Działeczka w cieniu dębu 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działeczka w cieniu dębu 1

Post »

Witaj, Justynko - Klarysko :wit , dziękuję za miłe słowa :D Czy to wirtualnie, czy osobiście, fajnie jest wymienić kilka ogrodowych myśli ;:162 . Justynko, co robisz z ziołami, które zbierasz? Wykorzystujesz na bieżąco, czy też jakoś przechowujesz na zimę?
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Cię serdecznie!
Przypadkowo przeczytałem jak cytowałaś mój wpis do jednej z forumek o tym,że wolę fotki
w szerszej panoramie a nie tylko same kwiaty i kwiaty itp.Przez to poznałem miłośniczkę ogrodów mieszkającą w dalekim Toronto.Z ciekawością będę śledził rozwój Twojego ogrodu.Ja posadziłem również białą morwę w naszym leśnym ogrodzie z uwagi na to,że jej listki są dobrym lekarstwem na obniżanie cukru w organiżmie.Moja morwa jest mała i ma około 1 m wysokości.Początek rozwoju Twojego ogrodu jest piękny i oby tak dalej.
Pozdrowienia dla rodziny Edward :wit :wit
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Witaj imienniczko, przyszłam z rewizytą :wit

Zobaczyłam cały watek, mnóstwo zapału i optymizmu z niego wyczytałam :)

Zmiany niesamowite poczyniliście, i ile nowych kwiatów. Widać i Ciebie już dopadła mania kupowania.... Tutaj każdy forumowicz na to choruje ;)

Będę Twoim częstym gościem ;:167
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Witaj, Edwardzie :wit , cieszę się ogromnie, że odwiedziłeś mój kanadyjski ogródek i dziękuję za pozdrowienia ;:180 . To prawda, zaglądam i zaglądałam do Ciebie, czasem bez wpisu, ale zawsze ;:108 . Białej morwy nie mam, ale sądzę, że też da się z niej robić dżemy. Nasze drzewo jest bardzo płodne, w pierwszym roku naszego mieszkania w tym domu i na tej działce zrobiłam prawie 60 słoików dżemów ;:137 . Teraz głównie rozdaję znajomym, robię z resztek, bo sił nie starcza... :wink:

Joanno, Ciebie też witam serdecznie ;:167 Co do zmian, to prawda, kiedy patrzę na zdjęcia dwa lata w tył, to aż trudno uwierzyć, że wszystko, co do jednego centymetra robimy sami. Ale moje tempo zmian nie umywa się nawet do tempa zmian w ogrodach niektórych forumowiczów.
Czasem czytam, że ktoś ma ogród dwa lata i wygląda już tak, że nie ma miejsca na nowe rabaty ;:132 ! Tak wszystko jest już zrobione! Obserwuję w Polsce wręcz gorączkową modę na ogrody, duża część ludzi, zawłaszcza tych, którzy stawiają własne domy, od razu zagospodarowuje całą przestrzeń wokół domu. Ja, niestety, działam metodą małych kroczków i obserwacji ;:65 Mój ogród jest zagospodarowany może w jednej czwartej ;:224
Pozdrawiam,
joanna
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Joasiu, ale takie małe kroczki to bardzo dobra metoda ;:108
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ależ sią dzieje...jakie sliczne roślinki :shock:
zdjęcia niczego sobie :tan
pięknie zagospodarowujesz swoją działeczkę a i podjeść można :D
ściskam mocno :wit
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Asiu to Twojego wątku też zaglądam-częściej niż do swojego ale czas nie pozwala na pisanie.Mimo że urlop zbliża mi się malutkimi kroczkami to już się boje że dalej będę miała za krótką dobę.
Też zaczęłam stawiać malutkie kroczki w warzywkach-powoli rosną mi buraczki i fasolka.Niestety wszystko muszę szczególnie pilnować bo nie uprawiam ich w grządkach tylko specjalnych workach aby ślimaki miały gorszy dostęp.A co za tym idzie więcej roboty bo muszę podlewać mimo że ostatnio ciągle pada.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joasiu śliczny Hibiskus :D ładny okazały już krzaczorek. Moje to jeszcze maluchy, ale jestem szczęśliwa, ze udało się im przetrwać zimę i mają sporo pąków...oby tak dalej, to może dochowam sie ładnych krzaczków :D
Warzywka dorodne, na pewno pyszne i zdrowiutkie. Takie z własnej uprawy są najpyszniejsze....a jak pachną :D
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

;:167 Kochani ;:167 , dziękuję, że zaglądacie, nawet po cichutku... ;:196

Joanno, metoda małych kroczków sprawdza się ;:65 , bo przynajmniej portfel i mąż nie skarżą się :;230 A ze mnie młoda ogrodniczka to może i lepiej jak nie zniszczę wszystkiego od razu... :oops:

Agnieszko - Patkazo :wit , dziękuję za komplementy ;:180 Rzeczywiście warzywa wędrują do naszych żołądków; zajadamy się nimi z przyjemnością ;:137

Grażko ;:167 , buraczki i fasolka są też w moim ogródku, ale muszę przyznać, że jeśli chodzi o mnie, ten rok nie jest dobry dla fasoli. W zeszłym miałam jej mnóstwo, w tym roku zaś wschodziła kiepsko i owocowała nie za dobrze :( . W jakich workach masz swoje warzywa? Czy możesz pokazać jakieś zdjęcie? A gdzie się wybierasz na urlop? ;:65

Agness, dziękuję, że znowu wpadłaś ;:108 Moje hibiskusy też maluchy, mam je dopiero od jesieni, ale już chcą kwitnąć :heja Pokażę zaraz inny, który się objawił ;:224 . Ten to dopiero ma warunki :;230
Pozdrawiam,
joanna
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Asiu, miętę, melisę i szałwię suszę w przewiewnym miejscu na zimowe herbatki.
Pozostałym ziołom pozwalam zakwitać. Zdobią i owady maja motywację, żeby odwiedzać mój ogródek.
Metoda małych kroczków skuteczna i pozwala przemyśleć koncepcję. Wszak często się zmienia :wink:
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Oto ostatnie zmiany w ogrodzie. Nowa rabata, którą zakładam, ma dwie pnące róże i prezydenta, który już się zadomowił i bez przeszkód zakwitł :heja Do tego trzy rodzaje jeżówek i dwie gaillardy. To wolne miejsce po lewej przeznaczone jest na mój prezent imieninowy - great rapa statue, czyli statua rapanui z Wysp Wielkanocnych. Kupiliśmy wczoraj wieczorem, ale, niestety, okazało się, że egzemplarz wadliwy i dziś musimy wymienić :(
Obrazek Obrazek
A to hibiskus, który ma kwiat większy od mojej głowy! Widać rękę mojego męża, który trzymał go, żeby dało się zrobić zdjęcie ;:224
Obrazek Obrazek
Obrazek
I trochę widoków z przodu domu - małe żurawki (cudny prezent z Polski, dziękuję ;:180 ;:180 ;:180 ) czują się jak u siebie. Mam 14 maluchów i sześć starszaków ;:196 . Czekam na następny sezon, żeby zrobić jakieś kwiatowe wariacje z ich udziałem. ;:65
Obrazek Obrazek
I coś, czego nie oczekiwałam w środku lata - amarylis zakwitł :!: :!: :!: Z cebuli-matki pojawiła się wczesną wiosną cebula-córka i teraz, kiedy już zbliża się moment, żeby położyć je obie spać, córka w najlepsze zakwitła! Myśli najwyraźniej, że to Boże Narodzenie... I co ja mam teraz zrobić :roll:

Obrazek
Pozdrawiam,
joanna
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Justynko, fajnie Ci, że masz herbaciane zioła. Moje są głównie przyprawowe - bazylia, lubczyk, oregano etc. Ale też suszę, z tymże używając technologii dehydratora. Jedna noc i gotowe do słoików.

Andrzeju, ktoś z moich znajomych zażartował, że powinnam pobielić wapnem okna, żeby amarylis nie patrzył na tę zieloność za oknem... :;230
Pozdrawiam,
joanna
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Joasiu, pięknie u Ciebie, choć tak młody ogród. ;:138
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Joanno!
Widzę,że Masz coraz to nowe rośliny a nawet z naszego kraju,ogród Twój pięknieje z dnia na dzień,chciałaś zobaczyć moją morwę białą więc dam fotki.Myślę,że Twoja morwa jest również z gatunku białej bo to jest najlepsza odmiana jej owoce są ciemno różowe i bardzo słodkie.Pamiętam ich smak z dzieciństwa.
Obrazek
Obrazek

Pisałaś,że posadziłaś różę pnącą na pewno będzie taka jak nasza.
Obrazek

Pozdrowienia Edward :wit
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p

Post »

Iguś, dziękuję za komplementy ;:180 . Z Twoich ust brzmią wyjątkowo przyjemnie ;:196 .

Edziu, dziękuję za zdjęcia morwy i róż :D . Nie wiem, czy mam białą czy nie - owoce są koloru jeżyny: raczej czarne niż bordowe. Morwa jest bardzo dobra, znajomi się nią zajadają, nie wspominając już o zwierzętach.
Twoja róża wygląda imponująco! Jest naprawdę śliczna ;:108 .
Pozdrawiam,
joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”