Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
paawel21
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 mar 2011, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka pod folią - zupełny amator - jak to uprawiać?

Post »

Do pierwszego rozgałęzienia usuń wszystko co rośnie (liście, pędy boczne), nad pierwszym rozgałęzieniem nic nie ruszaj. Możesz dać jakieś paliki, w późniejszym okresie zwiążesz pędy do palika a owoce będą wystawione do światła. Daj trochę nawozu z dużą zawartością potasu, wody tyle co pod pomidory. Pilnuj mszyc, przędziorków i szczególnie wciornastków bo te chociaż mało widoczne to uszkadzają owoce. Ogólnie w uprawie amatorskiej uprawa papryki nie różni się bardzo od uprawy pomidorów, pamiętaj o wietrzeniu tunelu, unikaj pryskania mlekiem i tymi innymi specyfikami domowej roboty proponowanymi przez forumowiczów. W ten sposób stwarzasz dogodne warunki dla rozwoju różnego rodzaju patogenów.
Może jakieś zdjęcie byś wrzucił?
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

paawel21 pisze:nad pierwszym rozgałęzieniem nic nie ruszaj.
Dlaczego? Właśnie nad pierwszym rozgałęzieniem papryka musi być mocno i prawidłowo cięta, żeby mogła dać właściwy plon.

Massur, poczytaj wątek o papryce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=47075 , są nawet dwie jego części. Tam naprawdę jest masa informacji, które będziesz mógł wykorzystać dla siebie :wink:
Jak będziesz potrzebować dalszej pomocy - pytaj o konkrety :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Watek długi, już prawie cały przeczytałem, sporo informacji ale głównie o rozsadach, terminach, nawozach, itd., zatem to już mniej więcej wiem.
Mam na chwilę obecną pytanie odnośnie obrywania pierwszego kwiatu - podobno trzeba to zrobić, należy oberwać już rozwinięty kwiat czy pierwszy pączek?

Na jednej z papryk był kwiat i z 10 pączków które dopiero będą kwiatami, ten kwiat oberwałem, pozostałe krzaczki mają same pęki, jeszcze nie rozwinięte, mam zatem czekać aż pierwszy kwiat się rozwinie i go oberwać czy starać się "upolować" największy pęk i urwać go?
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie musisz czekać aż pączek się rozwinie, można oberwać w fazie pąka, ale musi być na tyle duży, byś mógł to zrobić bezpiecznie, nie uszkadzając np. tworzących się pędów. Tylko oberwij pączek wyrastający z pierwszego rozwidlenia, nie te powyżej. Dalszy sposób cięcia zależy od odmiany papryki, jaką uprawiasz. Przejrzyj sobie dokładnie ostatnie 10 stron wątku, który Ci podałam powyżej, będziesz mógł wybrać sposób, w jaki prowadzić swoje papryki.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

cantati pisze: Dalszy sposób cięcia zależy od odmiany papryki, jaką uprawiasz. Przejrzyj sobie dokładnie ostatnie 10 stron wątku, który Ci podałam powyżej, będziesz mógł wybrać sposób, w jaki prowadzić swoje papryki.
cantati dzięki za podpowiedzi, odnośnie odmiany to kłopot będzie z rozszyfrowaniem, to nasiona wydłubane z papryk z hipermarketu Real, nie wiem co to, chciałem tylko zobaczyć czy takie coś skiełkuje, zapomniałem o tym, że je wydłubałem, pomyliłem z pomidorami bo z nimi dopiero zaczynam i tak mam swoje pierwsze krzaczki papryki, pewnie się zarażę i w kolejnych latach będą następne ;:138 już nie z przypadku ;:138
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli nie znasz odmiany, to obserwuj jak będzie rosła. Im bujniejszy wzrost, im wyższa, tym cięcie może być silniejsze. Jeśli uprawiasz w gruncie i krzaczki nie będą silnie rosły i krzewiły się, możesz cięcie ograniczyć do podstawowego, czyli właśnie usunięcia kwiatka z pierwszego rozwidlenia. Zaleca się też usuwać wszystkie pędy i liście rosnące poniżej pierwszego rozwidlenia, żeby krzaczki miały lepszy "przewiew". Co do nasionek wydłubywanych z owoców, to sama w tym roku takie jedne wysiałam i też czekam co to z nich wyrośnie :D
A zaraźliwe to to jest bardzo, więc trochę Cię potrzyma :D
Powodzenia Ci życzę :wit
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chciałem się dowiedzieć czy są jakieś sztuczne środki na zapylanie kwiatków. :wink:
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Papryka do gruntu. Część 3

Post »

Witam.
Czy uprawił ktoś paprykę INGRID.? Jak ją oceniacie?
Pozdrawiam.
Jerzy
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Re: Papryka do gruntu. Część 3

Post »

Mikar To papryka pod osłony, a tu temat o papryce do gruntu .

Ja dzisiaj złożyłem zamówienie na Robertę i Carycę . Wysianie planuję na drugą połowę lutego.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Re: Papryka do gruntu. Część 3

Post »

Tak wiem. Przepraszam jeżeli umieściłem zapytanie nie w tym miejscu to proszę o przeniesienie do innego wątku. Dalej je podtrzymuję.
Pozdrawiam. Mikar
Jerzy
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Re: Papryka w tunelu jakie odmiany ?

Post »

A kojarzy ktoś odmianę KORAL?
Mam nasionka ale nie mogę znaleźć nic oprócz takiej informacji:

Odmiana papryki ostrej. Uprawiana w szklarniach i na zewnątrz. Uprawiając na zewnątrz należy wybrać żyzną glebę, słoneczne i osłonięte od wiatru miejsce. Rośliny - niskie. Owoce - drobne, okrągłe, ciemnozielone, a dojrzałe - czerwone, grubość ścianek 2-3 mm, bardzo ostre. Używane do przyprawiania potraw i suszenia.

Nie wiem czy jest sens ją wysiewać.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

saymon pisze:Mikar To papryka pod osłony, a tu temat o papryce do gruntu .

:wit
Przecież tutaj jest temat o papryce w tunelu ;:14
Ja w tamtym roku miałem odmianę Lord King ( wsadziłem sobie w tamtym roku 50 krzaków na próbę ) i w tym roku też zostaję przy tej odmianie tylko że zamierzam wsadzić połowę tunelu ( 250-280 krzaków ) Nasiona już zamówiłem i wczoraj przyszły a siał będę pod koniec lutego :wink:

W każdym razie ja zakładając ten wątek miałem na myśli paprykę w tunelu :!: Jak sama nazwa wątku wskazuje :!:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No faktycznie, coś się pomerdało z tytułem wątku :roll: Weszłam do papryki pod osłonami a wychodzę od papryki w gruncie :;230
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

romaszka!
To było dobre.Z ciekawości wróciłam do początku. ;:306
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

radog pisze:A kojarzy ktoś odmianę KORAL?
Od kilku lat uprawiam w gruncie. Bezproblemowa. Owoce małe, okrągłe, ciemnoczerwone. Ostre.
Pozdrawiam,

J
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”