róże. Przewalenie kilku taczek ziemi też nie należy do łatwych. A to dopiero początek! Przez to wszystko nie zwróciłam uwagi na ;:3 i moje plecy przypominają kolorem pomidora, ani chybi za chwilę staną się podobne do ziemniaka... :;230
Zabrałam tym razem aparat, ale nawet nie miałam siły obfocić swoich poczynań....
No to wkleję kilka przedprzedwczorajszych komórkowców;

mój nowy nabytek - magnolia stellata. Niestety dzisiaj pozostał na niej już tylko jeden kwiatek (resztę zniszczył deszcz):
Obrazek Obrazek

A tak prezentuje się panna Stellatka na tle nowotworzonej rabaty iglakowej
Obrazek

jeszcze raz szachownice
Obrazek ObrazekObrazek

samotna sasanka, której już obiecałam towarzystwo
Obrazek

i na koniec tulipanki (dziś białe papuzie były już w pełnym rozkwicie)
Obrazek Obrazek
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Ja też dzisiaj jestem okrutnie skatajona, ale to pozytywne zmęczenie :wink: To prawda, upał był dziś jak latem!
Gratuluję nowej magnolii! Nie przejmuj się kwiatkami, teraz dbaj o listki jak wypuści. Moja pierwszy rok miała może ze 2 kwiatki... i listki potem miała mizerne. Miałam wrażenie, że przyzwyczaja się do miejsca. No i przyzwyczaiła się :wink: Dużo ją teraz podlewaj.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Bozuniu! Mam nadzieję, że będzie jej u mnie dobrze,

Dzisiaj kolejny dzień prac. Z racji niedzieli bardziej lajcikowych, ale udało mi się wytyczyć już zarys rabat. Pomału do przodu.
Kilka dzisiejszych fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Cudne tulipany ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”