Cydr , cidr , cyder .
Re: Cydr , cidr , cyder .
Mój cydr nastawiłem 25 stycznia, czyli nie tak dawno. Na początku czasem piana wyłaziła mi przez rurkę, może powinienem wlać trochę mniej soku do gąsiorka ale chciałem uzyskać więcej napoju :P
Wino z jabłek też w tym sezonie robiłem i wyszło mi dość smaczne i klarowne. Nastawiłem 2 gąsiory o różnej zawartości cukru, z tym że, bardziej wytrawne ma trochę dziwny posmak...
aguskac
Jeśli Twój cydr jest zbyt wytrawny, możesz go dosłodzić - najlepiej dodać syrop glukozowo-fruktozowy (tak czytałem)
Wino z jabłek też w tym sezonie robiłem i wyszło mi dość smaczne i klarowne. Nastawiłem 2 gąsiory o różnej zawartości cukru, z tym że, bardziej wytrawne ma trochę dziwny posmak...
aguskac
Jeśli Twój cydr jest zbyt wytrawny, możesz go dosłodzić - najlepiej dodać syrop glukozowo-fruktozowy (tak czytałem)
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przez przypadek zaobserwowałem, że jeśli zatka się rurkę kłaczkiem waty, to dwutlenek węgla bez problemu się wydostaje, ale piana nie wchodzi do rurki.sev pisze:[...]Na początku czasem piana wyłaziła mi przez rurkę, [...]
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawe spostrzeżenie, muszę sprawdzić przy kolejnym nastawie.bishop pisze:Przez przypadek zaobserwowałem, że jeśli zatka się rurkę kłaczkiem waty, to dwutlenek węgla bez problemu się wydostaje, ale piana nie wchodzi do rurki.
Sev

Mój cydr będzie podobno przerobiony na calvados, dlatego nie zalecano nam wsypywać cukru.
To będzie mało calvados.
I znowu górnolotnieaguskac pisze: (...) Mój cydr będzie podobno przerobiony na calvados (...)

Nie, to będzie Schnapps
Ciekawy patent z tą watą, ja zwykle przytykałem watą od góry aby mi muszki owocówki nie właziły

Ciekawy patent z tą watą, ja zwykle przytykałem watą od góry aby mi muszki owocówki nie właziły

- aguskac
O kurcze, a calvados tak ładnie brzmiało...
Musiałeś popsuć cały efekt ??
Może to jakaś szlachetniejsza odmiana 

Zamiast "bimber" może być też np: Jabłkowa księżycówka prawie jak calados 

Ja na szyjkę zakładam warstwę ręcznika papierowego i zapinam go gumka ;)
- aguskac
Czytałam, że cydr szybciej się psuje, bo jest mało procentowy. Tzn ile można go potrzymać?
Nagazowany (naturalnie), zakapslowany w butelkach po piwie, przechowywałem ponad pół roku. Nic mu nie było i z czasem zyskiwał na smaku. Dłużej nie wytrzymał, bo się skończył 
PS. @ sev - masz sporą szansę na granaty...

PS. @ sev - masz sporą szansę na granaty...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2013, o 15:17
Witam,
czy może mi ktoś doradzić jak zrobić półsłodki cydr?
Po fermentacji ze szlachetnymi drożdżami dodaję trochę cukru aby cydr był z gazem
ale niestety napój wychodzi wytrawny, po prostu kwaśny. Moc ma ale ten smak
nie za bardzo pijącym odpowiada.
Jak go dosłodzić i w którym momencie?
czy może mi ktoś doradzić jak zrobić półsłodki cydr?
Po fermentacji ze szlachetnymi drożdżami dodaję trochę cukru aby cydr był z gazem
ale niestety napój wychodzi wytrawny, po prostu kwaśny. Moc ma ale ten smak
nie za bardzo pijącym odpowiada.
Jak go dosłodzić i w którym momencie?
Osobiście pierwszą porcję dałabym podobnie jak do wina na samym początku a drugą mniejszą po burzliwej fermentacji. Ale to moje prywatne zdanie 

Cydr z założenia powinien być lekko cierpkawy.Możesz zrobić gęsty syrop cukrowy i na koniec, gdy już zlewasz do butelek dosłodzić do smaku. No i degustować trzeba schłodzony bo ciepły to jak ciepłe piwo....
Lepiej zostawić sobie na lato a teraz to grzane wino dobre
.
Lepiej zostawić sobie na lato a teraz to grzane wino dobre