Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Passiflora cz.2

Post »

Może trzeba pooglądać ją z lupą? przędziorki to naprawdę bardzo małe paskudztwa :evil: :evil:
Nie do wiary, u mnie na marnej roślince szykują się kwiaty...
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

myrtille1986 padające deszcze mogły wypłukać cały nawóz zanim roślina zdażyła z niego skorzystać, na Twoim miejscu obciełabym tą gałązkę z żółtymi liśćmi (one i tak już nie zobią się zielone) i zaczęła regularnie nawozić. Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze korzenie czy po tych deszczach nie zaczeły gnić - jeśli są brązowe obetnij je a roślinę przesadź do innej ziemi i dopiero po 2-3 tygodniach zastosuj nawóz :) Daj znać czy coś pomogło.

u mnie sezon w pełni

ObrazekObrazek
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Obciąć nie obetnę ponieważ zostanie łysy pęd.Bo to jest na głównym pędzie.A takie delikatne plamki zaczęły sie robić przed deszczami.Zastanawiałam sie co to może sie dziać?
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

myrtille1986 zrobisz jak zechcesz obyś tylko nie straciła całej roślinki :( ja już nie pomogę bo nie wiem co to może się dziać :roll: może ktoś inny ma inne pomysły
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Przed chwilą wciągałam ją z donicy.Ma bardzo ładne zdrowe i grube korzenie.Nawet za bardzo jej nie rozgrzebałam bo na samym wierzchu były grube białe korzonki i bardzo dużo drobnych.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05

Post »

Mely piękne kwiaty, szczególnie podoba mi się ten czerwony. A wiecie, z czystej ciekawości przeglądałam ostatnio markety w poszukiwaniu marakui. Nigdzie niestety nie mogę znaleźć. Niektórzy nawet wyglądają tak :shock: jak ich pytam o taki owoc...
Zielono mi ...
stoper
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 wrz 2009, o 18:01

Post »

Sylwia28:

W masowej (handlowej) produkcji są 2 gatunki:

Passiflora edulis Sims f. edulis - fioletowo-purpurowy owoc (u nas sprzedawany właśnie jako Marakuja)
Passiflora edulis f. flavicarpa - żółty owoc (u nas nie widziałem)

Jeżeli chcesz pobawić się z nasionami to daj znać (mam trochę nasion z fioletowych owoców przywiezionych z Hiszpanii)
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05

Post »

Przyznam szczerze, że właśnie po to szukam. Lubie wysiewać rośliny. Jeśli chcesz się podzielić to chętnie skorzystam :)
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Sylwia28 - dziękuję, to alata, ja owoc marakui - żółtej czyli flavicarpy kupiłam w Auchanie - co prawda w zeszłym roku ale tam poszukajcie może będą :)

kolejna kwitnąca w tym roku - p. incense:)

Obrazek Obrazek
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Jeśli pytanie już gdzieś tu (albo w poprzednim wątku) padło, to nie bijcie ? szukałem przez wyszukiwarkę, ale nie znalazłem.

A pytanie brzmi: po jakim czasie od wysiania Passiflora caerulea zakwita?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Kwitnie Citrina Obrazek
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Locutus wszystko zależy od warunków i terminu siewu nie ma uniwersalnego terminu czasem w następnym roku po wysianiu czasem już w tym samym roku :)

Mnie się udało skrzyżowac alatę z caeruleą - owoc jest, zobaczymy czy w środku będą nasiona :roll:
Obrazek

i pozostałe tegoroczne :P
ObrazekObrazekObrazekObrazek
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam na razie 6 owoców, które same się zapyliły. Reszty nie zamierzam zmarnować i zacząłem zapylać ręcznie.

W sumie na te 6 zapylonych to 2 razy tyle kwiatów przepadło :( Dlatego teraz tylko ręcznie tam gdzie dosięgnę.

Mam nadzieje, że to nie wydmuszki jakieś...

Jakbym od teraz zapylał ręcznie wszystkie kwiaty co widzę to nawet kilkadziesiąt owoców by wyszło. Oczywiście wątpię czy dojrzeją przed jesienią ;) Ale jak wrócą gigantyczne upały to kto wie.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11

Post »

Witam!
Mam Passiflorę (tą standardową biało - niebieską) wyhodowaną z nasion. Ma ona już ponad 4 lata a nadal nie kwitnie - o co chodzi? Po ilu latach powinna zakwitnąć. Inny mój okaz kupiony już jako sadzonka kwitł u mnie co roku bez problemu (w tym roku niestety coś go zjadło).
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: Passiflora z nasion a kwitnięcie

Post »

Witam,
Prawdopodobnie jest to kwestia :
1) Wadliwego materiału siewnego - z uprawą roślin z nasion jest tak, że zawsze mamy pewne ryzyko że wyrosną nam egzemplarze niepełnowartościowe
2) Niewystarczająceg nasłonecznienia, podłoża zbyt lekkiego (optymalna jest gleba ciężka i gliniasta) lub braku nawożenia - jednak skoro posiadasz już taką roślinę i kwitnie nie podejrzewam że problem wynika z zaniedbania czy zapewnienia złych warunków siedliskowych.
By pobudzić kwitnienie można spróbować nawozić nawozami o odczynie kwaśnym np. dla różaneczników
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”