Księżycowe rabatki u Adki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Księżycowe rabatki u Adki

Post »

Krysiu zdradzisz mi pochodzenie żurawki White Spires?
W/g moich źródeł :wink: powinna być zielona ( liście lekko sfryzowane) i białymi kwiatkami :roll: .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój kłosowy ma około 50 - 60 cm
To jednak mój przetacznik kłosowym chyba nie jest, bo jest wysoki na ponad metr. Ale nie ma takiego pokroju krzaczastego jak Twój długolistny.
No i kolejna wątpliwość mi się wtargnęła, czy mój oman nie jest smotrawą? Wiem, że to podobne rośliny ale od początku myślałem i zgadzało mi się z opisem, że to oman (właśnie wstawiłem u mnie zdjęcie) :roll:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Krysiu, ciekawa jestem co by powiedział na "widoczek ogólny" poprzedni właściciel działki. Podejrzewam, że nie mógły jej poznać :D W tak krótkim czasie przeobrażenie całkowite. Z larwy w motyla . Porównanie trochę związane z ogrodem :roll:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu, ten widoczek z różami jest przepiękny ;:138
Niesamowite, jak w tak krótkim czasie zmieniło się to miejsce.
Pozdrawiam cieplutko :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Krysiu, twoja działeczka wygląda teraz bombowo ;:138
Dziękuję za rozpoznanie mojego powojnika ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu Twoja działeczka tak pięknie ukwiecona, róża wspaniała, ogromny krzaczor :D
Żuraweczki niesamowicie rozrosły się, świetnie wyglądają :D
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Krysiu, widzę, że u Ciebie nieźle pada.Zurawki pięknie podlane. Fotka z różami też mi się podoba. Super, że podajesz
nazwy żurawek. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam wieczorkiem. Ganiam po opłotkach a nie pilnuję swojego podwórka. Wszędzie ponoć padało, a we Wrocławiu, w każdym bądź razie w mieście - sucho. Liczyłam, że chociaż wczorajsze kilkuminutowe opady coś dały. Niestety. Nie wiem czy trzydniowy deszcz by wyrównał niedobory wilgoci.
Dawno nie pisałam i nie odpowiadałam na posty, ale w ubiegłym tygodniu było przykre wydarzenie rodzinne i nie było na to nastroju. Jakoś nie mogłam się zabrać.
Grażynko. Żurawki mnie zauroczyły już dwa lata temu, więc część pokazywanych jest ubiegłoroczna, część dwuletnia, część tegoroczna. Po zimie były bardzo mizerna, ale w tej chwili są piękne i rosną dosłownie w oczach.
Grzesiu Krotoszyński - dziękuję.
Jadziu. Trawka tylko w cienistej części jest ładna zieloniutka, gorzej wygląda w słonecznej, ale liczę, że do jesieni jakoś wszystko się zrówna.
Muszę tu sprostować pewne niedomówienie. Marek Orinoko planował kształt rabatek, ale nasadzenia to już moja sprawa. Nie wszystko jednak przewidziałam i część będzie przesadzana jesienią, ale dzięki temu w różowym kąciku będę mogła dosadzić jeszcze dwie lub trzy róże jak przeniosę kilka bylin, które w tej chwili tam rosną. Jesienią nie miałam na nie jeszcze miejsca a musiałam szybciutko je wsadzić.

Grzesiu - Twoja żurawka White Spires i przez Ciebie wsadzona nie miała innego wyjścia, musiała się przyjąć i rosnąć w siłę. ;:196 Nie wiem czy czytałeś, ale Agnieszka72 kwestionuje czy to jest ta żurawka. Mam nadzieję, że nie ma pomyłki w oznaczeniu Twojej.
Aniu. Żurawki są przeze mnie bardzo lubiane, a ponieważ zajmują niewiele miejsca i są praktycznie bezobsługowe, więc warto je mieć w ogrodzie. Różyczki w tym roku bardzo obficie kwitną, jakby bardzo im odpowiadało miejsce. Tylko niektóre będę musiała przesadzić, gdyż im coś nie pasuje.
Pamelko. Witam i zapraszam częściej. Żurawek jeszcze bardzo dużo mam do pokazania. :D Twój ogródek podglądam ale po cichutku.
Magiczna. Witam i zapraszam - do ogródka również. Przecież bywasz we Wrocławiu. ;:196
Aniu. Dziękuję. Niestety, jeszcze nie wszystko można pokazywać, ale pocieszam się, że każdy ma w ogrodzie takie miejsca, które nie są często pokazywane. :D

Aguś. Postaram się dawać jak najwięcej zdjęć, ale ostatnio czas to u mnie towar deficytowy.

Izuniu. Dziękuję. Postaram się dawać troszkę widoczków, ale nie wszystkie są jeszcze urodziwe :;230 .
Aguś. nr 2 i to obydwie ze Szczecina. Żurawkę White Spires dostałam od kolegi forumowego, a on chyba nabył ją na wiosennym kiermaszu pod Iglicą. Ponieważ jest młodziutka - jeszcze nie kwitła. Mam nadzieję, że była prawidłowo oznakowana.

Jacku. Jesteś taki dociekliwy, że wprawiasz mnie w zakłopotanie. Jak Ci pisałam w stu procentach nie jestem pewna, czy to co u mnie jest przetacznikiem kłosowym nim jest. Przetacznik długolistny jest chyba prawidłowo oznaczony. Podobnie oman czy smotrawa. Rośliny podobne. Chyba najłatwiej będzie sprawdzić jak będę swoją przesadzać. Oman powinien mieć bulwki, a smotrawa korzenie i podobno jest ekspansywna, więc muszą być kłączowe. Jesienią będę przesadzać to się wtedy okaże co jest u mnie. Ponieważ sporo mi w ciągu roku przyrosła, więc podejrzewam, że to jednak smotrawa. Sprawdź u siebie jak wyglądają korzenie i wtedy będzie wiadome - oman czy smotrawa.

AOlu. Dziękuję. Poprzednika dotąd nie było. Może się pokaże kiedyś. Miłe sercu porównanie. Dzięki.
;:196
Basieńko. Miło Cię widzieć. Rzadko teraz zaglądasz, ale wiem pracujesz, obowiązki domowe. Dziękuję, roślinki na szczęście dobrze tu się zaaklimatyzowały, więc pokazują się z jak najlepszej strony.

Dorotko. Dziękuję. Akurat łatwo mi było rozpoznać tego powojnika, gdyż od ubiegłego roku mam takiego samego, więc żaden problem.

Aguniu. Lubię kwiaty na działce i staram się aby stale coś kwitło. Sprostuję jednak - tam są trzy takie same róże a nie jedna, więc faktycznie dały popis. Żurawki faktycznie ładnie rosną, ale trzeba je jednak zasilać, wtedy dopiero szybko przyrastają.

Adrianko. U mnie pada tak samo jak u wszystkich we Wrocławiu. Susza straszna. Cieszę się, że mam jednak wodę bieżącą na działce, więc mogę trochę podlewać. Robię inwentaryzację wszystkich żurawek, więc będę starała się pokazywać podpisane.

Zaczynają kwitnąć lilie
Obrazek
maślickie
Obrazek
DIMENSION
Obrazek
NAPPA VALLEY
Obrazek
PEARL LOREINE
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Lilie piękne :!: Zwłaszcza kolor 'Dimension' robi wrażenie :shock:
Dziękuję za informację o omanie. Będę go przesadzał więc sprawdzę. Ale moja roślina raczej nie jest ekspansywna.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Piękna ta ciemna lilia :shock:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Rzeczywiście Dimension ma niesamowity kolor ;:138
Ja bym ją natychmiast zestawiła z jakąś białą.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Ja ją zestawiłam z biało kwitnącą hortensją limelight i białym rozchodnikiem okazałym, ale nie wzięłam pod uwagę, że nie zejdą się w czasie pory ich kwitnienia. :(
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Diamension piękna, mam nadzieję, że moja nie okaże się pomyłką :?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

ada.kj pisze: Nie wiem czy czytałeś, ale Agnieszka72 kwestionuje czy to jest ta żurawka. Mam nadzieję, że nie ma pomyłki w oznaczeniu Twojej.
Krysiu, obawiam się, że Agnieszka ma rację :) Nic nie poradzimy na błednie oznaczane rośliny, które są w sprzedaży ;) Pozostaje nam teraz tylko dopasować imię do tej żurawki :D
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wow A ja się uparłam na Landini bo chciałam prawie czarną a tu trza było brać więcej dimension :roll: hhihi elegancka jest. Ciekawe czy lub kiedy moja zakwitnie bo chyba też mam muszę etykietki poprzeglądać ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”