Marpy kwiatki i rabatki cz.3
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.3
Maryniu, u Ciebie zawsze można obejrzeć przepiękne zdjęcia
. Jaka ta Twoja jesień pogodna i kolorowa, jaka świetlista!!!

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- marpa
Tak Igorze , berberysów mam zamiar posadzić jeszcze trochę bo mi się stworzyły nowe możliwości do nasadzeń
a one są bezobsługowe właściwie , chociaż coraz częściej widzę je formowane .Ostatnio mnie zbulwersował widok erecty zmasakrowanej na okrągło...ale wczoraj zobaczyłam okazały jej krzak i był rzeczywiście zjawiskowy , prawdziwie gorejąca kula...i to na niej wzorował się najprawdopodobniej właściciel tej, która nie wyglądała najpiękniej bo jest jeszcze mała i po cięciu chyba się jeszcze nie wybarwiła... A mnie sporą erectę wykopał ktoś w ubiegłym roku wraz z 2 hebe i bukszpanami
ale wcześniej ukorzeniłam sobie patyczek i już w tym roku ją widać.
Nie dałam rady wkleić tego co miałam w zamiarze bo "żaba" nie pozwoliła...więc spróbuję
dokończyć ...
CD...

CDN...

Nie dałam rady wkleić tego co miałam w zamiarze bo "żaba" nie pozwoliła...więc spróbuję
dokończyć ...
CD...

CDN...

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Maryniu i ja planuję posadzić kilka berberysków, Erecta jest na samym czele listy , to prawdziwa piękność
A zdradź mi proszę nazwy tego przebarwionego na płomienny pomarańcz, jest wspaniały....

- marpa
Agnieszko , to Erecta właśnie ...
Dziękuję, za odwiedziny

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Maryniu no proszę, nie sądziłam, ze to Erecta, myślałam, ze ona przebarwia sie tak bardziej na czerwono, niż pomarańczowo.....ale to jeszcze lepiej
Jest cudna , w przyszłym roku już koniecznie musi zagościć w moim ogródku 

- marpa
Agnieszko
zauważyłam ,że ostatnio kolorki w ogrodzie z czerwonych zmieniły się na
żółte i pomarańczowe właśnie . Widać to także na borówce amerykańskiej. A erecta dopiero w tym tygodniu " złapała" kolor bo była ostatnio brunatno-zielona.Może to wynika z półcienia w którym jest posadzona.Ja koniecznie muszę kupić moją imienniczkę , bo też jest piękna...

żółte i pomarańczowe właśnie . Widać to także na borówce amerykańskiej. A erecta dopiero w tym tygodniu " złapała" kolor bo była ostatnio brunatno-zielona.Może to wynika z półcienia w którym jest posadzona.Ja koniecznie muszę kupić moją imienniczkę , bo też jest piękna...

Marpo, jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu!
Jest w nim tyle różnorodnych roślin, że nawet wybredny ogrodnik znajdzie coś dla siebie. Mnie osobiście urzekły trawy, róże, powojniki.
Pisałaś, czy warto ściółkować skoszoną trawą - teraz, kiedy przyjrzałam się Twojemu ogrodowi, myślę, że zdecydowanie tak!
Po pierwsze będzie rosło mniej drobnych chwastów, po drugie trochę ulepszy ziemię.
Ogród masz naprawdę duży, pracy nie zabraknie i może własnie to jest takie inspirujące.
Na zdjęciach widzę białą szklarenkę, czy stoi na Twojej działce?

Jest w nim tyle różnorodnych roślin, że nawet wybredny ogrodnik znajdzie coś dla siebie. Mnie osobiście urzekły trawy, róże, powojniki.
Pisałaś, czy warto ściółkować skoszoną trawą - teraz, kiedy przyjrzałam się Twojemu ogrodowi, myślę, że zdecydowanie tak!
Po pierwsze będzie rosło mniej drobnych chwastów, po drugie trochę ulepszy ziemię.
Ogród masz naprawdę duży, pracy nie zabraknie i może własnie to jest takie inspirujące.
Na zdjęciach widzę białą szklarenkę, czy stoi na Twojej działce?
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Z miłością do Ogrodu - Orania
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powsadzałam w tym roku trochę traw i wszystkie nazwy mi się teraz poplątały
Najważniejsze , że one, z mojej sklerozy nic sobie nie robią i ładnie rosną.
Z czasem będą takie bujne jak Twoje.

Najważniejsze , że one, z mojej sklerozy nic sobie nie robią i ładnie rosną.
Z czasem będą takie bujne jak Twoje.
- marpa
Oranio - miło Cię powitać w moim ogródku
, dzięki za miłe słowa ...a szklarenka o którą pytasz, to taki Mężowy foliaczek,w którym uprawia pomidorki...Trawę już częściowo wykorzystałam a jeszcze myślę wrzucić tego sianka leciutko pod różaneczniki zamiast kory na zimę..chociaż Rh i azalii nie okrywam w zasadzie ale mam kilka nowych , młodziutkich...
Olu -
powiem Ci,że mnie się też nazwy traw " pomerdały" , szczególnie turzyce i gubię się jak je nazwać profilaktycznie ,żeby uniknąć kompromitacji - nie podpisuję
A trawy Twoje wcale nie takie mizerne , Ty coś "zadajesz" tym swoim roślinom,że tak Ci pięknie rosną mimo,że sporo masz ich w donicach...
Ja swoje na razie sporo dzielę bo się podobają ostatnio trawy różnym , odwiedzających mnie znajomym a jak pożegnać gości bez roślinnych prezentów???Tym bardziej , że sama też lubię coś przywlec z innego ogródka...
Przyjemne z pożytecznym....
Pogoda dzisiaj jeszcze piękna u mnie ale chyba dzisiaj to ostatni dzień z temp.14 st.,wykorzystam go więc na okrycie roślin ostateczne, jak się zrobi zimno to mnie żadna siła nie wyśle na działkę...Ja i tak niewiele roślin okrywam a w poprzednich latach niczego nie okrywałam ale teraz chyba mam więcej roślin takich delikatniejszych , wymagających...
Mój CD...
widok z okna , Administracja Osiedlowa też dba o zieleń, wszystkie krzaczki i iglaczki zostały pięknie postrzyżone i zadbane

moje iglaczki duże i małe

mini berberys Goldalita

a to bagatelka

cdn...

Olu -

A trawy Twoje wcale nie takie mizerne , Ty coś "zadajesz" tym swoim roślinom,że tak Ci pięknie rosną mimo,że sporo masz ich w donicach...

Pogoda dzisiaj jeszcze piękna u mnie ale chyba dzisiaj to ostatni dzień z temp.14 st.,wykorzystam go więc na okrycie roślin ostateczne, jak się zrobi zimno to mnie żadna siła nie wyśle na działkę...Ja i tak niewiele roślin okrywam a w poprzednich latach niczego nie okrywałam ale teraz chyba mam więcej roślin takich delikatniejszych , wymagających...

Mój CD...

widok z okna , Administracja Osiedlowa też dba o zieleń, wszystkie krzaczki i iglaczki zostały pięknie postrzyżone i zadbane

moje iglaczki duże i małe

mini berberys Goldalita

a to bagatelka

cdn...

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Maryniu witaj.
Róże w bukiecie przepiękne i tak długo Ci się uchowały.
Trawa na pierwszej fotce w pierwszej części taka niebieskawa wygląda mi na wydmuchrzycę piaskową.
Tą białą śliczną chryzantemę będziesz zimowała w ogrodzie, czy w pomieszczeniu?
Masz ciekawe iglaczki.
Ja już nie mam wcale jesiennych fotek z ogrodu.

Róże w bukiecie przepiękne i tak długo Ci się uchowały.

Trawa na pierwszej fotce w pierwszej części taka niebieskawa wygląda mi na wydmuchrzycę piaskową.
Tą białą śliczną chryzantemę będziesz zimowała w ogrodzie, czy w pomieszczeniu?
Masz ciekawe iglaczki.

Ja już nie mam wcale jesiennych fotek z ogrodu.

- marpa
Tereniu
bardzo mnie ucieszyła Twoja wizyta
Co do róż , to jestem zaskoczona ich żywotnością
nigdy nie udało mi się utrzymać tak długo róż w domu , bo wyobraź sobie one nadal kwitną we flakonie i są w stanie ogólnym dobrym.Nie wiedziałam,że trzeba różom wyciąć kolce i większość liści...U mnie są już 10 dzień
Chciałabym je ukorzenić w domu ...spróbować można...
A niebieska trawa to jest to wydmuchrzyca.Ujarzmiona jest w pierścieniu plastikowym po beczce obciętej..Bardzo ją chciałam mieć i na razie jestem zadowolona z niej bardzo.Spartynę też mam ujarzmioną ,bardzo mi się podoba wiem,że Ty też ją masz .Moja u mnie rośnie 1 rok i zakwitła
Chryzantemę kupiłam już na wyprzedaży za grosze i ma być zimująca ,zobaczymy jak nie to mała strata będzie...będzie zimowała na działce bo zamierzam jeszcze do piwnicy "przytargać"chryzantemy ,które mieliśmy na grobach... Jak mnie ktoś nie uprzedzi , bo w niedzielę się okazało ,że skradli już po Święcie znicze
, takie największe i najokazalsze,drogie ... 
Iglaczki mam takie zwyczajne ,nie sadzę drogich okazów bo wiesz jak to jest w ROD...tylko we własnym ogrodzie można sobie pozwolić na coś ciekawego.Ostatnio sąsiadowi wykopano prawie 10 letnią Conicę fakt,że działka od 2 lat jest nie uprawiana i opuszczona , no ale fakt pozostaje faktem...
jeszcze parę fotek jesiennych w moim :
CD...

cdn...

Co do róż , to jestem zaskoczona ich żywotnością

A niebieska trawa to jest to wydmuchrzyca.Ujarzmiona jest w pierścieniu plastikowym po beczce obciętej..Bardzo ją chciałam mieć i na razie jestem zadowolona z niej bardzo.Spartynę też mam ujarzmioną ,bardzo mi się podoba wiem,że Ty też ją masz .Moja u mnie rośnie 1 rok i zakwitła

Iglaczki mam takie zwyczajne ,nie sadzę drogich okazów bo wiesz jak to jest w ROD...tylko we własnym ogrodzie można sobie pozwolić na coś ciekawego.Ostatnio sąsiadowi wykopano prawie 10 letnią Conicę fakt,że działka od 2 lat jest nie uprawiana i opuszczona , no ale fakt pozostaje faktem...
jeszcze parę fotek jesiennych w moim :
CD...

cdn...

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39

Maryniu oglądac zdjęcia przez Ciebie zrobione to sama przyjemnośc. Pomimo, że nie zawsze zostawię swój ślad oglądania ogrodu to zawsze czekam

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- marpa
Ilonko - dziękuję za odwiedziny , miło mi,że mnie odwiedzasz!
Jesień na dobre już się rozgościła i chyba zamierza już przekazać pałeczkę swojej następczyni...u mnie już typowa,późna jesień liście opadły,nic nie kwitnie i susza...
Rośliny , te które tego wymagają okryłam i przygotowałam do zimy a reszta musi sobie poradzić .
Zrobiłam też ostatnie w tym sezonie zdjęcia...
jesień w moim ogródeczku...

Zrobiłam też ostatnie w tym sezonie zdjęcia...
jesień w moim ogródeczku...