Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki
Agatko, ja wszystkie nasionka jak sieję to trzymam je w pokojach na parapetach, i też przy nich są kaloryfery. Nie wiem czy w piwnicy nie będzię im za zimno, ale w sumie zobacz sobie na odwrocie paczuszek z nasionkami jaką temperature muszą mieć do wschodów bo to też chyba od roślinki zależy.
- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie, wszystko zależy przede wszystkim od rodzaju roślinki. Niektóre muszą mieć wyższą temperaturę. Niektóre zaś wola gdy ich nasionka są przemrożone nawet. Więc musisz poczytać, co masz i które roślinki co wolą ;) Mylę, że jednak większość będzie wolała parapet, chyba z resztą na forum prawie wszystkie "hodowle" odbywają się na parapetach 

Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<

- goferek
- 500p
- Od: 7 lis 2009, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Temperatura tam jest w granicach +5 stopni. Są tam takie małe grzejniczki więc niżej raczej nie spadnie. Martwię się,że w domu może będzie im za ciepło. Nie znam się
Co do sklerozy to też mam
, ale jeśli chodzi o kwiatki i o to, że to mój pierwszy rok w ogrodzie to nie ma szans, że o nich zapomnę, tyle mi daje radości zaglądanie do nich mimo, że posadzone dopiero wczoraj
Już teściowa wczoraj na mnie dziwnie spoglądała( pomagała mi w porządkach przeprowadzkowo-remontowych), że zamiast rozpakowywać kartony i rzeczy wyjmować z kilkudziesięciu worków, to siedziałam w piwnicy w temperaturze +5 i siałam, siałam..... 
No skoro wszyscy trzymają na parapetach to i ja będę
Co do wskazówek na paczuszkach to muszę doczytać jeszcze co tam pisali, bo wczoraj tak na dziko siałam :P

Co do sklerozy to też mam

No skoro wszyscy trzymają na parapetach to i ja będę

Co do wskazówek na paczuszkach to muszę doczytać jeszcze co tam pisali, bo wczoraj tak na dziko siałam :P
-
- 1000p
- Kontakt:
Nic się nie martw wszystko będzie dobrze, szczerze powiedziawszy ja w zeszłym roku też pierwszy raz w życiu siałam na parapetach nasionka astrów, lwiej paszczy, poziomek, goździków szabo i nie zwracałam uwagi w jakiej temperaturze trzeba było je trzymać
ale pięknie powschodziły, trzymałam je na parapetach, w weekendy jak ja byłam w domu to podlewałam je rano i wieczorem, bo czasem jak słonko dogrzało to mi te siewki mdlały z braku wody. A na tygodniu były skazane na dobroć teściowej która albo je "zalała" albo "przesuszyła" więc sporo też w sumie siewek mi padło dzięki tej "opieki", ale w weekendy starałam sie je reanimować.
W tym roku znów pierwszy raz w życiu będę wysiewać warzywa, więc wspolnymi siłami damy radę, na forum jest tyle życzliwych osób które chętnie doradzą, że te zmagania nie tylko w sianiu na pewno się udadzą

W tym roku znów pierwszy raz w życiu będę wysiewać warzywa, więc wspolnymi siłami damy radę, na forum jest tyle życzliwych osób które chętnie doradzą, że te zmagania nie tylko w sianiu na pewno się udadzą

- Nutka81
- 1000p
Aaaaa...powiem wam jeszcze coś z własnego doświadczenia. Czasami ziemia wokół siewek robi się twarda, wtedy dobrze ją spulchniać. Ja robiłam to...widelcem
Albo patyczkiem do szaszłyków ;) chodzi o to żeby ziemia nie była za twarda wokół słabiutkich sieweczek. Wtedy łatwiej im rosnąć, a i ziemie napowietrzacie przez to.
Powodzenia!

Powodzenia!

- goferek
- 500p
- Kontakt:
Elizo o warzywach juz też czytałam
Mimo, że mój ogród na razie to wielki, zniszczony, stary trawnik to marzy mi się wygrzebać kawałek tego trawniola i przygotować kawałek grządek pod siew warzyw. Choćby troszkę rzodkiewki, papryki, sałaty, bakłażana, marchewki, cebulki, groszku cukrowego, fasolki szparagowej no i dynie koniecznie...
Wybijcie mi to wszystko z głowy bo przecież nie zdążę ze wszystkim.
Nutko będę spulchniać w razie potrzeby

Mimo, że mój ogród na razie to wielki, zniszczony, stary trawnik to marzy mi się wygrzebać kawałek tego trawniola i przygotować kawałek grządek pod siew warzyw. Choćby troszkę rzodkiewki, papryki, sałaty, bakłażana, marchewki, cebulki, groszku cukrowego, fasolki szparagowej no i dynie koniecznie...

Nutko będę spulchniać w razie potrzeby

-
- 1000p
- Kontakt:
Zdążysz zdążysz, zobacz sobie jaki ja arsenał warzyw przygotowałam sobie do siana jak na pierwszy raz
zgłupiałam, no ale... najwyżej będę ryczeć nad nimi jak nic nie wyrośnie 

- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Agato witaj.
W czwartek (tydzień temu) z córką wysiewałam nasiona fasoli,bobu ,ogórków,pomidorów,papryki.Jedne stoją na parapecie,nad kaloryferem ,inne w chłodnym pokoju (tem.na termometrze pokazuje nawet 10 st.C) .Z swoich obserwacji zauważyłam 1-2 dni różnicy w kiełkowaniu tych samych roślin bo córka chciał swoje doniczki.Teraz będę na dniach wysiewała jeszcze kwiaty.Jak się ociepli i roślinki będą miały odpowiednią wielkość (u mnie tak na oko)zrobię doświadczenie i ze względu na to że nie mam dużego ogródka i warunków glebowych będę wsadzać je do skrzynek takich po warzywach i mięsie-z własnoręcznie zrobionym kompostem .Dam znać na koniec sezonu czy doświadczenie się udało.W doniczkach pomiodorki już mi rosły i zbierałam owoce.
W czwartek (tydzień temu) z córką wysiewałam nasiona fasoli,bobu ,ogórków,pomidorów,papryki.Jedne stoją na parapecie,nad kaloryferem ,inne w chłodnym pokoju (tem.na termometrze pokazuje nawet 10 st.C) .Z swoich obserwacji zauważyłam 1-2 dni różnicy w kiełkowaniu tych samych roślin bo córka chciał swoje doniczki.Teraz będę na dniach wysiewała jeszcze kwiaty.Jak się ociepli i roślinki będą miały odpowiednią wielkość (u mnie tak na oko)zrobię doświadczenie i ze względu na to że nie mam dużego ogródka i warunków glebowych będę wsadzać je do skrzynek takich po warzywach i mięsie-z własnoręcznie zrobionym kompostem .Dam znać na koniec sezonu czy doświadczenie się udało.W doniczkach pomiodorki już mi rosły i zbierałam owoce.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Heliotrop w tym sezonie sadze szczpki które pobieram z rośliny ubiegłorocznej.Wyczytałam że można przetrzymać heliotrop w chłodnym i jasnym pomieszczeniu,mój stoi na parapecie i ma boczne pędy które ukorzeniam w wodzie.
Moge podarować sadzonke mieszkam blizko Paniówek.Sadzonka wcześniej zakwitnie.Pozdrawiam Irena
Moge podarować sadzonke mieszkam blizko Paniówek.Sadzonka wcześniej zakwitnie.Pozdrawiam Irena

- goferek
- 500p
- Kontakt:
Elizo tam przygotowałaś do siania
Grazko fajnie tak poeksperymentować- mam nadzieję że wszystko urośnie pięknie.
jeśli nie ma tak dużej różnicy między tymi nasionkami które stoją w cieple i tymi które w zimniejszym pomieszczeniu to na razie zostaną w domu, a jak tam braknie parapetów to się zobaczy
Irenko takim propozycją nigdy nie odmawiam
Jeśli będziesz miała coś na zbyciu to ja chętnie przyjmę pod swój dach 

Grazko fajnie tak poeksperymentować- mam nadzieję że wszystko urośnie pięknie.
jeśli nie ma tak dużej różnicy między tymi nasionkami które stoją w cieple i tymi które w zimniejszym pomieszczeniu to na razie zostaną w domu, a jak tam braknie parapetów to się zobaczy

Irenko takim propozycją nigdy nie odmawiam

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Agata, ja też siewki uprawiam na domowych parapetach
Zresztą nie mam innego miejsca, bo piwnicy brak.

- goferek
- 500p
- Kontakt:
Ja nie wiem czy mój Kamil to wytrzyma. Wie, że ten ogród to było moje marzenie więc chyba da radę, ale wystawiam jego cierpliwość na wielka próbęAgaNet pisze:Agata, ja też siewki uprawiam na domowych parapetach![]()

Najpierw pierwsza pasja-szycie i robienie biżuterii. Rozwalające się po całym mieszkaniu materiały, igły, nici, maszyny o kosztach tej pasji nie wspomnę

Teraz kolejna pasja

-
- 1000p
- Kontakt:
Jak kocha to wytrzyma 

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Widzę Agatko, że ostro wzięłaś się do pracy
Nie mam zamiaru wybijać Ci z główki wysiewania warzyw, bo nie ma nic lepszego, jak brudna,chrupiąca rzodkiewka z własnej grządki
...ja oczywiście nie sieję, ale mam takich, co mi podrzucają
Sieję za to kwiatki, ale na opakowaniach moich nasion pisze: siać w marcu, więc pozostało mi jeszcze trochę czasu.
...a potem tylko
i wiosna 

Nie mam zamiaru wybijać Ci z główki wysiewania warzyw, bo nie ma nic lepszego, jak brudna,chrupiąca rzodkiewka z własnej grządki
...ja oczywiście nie sieję, ale mam takich, co mi podrzucają

Sieję za to kwiatki, ale na opakowaniach moich nasion pisze: siać w marcu, więc pozostało mi jeszcze trochę czasu.
...a potem tylko

- Nutka81
- 1000p
Agatko a co to tyle kwiatów nawysiewałaś w lutym, i to na poczatku? ;) Nie za wcześnie trochę? ;) Sprawdzalas dobrze na opakowaniu datę wysiewu?