Wszystkie listki i górne gałązki zaczęły całkiem zasychać i odpadać... w sumie został sam pień i dwie pary liści....
Mam nadzieje, że to tylko z powodu zmiany lokacji.. bo fajny dziwoląg...
Tym bardziej trzymam kciuki, bo szkoda takiej ślicznej i intrygującej rośliny.eikoden pisze:Dzięki, przydadzą się ... szczególnie, że zaczęła mi jedna roślinka chorować CRASSULA spec.z Alligua
Tomku z pewnością będzie rosnąć na początku w słupek, później nie bardzo wiem, ale niby ma się zrobić normalnie wyglądający człon, ja kiedyś miałem wysiane ładnie wzeszły (miały ok 3-4 cm i były ok pół rocznymi siewkami), ale niestety nie przetrwały zimy bo miały za ciepło, a że stały na korytarzu (było zimniej niż w mieszkaniu) to ktoś mi do nich powrzucał pety z papierosów i niestety tak mi zmarniało kilka kaktusóweikoden pisze:
Dalej nie wiem jak z tego ma powstać opuntia.. ale będę wstawiać kolejne etapy rozwoju opunti z nasion
Z opuncjami tak jest że problemem jest kiełkowanie, później są już raczej bezproblemowe.eikoden pisze:hmm czyli nie prędko się to zamieni w opuncje. Ciekaw jestem ile przetrwa, póki co wzeszło 8, ale tylko dwie mają początki cierni.