Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..

Post »

Witam z zainteresowaniem przeczytałam ten wątek ale nie znalazłam informacji na nurtujące mnie pytanie jak postąpić z obornikiem końskim .mam działkę na torfowisku które przy dużych opadach deszczu robi się podmokłe w tym roku nawieżliśmy około 10 cm ziemi polnej raczej piaszczystej .Kwasowośc ziemi około 5-6
Mam małą szklarenkę na pomidory i teraz w tej szlarni przekopałam płytko ziemię dając sporo obornika końskiego, na wierzch posypałam wapnem ogrodniczym z minerałani , ziemię dobrze podlałam żeby obornik mógł się rozkładać i podleję ją jeszcze przed zmarznięciem .Wiem że przez zimę nie zdąży się całkowicie rozłożyć . Ponieważ na naszych działkach rozmnożyły się turkucie planuję wiosną ziemię przekopać i nadmiar nierozłożonego obornika końskiego wyrzucić na kompostownik
Ma takiej ziemi man zamiar sadzić pomidory w obrączkach wypełnionych ziemią kompostową z zeszłego roku
Czy tak przygotowana ziemia będzie dobra pod uprawę pomidorów ? obornik koński stosuję po raz pierwszy dotychczas był tylko świński
Dodatkowo zrobiłam 3 pułapki na turkucie (doły 0,5 m wypełnione końskim obornikiem .
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

krystynac50 pisze:Ponieważ na naszych działkach rozmnożyły się turkucie planuję wiosną ziemię przekopać i nadmiar nierozłożonego obornika końskiego wyrzucić na kompostownik
Jeżeli dobrze rozumie, nierozłożony obornik będziesz na wiosnę z powrotem wyciągać z ziemi ?. To już jest archeologia a nie ogrodnictwo. W niczym Cię to nie obroni przed turkuciami. Ja tych towarzyszy też mam na działce. Trzeba się nauczyć z nimi żyć tym bardziej, że są pod ochroną. A jeżeli gleba jest wilgotna- to uprawa tylko na redlinach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

krystynac50
Turkuć lubi tereny podmokłe do tego jeszcze koński obornik :(
forumowicz ma racje wykopywanie obornika to archeologia.
Jak wspomniał przedmówca an takich terenach tylko podwyższone zagony, świetnie odprowadzają nadmiar wody.
Walka z turkuciem nie jest łatwą, albo będziemy walczyć mechanicznie albo biologicznie za pomocą nicieni.
Czy Turkuć jest pd ochrona? nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat
brak polskich znaków
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj KRYSTYNO, żeby turkucie lubiły koński obornik, to trochę przesada. Turkucie lubią zimą ciepło wydzielane przez koński obornik( tylko go należy najpierw zruszyć) i dlatego też w miejsca gdzie przebywają w ziemi turkucie zakopuje się właśnie koński obornik, i to na tyle dużo w jednym miejscu żeby dłuższy czas wydzielał ciepło.

Miejsca te zaznacza się by w środku zimy, gdy tylko nastąpi chwila odwilży odkopać ten koński obornik a w nim moc ogrzewających się ciepłem wytworzonym przez obornik turkuci. Najlepiej to robić zimą bo wtedy one tam się gromadzą, wiosną turkucie opuszczają to ciepłe miejsca ( już wcale nie takie ciepłe miejsce, no bo ile ten obornik może grzać) i wtedy trudno je zgromadzić w jednym miejscu.

Takich pułapek z końskiego obornika można zrobić wiele, zależy tylko od ilości zgromadzonego końskiego obornika. Odkopywanie takiego obornika i niszczenie w nim turkuci nie ma nic wspólnego z archeologią, takim działaniem nie pozbędziesz się wszystkich turkuci, ale z pewnością mocno ich ilość ograniczysz.
krystynac50
200p
200p

Post »

Pisząc o wykopaniu obornika końskiego miałam na myśli przekopanie na wiosnę grządek w szklarni i zgrabienie tego co wyjdzie na wierzch , ponieważ dałam go dość grubo i płytko .Boję się że będzie zbyt dużo obornika i może palić korzonki pomidorów
Ponieważ obornik koński zakupiliśmy po raz pierwszy nie mam rozeznania jak zachowuje się w glebie a tym bardziej w szklarni gdzie jest dożo cieplej
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jaką powierzchnie ma szklarnia i ile tego końskiego obornika było tam dane ?.

Pozdrawiam
krystynac50
200p
200p

Post »

Szklarnia ma 6x2,8m przez środek jest ścieżka szer 30 co . Na tę powierzchnię dałam 2 duże taczki
pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To jest tyle ....co flaszka na czterech. Przekopać i nic nie wygrabywać.

Pozdrawiam

Ps Przed siewem czy sadzeniem na wiosnę, jeżeli gleba będzie za sucha nawilżyć ją podlewając porządnie wodą ,by uniknąć nadmiernej koncentracji soli
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mój tunel ma podobne wymiary, udało mi się dostać trochę obornika i nawiozłem skromnie ok 10 taczek. Wiem, ile pomidory potrzebują :D , zatem przemyśl czy to nie za mało i co tam sadzić będziesz.
Właśnie nad tym myślałem, ziemia w tunelu jest sucha! czy nie zlać tego wodą wcześniej, jeszcze teraz, bo się boje, czy obornik przerobi sie przez okres zimy w mrozie i suszy zarazem!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym umiarkowanie podlał, okrył czarną folią- zatrzymana wilgoć i brak dostępu światła dla zielska.
brak polskich znaków
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2011, o 22:37

Post »

forumowicz pisze:mój tunel ma podobne wymiary, udało mi się dostać trochę obornika i nawiozłem skromnie ok 10 taczek. Wiem, ile pomidory potrzebują :D , zatem przemyśl czy to nie za mało i co tam sadzić będziesz.
Dwie taczki to za mało na 3x6m, ale 10 taczek to za dużo, a przede wszystkim za dużo azotu, tak mi się wydaje. Ja daje około 7-8 małych taczek końskiego obornika leje wodą i do tego na wiosnę trzy tygodnie przed sadzeniem rzędowo popiół drzewny, jedno 20 litrowe wiadro na rząd 6m, czyli 80l na cztery rzędy i przejeżdżam po tym rzędzie małą glebogryzałką, folia nie ściągana na zimę.
Staram się pisać w miarę precyzyjnie, a może będzie to dla kogoś poradą.
A Wy ile dajecie obornika tak dla porównania na amatorskiego foliaka 6x3 ???
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Palio
To nie jest mój cytat.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Palio
Obornik obornikowi nie jest równy, zawartość azotu i potasu w "gówienku" uzależniona jest od sposobu składowania, długości okresu składowania ilości słomy i jej rodzaju. Nawet od wieku i postury zwierzaków.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

no i ziemia, jaką uprawiamy, również jest różna. Dla przykładu ja mam ciężką gliniastą (V klasa)dlatego, ile wywiozę, tyle gleba przyjmie. Obornik krowi ;:65 który ma parę lat, już był nieco przerobiony. Uważam, że i moje 10 taczek to za mało, po przekopaniu wszystko znikło. Glebę uprawiam drugi rok w tym miejscu, wcześniej była łąka, zatem trudno jest porównywać to co każdy z nas ma, bo warunki są inne.
Dlatego też napisałem, że na oko 2 taczki, to strasznie mało... bo nawet na żyznych glebach, to składników pokarmowych w takich ilościach, do takiego tunelu to śladowe ilości. No chyba, ze będzie to uzupełniane innymi składnikami (czyt. nawozami).

Po co popiół drzewny, jeżeli można zapytać? wapń? fosfor?
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wampir_wawelski
Na ciężkich glebach gliniastych azot i potas nie jest narażony na wypłukiwanie, w takim samym stopniu jak na lekkich, można bardzo łatwo przedawkować. Ziemia przyjmie wszystko nawet mnie za jakiś czas, ale czy to wyjdzie chwastom na zdrowie?
brak polskich znaków
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”