Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Szkoda, że tak często przemarza. Forma na pniu bardziej by mnie odpowiadał niż tradycyjna. Ten tradycyjny tak wysoko wyrósł, a zastanawiam sie gdybym go dużo przycięła czy zakwitnie. Denerwują mnie również odrosty, które trzeba co roku wycinac, zeby nie zrobiła się zarośl.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu kwitnące lilaki przy miejscu wypoczynku to wspaniała sprawa, podobnie jak i wszystkie inne pachnące rośliny. Bardzo uprzyjemniają chwile spędzone na błogim leniuchowaniu :D A i praca w ogrodzie otulonym zapachami jest bardzo przyjemna :D
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu przepiękne masz lilaki a ich zapach aż do mnie dochodzi .Widziałam u Ciebie kapitalne poidełko z ptaszkiem - też by mi się przydało,ale na razie nigdzie nie spotkałam ;:223
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Przecudne masz te orliki na[patrzeć się nie mogę ja mam takie zwykłe :) Iryski też uroczo sie prezentują, a lilak bardzo dekoracyjny :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu śliczne te Twoje Palibinki szczepione na pniu, takie bardziej eleganckie, niż w formie krzewu i mniej miejsca zajmują.
Róże z pewnością odbiją, ja zauważyłam wczoraj, że moje zmarznięte Chopiny zaczynają wypuszczać żywe odrosty i mam taką cichą nadzieję, że może nawet zakwitną w tym roku, gdyż kwitną na jedorocznych pędach. :)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

stasia_ogrod pisze:Wandziu przepiękne masz lilaki a ich zapach aż do mnie dochodzi .Widziałam u Ciebie kapitalne poidełko z ptaszkiem - też by mi się przydało,ale na razie nigdzie nie spotkałam ;:223
zajrzyj na allegro, widziałam takie poidełka z ptaszkami :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wando, podziwiam lilaki, ale uwagę przyciąga poidełko. Fajny ogrodowy drobiazg. Czy ptaszki z niego korzystają? W moim ogródku kałuża-nieduża i ciągle jakies drobiazgi ptasie piją. Troche je sierściuchy płoszą, ale ptaszki cwane ;:108
Stachu 1956

Post »

Majowy zapach lilaków , coś uroczego .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Lilaki cudne i jak to one wspaniale pachną.
U mnie już kwitną od dwóch tygodni.
Gradu na szczęście nie było ale każdy dzień prawie burza.
Grażyna.
kogro-linki
x-d-a

Post »

Wandziu, właśnie wróciłam i tak jak przypuszczałam obowiązki rodzinne zajęły mi całą niedzielę. Ale myślałam o Tobie cieplutko spacerując po ogrodzie mojego brata, w którym roślinki rosną pod wspaniałymi sosnami...
Lilak Meyera pięknie pachnie i też kojarzy mi się z majowym ogrodem :P U mnie, niestety, już przekwitł i został nawet poddany postrzyżynom, bo zanadto wybujał.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Jagusiu bardzo dziękuję za informację ;:196 że też sama na to nie wpadłam ;:223
Wandziu czy clemek już posadzony ;:88
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Majka, otóż te lilaki mają właśnie między innymi tę zaletę, że nie puszczają odrostów od korzenie. Czasem może jakiś mały odrościk się pojawia, ale raczej rzadko. Moża pod nimi sadzić wszystko, co chcesz, bo koronę mają niewielką i zresztą się ją formuje po kwitnieniu. Polecam bardzo do twojego ogródka.

Marylko, jeśli masz te lilaki, to doskonale wiesz, jak one cudownie i intensywnie pachną. A czy kwitną krótko? Wydaje mi się, że dłużej niż niejeden inny krzew. Przynajmniej tak jest u mnie :D Ale kogra też pisze, że u niej już kwitną dwa tygodnie.

Janeczko, rzeczywiście na moich zdjęciach lilaki wyszły tak, jakby miały dwa kolory, ale to tylko kwestia oświetlenia. Wszystkie trzy są identyczne :wink:

Paula, no niestety na brak miejsca to już nic się nie poradzi. No ale gdyby, nie daj Boże coś ci kiedyś padło...

Krysiu, chyba się trochę mylisz co do przemarzania tych lilaków. Nigdy mi nie przemarzły, a mam je już sześć lat. W tym roku klika rzeczy niestety zmarzło i to pierwszy raz, odkąd tu mieszkam, na przykład krzewuszka, wrzosy, żarnowiec, perukowiec, a lilaki pozostały nietknięte, i to zarówno po północnej stronie domu, jak i po południowej. A poza tym nie mają żadnych odrostów. Przemyśl sprawę, czy nie zasadzić sobie takiego lilaczka u siebie ;:108

Agness, bardzo lubię te lilaki i co roku z drżeniem oczekuję, czy mi nie wymarzły, lecz nigdy się to nie zdarzyło.

Celinko, bardzo mi miło, że podobają ci się orliki. Wysiały się same i jest ich mnóstwo barw i kształtów :D

Tajeczko, a co to są Palibinki? Nigdy nie spotkałąm takiego słowa :) Co do róż, to dwie już dzisiaj wywaliłam i okazuje się, że miałam rację, bo w ziemi były suche korzenie bez życia :(

Jagusiu, właśnie tam je nabyłam ;:108

Klaryso, no cóż, muszę przyznać, że nie widziałam przy tym poidełku ani jedengo ptaszka, choć z róznych wiaderek, taczek i innych pojemników często sobie popijają wodę i pięknie się kąpią. Chyba moje poidełko znajduje się za blisko tarasu i ptaszyny boją się podejść :(

Stachu, tak, ten zapach owiewa mnie nawet w domu, gdy mam otwarte okna. U ciebie świetnie by wyglądał w twoim miłym ogrodzie. :)

Kogro, widzę, że także potwierdzasz, że lilaki nie kwitną krótko. MNie się nawet wydaje, że kwitną dłużej niż zwykły bez. Co do gradu, to był wczoraj ze dwa kilometry ode mnei. O matko, jak dobrze, że mnie ominął :roll:

Dalu, cieszę się, że o mnie pomyślałaś, będąc stosunkowo blisko mnie. Akurat w Konstancinie mieści się moje wydawnictwo i często tam bywam. Mam nadzieję, że uroczystość się udała. No nic, może będzie jeszcze okazja, byśmy mogły się spotkać. Pamiętaj, daj znać wcześniej. Lilaki też będę musiałą ostrzyc, gdy tylko przekwitną.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Wandziu dziękuję za odpowiedź. Ja to już mam dość bzów i nawet na takie bezproblemowe się nie piszę ale córce się zachciało bzów a ja jej stanowczo odradzałam żeby nie miała takich problemów jak ja. Ale takiego na pniu to sama jej kupię. ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu palibinki, to zdrobnienie od nazwy lilaków Palibin przecież. :;230
Szkoda, że Twoje róże zmarzły zupełnie. :(
Ja swoim obsypuję korzenie korą, to nawet jak pędy przemarzną, ale od korzenia odbiją. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Majeczko, a więc prezent masz już z głowy. Na urodziny lub imieniny córcia będzie miała bez na nóżce :D

Tajeczko, te róże o których mowa, były zakupione późną jesienią. Nie zdążyły się przyjąć przed nadejściem zimy, choć także przysypałam je dość mocno korą. A niech tam, wsadzę w ich miejsce inne. :)

Na dobranoc widoczki w tonacji biało-różowo-fioletowej

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”