Siew, rosada,pikowanie cz.1
- Elzbieta1962
- 50p
- Od: 28 sie 2011, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Czy do wysiewu pomidorów dodajecie do ziemi perlit?
Ela
Ela
Pozdrawiam
Ela
Ela
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja perlit sypie tylko po wierzchu, czytałam gdzieś że pomaga zatrzymywać wilgoć, ale z ziemią jeszcze nigdy nie mieszalam.
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
Posiałem dla testu teraz pomidory w ziemi SUBSTRAL do siewów i pikowania.
Częśc doniczek z dziurką w spodzie częśc bez.
Podlałem trochę po wysianiu. Od tego czasu minęło już 3-4 dni, a ziemia ciągle jest wilgotna. Czy to normalne?
Kwiatki w doniczkach momentalnie ziemia sucha, a tu ciągle wilgotna, mimo, że podlałem raz i to nie za dużo. Nie zgniją mi nasionka w takiej ziemi?
Częśc doniczek z dziurką w spodzie częśc bez.
Podlałem trochę po wysianiu. Od tego czasu minęło już 3-4 dni, a ziemia ciągle jest wilgotna. Czy to normalne?
Kwiatki w doniczkach momentalnie ziemia sucha, a tu ciągle wilgotna, mimo, że podlałem raz i to nie za dużo. Nie zgniją mi nasionka w takiej ziemi?
Posypać można perlitem, kupić też itp .... - tylko po co? Pamiętam jak moja mama wsypywała skorupki od jajek do doniczek, albo podlewała kwiatki w doniczkach wodą po rozmrożeniu mięsa (młodsze pokolenie może zapytać - a po co komu mrożenie mięsa skoro można kupić każdego dnia świeże) - tak było w latach 80-tych ubiegłego wieku.
Doniczki cuchnęły czasem obrzydliwie, niemal tak jak nastawienie kiszonki z pokrzywy.
Doniczki cuchnęły czasem obrzydliwie, niemal tak jak nastawienie kiszonki z pokrzywy.
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Suppa, mam podobne doświadczenia
Dopiero w zeszłym sezonie miałam naprawdę ładne sadzonki, gotowe do wysadzenia do gruntu.
Siałam ok 15 kwietnia
- miały już ciepło i bardzo dużo światła i rosły lepiej niz rok wcześniej, kiedy wysiewałam 26 marca
Najlepiej jednak spisały się po wysadzeniu do gruntu, gdzie ruszyły bez przestojów z kopyta. Sezon wcześniej zżółkła, wyciągnięta rozsada dwa tygodnie po wysadzeniu jeszcze się zbierała do kupy...
W tym roku też sieje 10-15 kwiecień z przeznaczeniem do gruntu

Dopiero w zeszłym sezonie miałam naprawdę ładne sadzonki, gotowe do wysadzenia do gruntu.
Siałam ok 15 kwietnia

W tym roku też sieje 10-15 kwiecień z przeznaczeniem do gruntu

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Treborx na twoim miejscu nie siałbym do doniczek które nie mają dziurek (drenażu). Taki sposób uprawy może spowodować podtopienie rozsady
treborx z wodą trzeba niestety uważać. Trochę inaczej się to robi na początku. zacytuję Przemka1136 bo co mam kombinować
Bierzemy garść podłoża i mocno ściskamy dłonią. Pomiędzy palcami powinny się pojawić krople wody ale woda nie powinna skapywać. Jak jest za suche to należy je spryskiwać najlepiej opryskiwaczem i rozcierać dłońmi.
i taką ziemię wkładamy do doniczki, nie ubijamy tylko opukujemy doniczkę i siejemy. Nie podlewamy nawet kilka dni jeśli pojemnik jest w worku foliowym np. W błocie nasiona mogą zgnić. Jeśli ziemia ma dobrą strukturę (powietrze) to nic się nie stanie jeśli jest nawet dużo wilgoci
Dziura w doniczce jest koniecznością wg mnie
tu jest dobrze pokazane na obrazkach (to siew rhododendronów- ale bez znaczenia), przy okazji sposób dla nasion warzyw które kiełkują w świetle http://www.rhododendron.fr/articles/article_semis.pdf
Bierzemy garść podłoża i mocno ściskamy dłonią. Pomiędzy palcami powinny się pojawić krople wody ale woda nie powinna skapywać. Jak jest za suche to należy je spryskiwać najlepiej opryskiwaczem i rozcierać dłońmi.
i taką ziemię wkładamy do doniczki, nie ubijamy tylko opukujemy doniczkę i siejemy. Nie podlewamy nawet kilka dni jeśli pojemnik jest w worku foliowym np. W błocie nasiona mogą zgnić. Jeśli ziemia ma dobrą strukturę (powietrze) to nic się nie stanie jeśli jest nawet dużo wilgoci
Dziura w doniczce jest koniecznością wg mnie
tu jest dobrze pokazane na obrazkach (to siew rhododendronów- ale bez znaczenia), przy okazji sposób dla nasion warzyw które kiełkują w świetle http://www.rhododendron.fr/articles/article_semis.pdf
Podlałem spryskiwaczem, więc raczej nie przesadziłem z wodą. A z dziurkami i bez dziurek bo chciałem potestować jak wyjdzie w jednym a jak w drugim. Pierwszy raz sieję i chcę się przy tym pobawić trochę 
po prostu mnie zdziwiło, że ziemia ciągle jest wilgotna, nawet w doniczce z dziurką. No ale to może taką ma właściwość ta ziemia do siania i pikowania, że tak szybko nie wysycha, tylko trzyma wilgoć.

po prostu mnie zdziwiło, że ziemia ciągle jest wilgotna, nawet w doniczce z dziurką. No ale to może taką ma właściwość ta ziemia do siania i pikowania, że tak szybko nie wysycha, tylko trzyma wilgoć.
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Kontakt:
Witam
Od niedawna mam działkę i w zasadzie to nie miało na niej być żadnych warzyw ale... kto by się oparł pomidorkom prosto z krzaczka ;-)
W zeszłą sobotę zasiałem pomidorki miniaturowe czerwone, na swoja kolej ale już w marcu czekają czarne i żółte. Docelowo na działce znajdzie "schronienie 10 krzaczków.
Liczę na wasza pomoc ponieważ nie mam żadnego doświadczenia.
Nasionka wysiałem do 2 pojemników, pierwszy z ziemia ogrodową a drugi z substratem kokosowym
Kiedy powinny zacząć wschodzić?
Od niedawna mam działkę i w zasadzie to nie miało na niej być żadnych warzyw ale... kto by się oparł pomidorkom prosto z krzaczka ;-)
W zeszłą sobotę zasiałem pomidorki miniaturowe czerwone, na swoja kolej ale już w marcu czekają czarne i żółte. Docelowo na działce znajdzie "schronienie 10 krzaczków.
Liczę na wasza pomoc ponieważ nie mam żadnego doświadczenia.
Nasionka wysiałem do 2 pojemników, pierwszy z ziemia ogrodową a drugi z substratem kokosowym
Kiedy powinny zacząć wschodzić?
- jarson64
- 500p
Na kiełkowanie nasion ma wpływ wiele czynników, takich jak między innymi:
- jakość materiału siewnego (nasion)
- temperatura
- wilgotność
Moje siewki pomidorów wysiane do podłoża uniwersalnego, w temp. ok 22 stopni, zazwyczaj zaczynają wschodzić po ok. 5 dniach.
- jakość materiału siewnego (nasion)
- temperatura
- wilgotność
Moje siewki pomidorów wysiane do podłoża uniwersalnego, w temp. ok 22 stopni, zazwyczaj zaczynają wschodzić po ok. 5 dniach.
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Kontakt:
Naczynia z nasionami przechowuję w temperaturze ok 21 st, co do jakości nasion to nic nie powiem, kupiłem w cato.
Co dwa dni zwilżam ziemię.
Posiałem również słonecznik i groszek pachnący (paczka z IKEA
) słoneczniki już wschodzą
Posiałem również słonecznik i groszek pachnący (paczka z IKEA

- jarson64
- 500p
Nasionka pomidorów wysiewam do doniczki, podlewam a doniczkę przykrywam szybką, lub folią, i odkrywam dopiero jak pokażą się siewki, podlewanie siewek zaczynam dopiero po odkryciu doniczki.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Słonecznik bardzo źle znosi przesadzanie. Ten siany prosto do gruntu zazwyczaj przerasta sadzony z rozsady , więc na Twoim miejscu szykował bym się do powtórnego siania wprost do ziemiAGP-ON pisze:Naczynia z nasionami przechowuję w temperaturze ok 21 st, co do jakości nasion to nic nie powiem, kupiłem w cato.
Posiałem również słonecznik i groszek pachnący (paczka z IKEA) słoneczniki już wschodzą

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Myślę, że równie źle jak ogórek, fasola i jeszcze parę innych. A jednak te rośliny uprawia się z rozsady lecz nie z rwanej a doniczkowej.Zibi_41 pisze:Słonecznik bardzo źle znosi przesadzanie
Problem AGP-ON polega w tym wypadku na tym, ze o tej porze roku/ a widać, że jeszcze nie prędko/ nie będzie gdzie tego słonecznika wysadzić.
Pozdrawiam
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
Mam pytanie do osób robiących rozsady w mieszkaniu/domu. Optymalna temperatura w nocy powinna być 16 stopni, żeby rośliny nie "wybiegały", a w kwietniu w dzień na parapetach w oknach może być 25 stopni, a to też za dużo dla rozsady. W poprzednich latach już siewki miałem strasznie wybiegnięte, rozsada też za szybko rosła wzwyż, a siałem regulaminowo w połowie marca. Potem niby wszystko się udało, plony były, ale coś bym z tym chciał zrobić.
Jak sobie z tym radzicie? Macie jakieś patenty jak obniżyć temperaturę w nocy tak żeby razem z rozsadami nie wylądować na słomiance pod drzwiami?
Jak sobie z tym radzicie? Macie jakieś patenty jak obniżyć temperaturę w nocy tak żeby razem z rozsadami nie wylądować na słomiance pod drzwiami?