W moim zielonym świecie

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: w moim zielonym świecie

Post »

Witaj Sylwio, ale Ciebie długo nie było ;:131 Rozumiem ile pracy pochłana ogród,no i tesknota za kotkiem daje sie we znaki. Ale pomału wszystko nadrobisz.
Moje stromante z okrągłymi liśćmi szaleje, wypuszcza jeden liść za drugim, ale to lancolistne coś nie rusza z miejsca i zaczynają mu usychać końcówki liści.Ale mam nadzieję że sie opamięta..... ;:224
Czekam na fotki. ;:196
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, nareszcie mam znów aparat, ale pierwsze próby już pokazały, że pudło z niego do wyrzucenia, raz całkiem ładnie wyostrza zdjęcia, a innym razem 3 próby i każda zepsuta, trudno - jakoś będę się męczyć, bo nie stać mnie teraz na lepszy, mam nadzieję na wyrozumiałość oglądających :roll: Minął niemal miesiąc i wiele zdjęć niezrobionych przepadło, bo czas trudno cofnąć ;:14 zatem szybko pokazuję co się obecnie dzieje u mnie zanim ten rupieć całkiem się zbuntuje.
Na początek pochwalę się anturium, które w sierpniu będzie miało rok, wtedy je oddzieliłam od staruszka i zaczęłam ukorzeniać, a tu patrzcie - po 10u m-cach kwiaty

Obrazek nie wiem dokładnie jaka to odmiana, ale taki rozczochrany zawsze rósł.
A, i jeszcze jedno dziwo. Mam trzy epifile i żaden u mnie jeszcze nie zakwitł, a w marcu dostałam nieukorzenione listki od sangwinarii, zatem wsadziłam je do ziemi i czekałam cierpliwie aż się ukorzenią, ale to co zobaczyłam jakieś 2 tygodnie temu powaliło mnie ;:oj
Obrazek Obrazek
i co wy na to, toż to czysta niesprawiedliwość, żeby taki maluch miał kwiata, a moje dorodne staruchy nie ;:223 i dopiero co pokazywane maluchy z paczki od renatas, patrzcie jak sobie poczynają, tzn, na razie jeden Obrazek Obrazek
Cóż, nie ma nic za darmo, jak jedno cieszy, to inne musiałam spartolić ;:222 chyba zabiłam swoje kalatee dzieleniem ich, tzn. crocatę zabiłam definitywnie, a roseopicta też ledwo ciągnie, ale jest jeszcze nadzieja, choć wygląda biednie
Obrazek Obrazekjest jeszcze jedna, ale wygląda podobnie,co robić, mogę tylko czekać, że wyjdą nowe i ładne liście ;:223 jedynie oddzielone młode pędy lancetolistnej jak na razie trzymają się zdrowo Obrazek no, starczy tego biadolenia na dziś. Jutro pokażę ogród, tam teraz jest dużo weselej ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Sylwio w domu pełnia sezonu wszystko ładnie kwitnie - no chyba, że mu przeszkodzisz.
sylvi
1000p
1000p

Post »

Maska ja im chcę pomagać, ale czasami jakoś tak wychodzi z nadgorliwości...
Wiosna w koło, a rabaty ogrodowe obudziły się wreszcie do życia. Ponieważ mam kilka zdjęć z końca kwietnia, których nie mogłam wcześniej wrzucić, to tak dla przypomnienia, że niecały miesiąc temu wyglądało się jakichkolwiek oznak wiosny
Obrazek Obrazek Obrazekmagnolia po upałach w pierwszych dniach maja szybko opadła, szkoda..
Obrazeknajładniejszych tulipanów nie pokażę, bo gdy kwitły mój aparat się zbuntował i brak zdjęć ;:131 zresztą i te zdjęcia nie są najładniejsze, bo robione w ciemno, nie byłam pewna czy w ogóle się zrobiły
Obrazek
i kilka fotek wczorajszych, ale się odmieniło! Pięknie rosną krzewy, byliny i ... chwasty :lol: :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek bardzo lubię różaneczniki, (przypominają mi szczeniackie lata, gdy wewnątrz jednego Rh. robiłyśmy sobie z koleżankami domek, był tak wielki, że cztery 9-olatki swobodnie się w nim mieściły ;:173 to były czasy ;:145 ) ale mam do nich pecha, jak nie przemarzną, to jakiś grzyb, albo w końcu pies, który był u mnie na gościnnych występach, je poobgryza - smakowały mu najbardziej azalie ;:14
A i irysy się pokazują w pięknej krasie, ciągle mi ich mało, w końcu jest tyle kolorów i odmian...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazeka syberyjsie przemarzły w nocy z czwartku na piątek, zresztą nie tylko one Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek aaa, taka tam mała ??? kokoryczka :wink: na końcu dodałam wyraźniejsze zdjęcieObrazek
chyba starczy na dziś, tylko jeszcze na smaka, bo widziałam już w warzywniaku w kobiałkach ;:198 niestety nie dojrzałam ceny Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Masz śliczne rododendrony, irysy , orliki. Bardzo ładnie rośnie kokoryczka w taki parasol. U mnie idzie w jedną stronę. Truskawki u mnie też były ładne, ale przymrozek zmroził kwiatki i małe owocki - sczerniały. W Krakowie truskawki widziałam po 11,00
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale pięknie kwitną Ci młode sadzonki, skrętnik uroczy,anturium obsypane kwieciem a młoda sadzonka epi w pakach. Do tego ogród marzenie..... ;:138 Ale Cie te kwiaty kochaja ;:196
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit przesliczne irysy i w ogóle ;:138
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Piękny skrętnik,anturium ,rh.No i inne. ;:oj ;:63
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

Mi też się bardzo podoba w Twoim ogródku :D
sylvi
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny, bardzo dziękuję za miłe słowa, ogród o tej porze roku chyba u nikogo nie potrzebuje reklamy, dla mnie to najpiękniejszy moment, gdy wszystko tak szybko i pachnąco się rozrasta. Wreszcie kupiłam co nieco do doniczek na taras, wieczorem będę obsadzać i w końcu też pokażę swój ogród balkonowy :lol: Tylko, że u mnie pali słońce jak diabli - południowa strona - więc nie mogę zbytnio poszaleć, bo sporo roślin nie lubi takiej spiekoty, ale niezawodne pelargonie i surfinie dają radę. - kiepsko odbija i nie wiem czy nie kupię nowej. (W zeszłym roku wzięła się na dobre za kwitnienie dopiero w sierpniu, a pod koniec października, gdy wnosiłam ją do domu miała więcej pąków i kwiatów niż liści, tylko że szybko wszystko opadło, bo już grzaliśmy wieczorami.) Ale i ona dobrze rośnie na moim południowym tarasie, a poza tym to nie bardzo mam pomysł na coś nowego :roll: Miałam kiedyś clematisa w doniczce, nawet kwitł, ale słabo, miał za gorąco w korzenie. Może ktoś mi podpowie co by chciało rosnąć w takich warunkach???

A jeśli już mowa o powojniku to zauważyłam już pierwsze rozkwitające pąki, a wydaje mi się, że w poprzednich latach pojawiały się dopiero w czerwcu ;:oj
Obrazek
A w domu nareszcie obudził się euphorbia milli, myślę że teraz już się rozkręci
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

Sylvi, daj euphorbię na pełne, najlepiej południowe słoneczko ;:3
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To szybko zapączkowal sie powojnik, czekam na fotki z jego kwiatami ;:63
A euphorbia milli jest pięknie rozrośnięta ;:333
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piekny ogródek ! pewno duzo czasu tam spedzasz :heja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śliczna eupforbia i clematiska będziemy zaraz podziwiać !
sylvi
1000p
1000p

Post »

Karolina masz rację, że lubi ;:3 i stoi na południowym parapecie, ale lekko zacienionym, trzymam go tam, bo mogę na niego często potrzeć :oops:
Marylko dzięki, zaraz wklejam zdjęcie powojnika :wink:
Marudzia jakoś z tym czasem różnie bywa, ale dzięki, że mnie doceniasz ;:196
Maska ten powojnik mnie zaskoczył, nie spodziewałam się, że tak szybko zakwitnie, cieszę się bardzo, że się pośpieszył :tan
A oto on Obrazek Obrazek

i wreszcie pownosiłam doniczki na taras, tak na razie wygląda
Obrazek Obrazek

a tak doceniły mnie dzieci na dzień matki Obrazek :lol: już wisi na mojej piersi, i oczywiście skarby z mojego ogrodu
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”