Moja działka - Katarzynka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani bardzo proszę was o pomoc, co może dolegać mojej sośnie i swierkowi, wygladają bardzo załośnie :( czy jest szansa na uratowanie ich?

Sosna rumelijska z 20.05 i dziś , zaczęła usychac od dołu

Obrazek Obrazek

Świerk conica również w opłakanym stanie ( u mnie rośnie od trzech lat, było to jedno z pierwszych drzewek )

Obrazek

a susza jest u nas niemiłosierna, od miesiąca nie spadła kropla wody :(

sosna oścista a za nią wypalona od słońca trawa
Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasia a podlewasz te iglaczki? bo jeśli tak to musi być inna przyczyna żółknięcia igieł :? sprawdż czy nie mają jakichś nieproszonych gości na sobie w postaci mszycy albo innego robactwa :twisted: jeśli nic takiego nie ma i mają dostateczną ilość wody to może to być jakaś grzybowa choroba :? U mnie też jest tak samo sucho jak u Ciebie :twisted: z trawy zostało siano :( roślinki tylko podlewam bo już nawet byliny mi zaczęły schnąć :cry:
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Kasiu, sprawdź jak Bożenka radzi, szkoda takich ładnych krzaczków :cry:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Katarzynka
500p
500p

Post »

Bożenko , Jolu raczej na brak wody nie powinny cierpieć , podlewam je systematycznie , tym bardziej że wkoło rosną inne roślinki, które nie wykazują zasychania. Obejrzałam i ja nic nie widzę, żadnego robaczka, czytałam o przędziorkach , nie wiem czy są do wypatrzenia?, może to one są sprawcą?
Sosna rumelijska schnie w oczach :cry:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cokolwiek to jest to ja kwestie braku wody wykluczam - to jakaś choroba...
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Witaj :P według mnieTwoje iglaczki zaatokawały przędziorki .
Przędziorki to roztocza które wysysają soki z liści, które umirają i opadają, występują gdy jest ciepło i sucho, na zaatakowanej roślinie najpierw widać delikatną pajęczyne a potem żółknięcie igieł. Na ogół pomaga spryskiwanie ciepłą , przestaną wodą 3 - 4 razy dziennie, ale u Ciebie jest już bardzo zaatakowane i musisz użyć jakiegoś środka ,
może być KARATE ZEON 050 CS
TTLSTAR 100EC
ACTELLIC 500 EC
MAGUS 200 SC
NISSORUN 050 EC
tyko szybko , chorych rośline nie zasila się,
życzę Ci zwycięstwa w walce z roztoczami

500p

Post »

Agnieszko brak wody to i ja wykluczyłam , wiesz nawet martwiłam się że może ją przelałam , bo kiedyś zostawiłam polewaczkę na całą noc , dopiero rano zkreciłam , a że u mnie sama glina to skalniak przez dwa dni pływał , zanim ta wda wsiąkła :oops:

Danusiu bardzo Ci dziękuję, porównałam zdjecia conic zaatakowanych przez przędziorka i wyglądają jak moja, więc conica na pewno, a czy sosna też? być może i zastosuję Actellic 500EC i to już dziś wieczorem, mam nadzieje że nie jest zapóźno .

Pozdrawiam Was i dzięki za wsparcie :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Kasiu , powodzenia w walce ze szkodnikami ;:134 ;:163
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Katarzynka
500p
500p

Post »

Jestem już zaopatrzona w Talstar, czekam wieczoru i przystępuję do walki.
Jeszcze nigdy nie pokazywałam Wam swojego warzywnika, a mam go już drugi rok.
W tym roku siewy rzodkiewki, sałaty, marchewki, buraczków, pietruszki rozpoczełam 16 .04
rzodkiewkę wysiewałam co dwa tygodnie, dzięki temu jeszcze dziś ją jem. Miałam nawet taką nowinkę jak żółta rzodkiewka, smakiem taka sama jak ta czerwona.
W warzywniaczku wysiałam równiez maciejkę , nagietki i ostróżkę ogrodową. Ogórki pierwsze siewy nieudane, dosiewane 2x
W innym miejscu działki na wiosnę założyłam truskawnik na agrowłókninie, jak do tej pory sprawdza sie rewelacyjnie ( nie mam chwastów )

Zdjęcia tym razem warzywno -owocowe

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ja właśnie miałam pytać o te truskawki na agrowłókninie, a tu odpowiedź sama przyszła do mnie

planuje na jesień posadzić ze dwa rządki i tak się właśnie zastanawiałam: tradycyjnie czy agrowłóknina...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Kasiu śliczne i smakowite zdjęcia pokazujesz.
Potwierdzam, że uprawa tryskawek na agrowłókninie to strzał w 10. Uprawiam je tak już trzeci rok i chyba już nigdy nie posadzę truskawek w tradycyjny sposób.
Życzę ci powodzenia w ratowanie swoich iglaczków. Daj nam znać jak ci idzie :wink:
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

Kasiu podziwiam twój warzywniak chciałam zapytać jaki odstęp mają twoje truskawki ja posadziłam za gęsto i teraz nie mogę wejść bo rozgniatam owoce :oops: :oops: i jeszcze czy wykopujesz tulipany :shock: :shock:
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Katarzynka
500p
500p

Post »

Witam Was dziewczyny :)
Co do truskawek to zawsze je miałam , zarówno na starej działce jak i teraz. Zawsze pełne chwastów, o zgrozo ile ja sie tego napieliłam a i tak z marnym efektem końcowym.
Tulipanko ja na jesień zakładam kolejny zagonik , bo widze że jednak warto, brak chwastów, ziemia lepiej trzyma wilgoć, truskawki nie leżą na ziemi co prowadzi do ich gnicia .

Kamixsa zagon truskawek jest o szerokości 150 cm., truskawki posadzone w dwóch rzędach 20x20 , przejście i znów 20x20.
Sadziliśmy je wiosną tego roku, zobaczymy jak będzie na przyszły rok czy czasami nie okaże się, że są zbyt geste.
Tak w tym roku wykopię , już jedna partia sucha.

Podam Wam jeszcze odmiany jakie mam: ALFA, ROSIE, HONEOYE

Dziś u nas lekkie ochłodzenie i niebo się chmurzy , ale już przestałam wierzyć że popada. Zawsze gdy zostawiłam pranie na noc to rano okazywało się że w nocy padało, wczoraj celowo zostawiłam myśląc że tradycji musi sie stać zados, niestety nie stało :(

Klon palmowy w maju i dziś :

Obrazek Obrazek

Są też inne roslinki, które pomimo suszy jakoś sobie radzą i cieszą swym pieknem :)

Czosnek Schubertii
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Witaj Kasiu, to forum to taka skarbnica wiedzy! Jeszcze nie zdążę sformułować pytania a już mam odpowiedź- chodzi mi o truskawki na agrowłókninie, tak jak aga, chciałabym na jesień założyć sobie taki kącik truskawkowy i zastanawiałam sie jak to zrobić, a tu odpowiedź gotowa. Powiedz mi tylko, czy te odmiany które podałaś to tak stopniowo dojrzewają, bo chciałabym aby sezon truskawkowy trwał jak najdłużej.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Przespacerowałam jeszcze raz po całym Twoim ogrodzie, bo dawno mnie tu nie było :oops: . Przeobraża się w szalonym tempie i robi się coraz pięknieszy :P . Ale oprócz pochwał chciałam wtrącić jeszcze uwagę na temat Twoich iglaczków. Miałam podobny problem z coniką, moja wyglądała jeszcze gorzej, gdy dowiedziała się że przyczyną są przędziorki, malutkie prawie niewidoczne pajączki :( . Pomógł oprysk talstarem, co prawda w środku pozostał suchy ale wypuścił młode igiełki i teraz wygląda tak
Obrazek Obrazek
tak więc brzydkiego środka już nie widać i od tej pory pryskam profilaktycznie na wiosnę wszystkie iglaki :P
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”