rapunzel - zielono mi :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: rapunzel - zielono mi :)

Post »

Półeczka bardzo ładnie się prezentuje. ;:138 Ja bym tam pewnie jeszcze coś wcisnęła, ale to dlatego, że mam talent do
upychania roślinek po różnych kątach. :;230
Kwietnik wiklinowy bardzo fajny i jakoś tak wypisz wymaluj wyglada zupełnie, jak mój. ;:224 Ja ze swojego jestem bardzo
zadowolona. Jest stabilny, estetyczny, łatwy w czyszczeniu i daje mi fajny klimacik w mojej "jakby rustykalnej" kuchni.
Stanowi też ciekawą oprawą dla roślinek. Rozumiem, że docelowo pewnie umieścisz na nim inne kwiaty, ale póki co i te co na nim stoją ładnie wyglądają. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich :)
i zaczynam od nowości, bo wczoraj w tesco nie mogłam się oprzeć begonii zimowej. Miałam w ręce też gardenię i to nawet tańszą, bo za 8 zł, ale wiem, że gardenia należy do nader humorzastych roślin, więc jednak zdecydowałam się na begonię, miała strasznie sucho, ale i tak była w najlepszej wg mnie formie i nie była to żadna wyprzedaż, więc aż się dziwię, że takie zaniedbane te kwiaty.
Obrazek
elciu, co do upychania, to aż się boję, że będę musiała tam właśnie upchnąć jeszcze dwa storczyki, bo dostałam aplegry chyba dendrobium, z drugiej strony one chyba zimy nie przetrwają w takim zimnie, co nie zmienia konieczności upchnięcia ich gdzieś i to w jasnym pomieszczeniu.
Storczyki posadziłam w dnach butelek i czekają na ładne osłonki, póki co wyglądają tak. Aha, roślina mateczna jest pastelowo żółta.
Obrazek
Stokrotkaniu, doromichu dzięki za pochwałę żółtych osłonek :)

I już storczyki w nowych osłonkach, kolor na pewno was zaskoczy :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11

Post »

:wit O proszę jak szybko się ''rozwijasz '' kolekcja zwiększa się po kilka okazów na dzień - oj czarno to widzę :;230 - chodzi mi o wolne miejsce w domu hahaha
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Osłonki śliczne :D
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nowika dokładnie to samo pisałam przed chwilą w twoim wątku. Naprawdę już staram się panować nad sobą, a zagospodarowanie jeszcze niedawno pustej półki w przedpokoju zajęło mi niecały miesiąc.
Lada moment zagoszczą tam fuksje i pelargonie do przezimowania, ale na szczęście mam wielki parapet.
Storczyków nigdy bym nie kupiła, bo nie mam specjalnie warunków, ani pojęcia o ich uprawie, no ale jak ktoś daje, to co robić :roll: jedyna inwestycja to mała torebka ziemi do nich i dwie osłonki, a może będą ładne kwiatki, zobaczymy...
Najlepszy jest numer z kwietnikiem z wikliny, który stoi tymczasem w przedpokoju, ale muszę go stamtąd zabrać przed zimą. Pojęcia nie mam, co z nim zrobię. Najlepiej byłoby go upchnąć w pokoju teścia, ale tam jest tak zagracone. No nic, będę się martwić na dobre za jakieś dwa miesiące pewnie.
Zapomniałam napisać, że mój cyklamen marnieje w oczach, a że wiadomo do trzech razy sztuka, to już będzie ostatni, widać nie mam do nich ręki niestety :cry: Ale chociaż będzie miejsce na inny ładny kwiatek :twisted:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Żółciutko u Ciebie ;:224
ale to fajnie bo taki kolorek w pochmurna zimę potrafi ocieplić i rozweselić serducho ;:108
Jagódko postanowienia są po to by je łamać co Tobie skutecznie się udaje... choć... to przecież do końca sierpnia miałaś już nic nie kupować a teraz już mamy wrzesień :wink:

Musisz teściowi wjechać na ambicję... niech się odgraci :wink: Trzeba zagadać jak to kwiaty poprawiają nastrój i samopoczucie i że już masz nawet kilka do Niego do pokoju i w kwietnik dla niego zainwestowałaś tylko jest mały problem bo się nie mieści w pokoju :( :roll: i co teraz?... dalej inwencja własna
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ładna begonia, oj tak u mnie w te.co również nie dbają o kwiatki, obejrzyj ją dokładnie, czy czegoś nie przywlokłaś wraz z kwiatem..
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Bardzo ładna Begonka Jagódko ;:63
Ja teraz właśnie myślę nad zakupem czegoś kwitnącego, żeby nacieszyło oczy w nadchodzące często pochmurne i ponure
jesienne dni. Myślałam o cyklamenie i właśnie Begonii zimowej. Zobaczymy, jak udadzą mi się zakupy. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anjja ambicja to chyba ostatnie, co cechuje mojego teścia :wink: Raczej ja będę musiała zająć się lekkim odgraceniem, jednocześnie przyznaję, że i ja w dużym stopniu się przyczyniłam do niego :oops: , bo zalega tam chwilowo wózek spacerowy do sprzedania, lżejszy wózek do przedszkola, a także suszarka i jeden z rowerów.
Stokrotkaniu, begonia jakoś nie jest chyba lubiana przez typowe szkodniki, w każdym razie balkonowe jakoś sobie przeważnie radziły. Już gorzej z chorobami grzybowymi. Poza tym była w celofanie, co mam nadzieję również coś dało. Zresztą pamiętałam o tych możliwych szkodnikach, bo już kiedyś o nich wspomniałaś i w sklepie ciężko mi było obejrzeć przez ten celofan, ale w domu nic nie zauważyłam.
elciu, gdybym miała coś sugerować, to raczej begonię, choć taką mam pierwszy raz. Mam nadzieję przetrwa, gorzej z cyklamenem, dziś go wyjęłam z ziemią z doniczki, pozbawiłam podejrzanych korzeni, wsadziłam w nową ziemię i mam nadzieję, ale niewielką, że coś z niego będzie może jednak.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

No to ładnie zagraciłaś teścia, a swoją drogą też się zastanawiałam nad zakupem takiego kwietnika widziałam je w sklepie tych z serii za 5 zł, oczywiście był droższy niż 5zł.. :D
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadnij, co najpierw pochwalę? :wink: Oczywiście... nowy fikusek jest śliczny i bardzo dobrze mu w żółtym :) . Storczyki też są całkiem niczego sobie :) . A ten nowy kwietniczek to chyba akurat jest na trzy roślinki :wink: . Bardzo mi się podoba, choć u mnie, jak zwykle, miejsca brak, więc mogę tylko popodziwiać na zdjęciach :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, problem w tym, że u mnie też miejsca brak i będę się musiała nieźle nakombinować, żeby ten kwietnik gdzieś upchnąć, bo tam, gdzie jest teraz zostać nie może. Myślę, że jednak wyląduje w pokoju dzieci, bo tam są już te dwa wiklinowe wiszące kwietniki i bardzo ładnie by to wyglądało.
W imieniu fikusa dziękuję za pochwałę, też uważam, że ładnie się prezentuje, gorzej będzie jak urośnie z pół metra i będę miała ten sam problem, co nowika z szeflerą...
Mam nadzieję, że ta odmiana nie rośnie tak szybko, jak typowy figowiec sprężysty.
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Begonia naprawdę piękna.Czekam z niecierpliwością na kwiaty storczyków.Piękne mają osłonki.A tak przy okazji świetny pomysł z butelkami plastikowymi. :)
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w ogóle nie zauważam, że moje rośliny rosną. Po prostu po jakiejś kolejnej kąpieli nie jestem w stanie ich upchnąć tam, gdzie stały wcześniej (i zazwyczaj się zastanawiam, co robię źle :wink: ).
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To skoro jest o niezauważalnym rośnięciu, to wstawiam moje koleusy posadzone z miesiąc temu może, sama nie wiem, kiedy tak się rozrosły :roll:
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”