@ E-Genia ? trzymam kciuki, żeby był rzeczywiście fioletowy? Bo niestety czasami bywa tak, że sprzedawcy kuszą pięknym, głębokim błękitem czy fioletem, a w praktyce okazuje się, że niewiele ma to wspólnego z rzeczywistością? Np. mam u siebie posadzone jesienią tulipany Blue Parrot i Maytime i jestem niemalże pewien, że kolor rzeczywisty nie będzie miał nic wspólnego z tym, co pokazano na kapersie. :-P
Miiriam pisze: Maki bylinowe ? Bardzo lubie maki ( i słoneczniki ) a bylinowe - tzn że nie trzeba wysiewać co roku .. że traktuje się je jak każdą bylinę ?
Ano. Papaver orientalis ? czyli mak wschodni ? jest byliną.
Miiriam pisze:
Ja dostałam w tym roku trochę nasion maków pełnych ( ależ są cudne ) i nie wiem , czy mam je wysiać do doniczek a potem do gruntu. Czy od razu do gruntu ...

(?)
Najpopularniejsze maki o kwiatach pełnych to niestety maki lekarskie (
Papaver somniferum), których nie powinnaś wysiewać w ogóle, bo za to trzy lata więzienia grożą. Miejmy nadzieję, że forumowi koledzy wysłali Ci jednak maki polne (
Papaver rhoeas) ? które też mają odmiany o kwiatach pełnych ? a są całkowicie legalne. Tak czy siak warto je siać prosto do gruntu, bo nie znoszą przesadzania.
Dla porównania fotki z mojego balkonu : mak lekarski o kwiatach pełnych :
Oraz mak polny o kwiatach pełnych:
(Mam nadzieję,
E-Geniu, że nie masz nic przeciwko tym fotkom ? jakbyś uznała, że zaśmiecają Ci wątek, to daj znać).
Pozdrawiam!
LOKI