Moi podopieczni, moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moi podopieczni, moje storczyki

Post »

Dziękuję za radę :) nie odpuszczę i będę próbować do skutku ;)
Dzięki Tobie odważyłam się kupić nowa Miltonię i ... rozwinęła paczki ... to już dla mnie sukces bo wcześniejsze robiły się brązowe na końcach i już się nie rozwijały ech...
Ta ma duuuże pięknie pachnące kwiaty, jeszcze dzisiaj wkleję fotkę
DZIĘKI :uszy
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bardzo ładnie się prezentują :) z chęcią bym się wypowiedziała ale nie mam aż tak wielkiego doświadczenia w tych gatunkach , więc wole siedzieć ... cicho :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Adamie, ale ty masz piękne dendrobia ;:108 Niech przyrastają w siłę ;:138

Co do twojego pytania - ja nie mam niestety ( ale to się kiedyś zmieni :;230 ) ani jednej z przedstawionych odmian - więc niestety nie pomogę :wink:
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08

Post »

Adamie pięknie zapowiadają się Dendrobia ;:63
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Adamie, to nie tak, że nie chcę Ci pomóc, ale p prostu nie mam doświadczenia z tymi storczykami ;:108
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

:wit :wit Adamie

Gratuluje kolekcji bardzo ciekawa i różnorodna ;:138 ;:138
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p
Od: 15 lip 2011, o 15:43

Post »

:wit Odnośnie twojego pytania. Ja mam jedno Cymbidium, ale nie wiem, czy stwarzam mu dobre warunki, bo jest u mnie od 3 lat i do tej pory zakwitło raz i to "aż" 2 kawiatuszki miało :( . Rośnie sobie na wschodniej wystawie, w dobrze oświetlonym pomieszczeniu ale dość chłodnym ( półpiwniczka )niektóry praktykują wynoszenie roślinek na dwór więc też testuję. Korzonkami "siedzi" w mieszance : kory, mchu, kruszonej gąbki z odrobiną węgla drzewnego ( mojej produkcji ). Raz na tydzień kąpane, moczone ( czasami z odrobiną odżywki ). Jedno co wiem, nie nawidzi przesadzania, zmiany miejsca ( przynajmniej to moje ), od razu sie obraża i zasusza jakieś listki albo młode przyrosty albo całe pseudobulwy i póżniej długo długo nic nie rośnie...:( , trudno je nie przesadzać, bo rośnie jak szalone... Z tego co wiem to, żeby ono zakwitło potrzebuje dużych wahań temperatury, wiec najlepiej jesień lub zima ( pomieszczenia w dzień ogrzewane w nocy nie ).
Podobno można je wspomóć nawożeniam z szczególnym naciskiem na nawożenie fosforowo - potasowe, ale ja boje sie już cokolwiek robić, żeby mu nie zaszkodzić.
A Twoje jak się ma?
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

allleeeee piękna!!!!!
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Adamie, piękna Cambria ;:138 ;:138
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Ja mam Paphiopedilum (sabotek). Bardzo wdzięczna roślinka wg mnie. Lubi obfite podlewanie. Ostatnio zostawiłam wodę w spodku i mały wszystko wypił. Oczywiście, kora nigdy nie jest tak zlana, by na górze była mokra. Z nawozem nie przesadzam.
Obecnie mój jedyny puszcza 3 listki, ale to nie nowość. Od grudnia chyba się potroił :shock: Kwiaty ma u mnie tylko raz w roku - ale tylko rok go mam, może coś się zmieni Polecam ;:167
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Adasiu, trochę już w życiu storczyków widziałam, ale takiej pięknej Cambrii :shock: sobie nie przypominam :D
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

10,11 cm :shock:
aż po miarkę poleciałem żeby sobie uświadomić jaka to wielkość :;230 :;230
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08

Post »

Adaś imponujące kwiaty Cambrii ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

:shock: Cudna cambria ;)

A jeśli chodzi o Twoje pytanie dotyczące: masdevallii, sabotków, cymbidium i jkatlejek.
To, dla mnie ten temat...to "rzeka".
Ponieważ pomiędzy gatunkami są bardzo duże różnice uprawowe. I trudno odpowiedzieć na tak zadane pytanie.
Każda z tych roślin ma inne wymagania i różne okresy kwitnienia i spoczynku.

Jak Chcesz zacząć je hodować, to Poczytaj o nich w necie i w książkach. Jak Chcesz, to parę linków Ci prześlę na pw.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Adamie przyszłam z rewizytą.Roślinki masz super ;:138 .Jeżeli chodzi o sabotki-traktuje je jak wszystkie inne storczyki.Tak samo podlewam ,stoją tylko w bardziej zacienionym miejscu (tak mi się wydaje).Ponowiły u mnie kwitnienie.Ostatnio zauważyłam nowego pęda,więc chyba nie potrzebują specjalnego traktowania.
Jeżeli chodzi o cymbitia catleyki w tej chwili stoją u mnie w szklarence.Ze względu na to że wiecznie u mnie pada nie mogą stać na dworze ale dzięki temu mają duże zmiany temperatur.Zobaczę czy będą kwitły .Na razie mam tylko "sałate".
Na - zaczęłam chorować-czekam na razie na dostawę.Jak będę zamawiać to tylko hurtowo-kilka rodzajów ze względu na koszty przesyłki a potem zobaczymy.
A i jeszcze jedno odnośnie uprawy .To co napisała Justynka
justus27 pisze::shock: Cudna cambria ;)

A jeśli chodzi o Twoje pytanie dotyczące: masdevallii, sabotków, cymbidium i jkatlejek.
To, dla mnie ten temat...to "rzeka".
Ponieważ pomiędzy gatunkami są bardzo duże różnice uprawowe. I trudno odpowiedzieć na tak zadane pytanie.
Każda z tych roślin ma inne wymagania i różne okresy kwitnienia i spoczynku.

Jak Chcesz zacząć je hodować, to Poczytaj o nich w necie i w książkach. Jak Chcesz, to parę linków Ci prześlę na pw.
.

Oraz ważne jest to jakie masz warunki w domu tzn.temperatura,wilgotność.U siebie całkiem inaczej podlewam i hoduję niż bym to robiła w Polsce .Ale też i na terenie Polski myślę że każdy je inaczej uprawia.Dlatego nie zaznaczałam jak często i jakie temperatury mam.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”