Ogród Georginii (Alicji ) cz. 2
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 2
To nie żurawka, tylko żurawa
Ale okaz

Ale okaz

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Piękny wiosenny ogród Alu! Takie szersze ujęcie pokazuje dopiero w jakim bajecznym otoczeniu żyjesz.
Tyle zieleni ,że aż się chce głęboko westchnąć!
Tylko nie mów ,że ten podmarznięty rh to ten z zieloną gardzielą,byłaby wielka szkoda!
Alu moje azalie też będą wymagały więcej pielęgnacji,nie służyła im tegoroczna aura.Czy azalie wielkokwiatowe można przyciąć po kwitnieniu?
A żurawka robi wrażenie,już kwitnie ? Szybko,moja dopiero wypuszcza pędy kwiatowe.
Tyle zieleni ,że aż się chce głęboko westchnąć!
Tylko nie mów ,że ten podmarznięty rh to ten z zieloną gardzielą,byłaby wielka szkoda!
Alu moje azalie też będą wymagały więcej pielęgnacji,nie służyła im tegoroczna aura.Czy azalie wielkokwiatowe można przyciąć po kwitnieniu?
A żurawka robi wrażenie,już kwitnie ? Szybko,moja dopiero wypuszcza pędy kwiatowe.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Lucynko masz rację dała czadu nieźle ,ale to chyba taka odmiana.
Aniu nawet nie wiedziałam że taką mam,rosła sobie na skalniaku taka sierotka przez kilka lat.Dopiero w ubiegłym roku likwidowałam skalniak i posadziłam ją na rabacie różanej.No i okazało się co to za egzemplarz.Co to znaczy odpowiednie miejsce.Coraz bardziej przekonuję się że jeżeli coś nie rośnie ,to nie jest to miejsce dla tej rośliny.One wiedzą lepiej co dla nich dobre.My możemy tylko obserwować , wyciągać wnioski i naprawiać swoje błędy.
Aniu nawet nie wiedziałam że taką mam,rosła sobie na skalniaku taka sierotka przez kilka lat.Dopiero w ubiegłym roku likwidowałam skalniak i posadziłam ją na rabacie różanej.No i okazało się co to za egzemplarz.Co to znaczy odpowiednie miejsce.Coraz bardziej przekonuję się że jeżeli coś nie rośnie ,to nie jest to miejsce dla tej rośliny.One wiedzą lepiej co dla nich dobre.My możemy tylko obserwować , wyciągać wnioski i naprawiać swoje błędy.
- Georginia
Danusiu ten zmarznięty różanecznik to 'Golden Torch' nie ten zielony .Jedyny który przemarzł innym nic nie jest.Ten fioletowo -zielony przed samą zimą ,robiąc roszadę z hortensjami został przesadzony w bardziej zaciszne miejsce i ma się dobrze.Wytworzył w ubiegłym roku tylko jeden pąk kwiatowy ale dobre i to.Posadzone w ubiegłym roku różaneczniki nie dostały ani grama nawozu bo chciałam żeby się ukorzeniły.Może dlatego wytworzyły mało pąków kwiatowych.Teraz wiosną dostały pączki końskie pod krzak.Zakwasiłam im podłoże sokiem z cytryny /bo nie miałam czym/ dałam im dolistnie żelazo i w tym tygodniu podlałam nawozem interwencyjnym magiczna siła do różaneczników.Jednemu dałam jeszcze dolomit bo wykazywał jego brak na liściach.No i widzę jak zapylają do przodu.Za dwa tygodnie znowu dam magiczną siłę,potem zobaczę ,siarczan potasu i magnezu.Biedne azalie japońskie też dostały nawóz interwencyjny.Teraz czekam na efekty,oberwałam im suche listeczki a po kwitnieniu usunę nie rozwinięte ,suche pączki kwiatowe.Potem ewentualnie cięcie suchych badylków.
Danusiu azalie wielkokwiatowe tnie się wczesną wiosną w marcu ,najlepiej połowę gałęzi. Ja też o tym myślę.Bo mam takie drapaki.Może nie od razu wszystkie pędy,można rozłożyć to na dwa lata.
Danusiu azalie wielkokwiatowe tnie się wczesną wiosną w marcu ,najlepiej połowę gałęzi. Ja też o tym myślę.Bo mam takie drapaki.Może nie od razu wszystkie pędy,można rozłożyć to na dwa lata.
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Alu, to może być Syringa vulgaris 'Massena' ale głowy nie dam.
- Georginia
Asiu dziękuję 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alu, szałwia pięknie u Ciebie jedzie i zapowiada się na bardzo dużą roślinę.
Serduszka i wiosenne widoki super
Serduszka i wiosenne widoki super

- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Alicjo, jak zapowiedziałam tak przyszłam. O rety, ale mam dużo do nadrobienia. Piękne te Twoje rośliny i Twoja o nich wiedza
Idę dalej po Twoich pięknościach pochodzić i pozachwycać się

Idę dalej po Twoich pięknościach pochodzić i pozachwycać się

Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
- Georginia
Jacku wiem że kwiatki ma niebieskie ale nie mam pojęcia jak wyglądają.
Ewa witam Cię serdecznie i zapraszam.Zaraz wkleję co teraz zakwitło.Będzie co porównywać w przyszłym roku.
Ewa witam Cię serdecznie i zapraszam.Zaraz wkleję co teraz zakwitło.Będzie co porównywać w przyszłym roku.
- Georginia
Zakwitł głóg pośredni 'Paul's Scarlet'
Głóg.

tulipany

irysy niskie

Lilak NN

Głóg.

tulipany

irysy niskie

Lilak NN

- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Kontakt:
Alicjo, głóg -po prostu czad ! Piękny jest !
Mój zielony kawałek ziemi
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Alu piękny głóg. Mój zmarzł przez te majowe przymrozki. Ciekawa jestem czy wypuści jeszcze liście. Hortensja nie daje znaku życia , ale za to hibiskus zaczął wypuszczać pączki, ale tak słabiutko. Miałam już taki spory krzak i będę niestety musiała prawie od początku zaczynać, szkoda. U mnie zaczęły pomulutku kwitnąć różaneczniki.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Georginia
Ewa dopiero zaczął kwitnąć,jak się dobrze rozwinie zrobię zdjęcie całego drzewa.
Moniczka głóg w tym roku wyjątkowo kwitnie.Zawsze miał te kwiatki albo nisko albo wysoko a w tym roku całe drzewo.Ogólnie moje drzewa ozdobne w tym roku wyjątkowo ładnie kwitły.Jestem zdziwiona.Hibiskusa jednego już straciłam więc w tą zimę tak go zabezpieczyłam ze jakby zmarzł to bym się już więcej na niego nie skusiła.I tak częściowo badylki ma puste,ale po przycięciu będzie całkiem przyzwoity,Jeszcze go nie cięłam więc jutro Ci pokażę jak wygląda.O hortensję się nie martw kupię Ci nową,tylko napisz jaką chcesz.
Moje różaneczniki trochę późniejsze,a i tak mają po dwa kwiatki więc fajerwerków się nie spodziewam. Azalie japońskie resztkami nie zmarzniętych kwiatków chcą mi zaimponować,chyba na otarcie łez.
Taka plejada że nawet nie chce mi się robić zdjęć.Do diabła z taką zima.
Moniczka głóg w tym roku wyjątkowo kwitnie.Zawsze miał te kwiatki albo nisko albo wysoko a w tym roku całe drzewo.Ogólnie moje drzewa ozdobne w tym roku wyjątkowo ładnie kwitły.Jestem zdziwiona.Hibiskusa jednego już straciłam więc w tą zimę tak go zabezpieczyłam ze jakby zmarzł to bym się już więcej na niego nie skusiła.I tak częściowo badylki ma puste,ale po przycięciu będzie całkiem przyzwoity,Jeszcze go nie cięłam więc jutro Ci pokażę jak wygląda.O hortensję się nie martw kupię Ci nową,tylko napisz jaką chcesz.
Moje różaneczniki trochę późniejsze,a i tak mają po dwa kwiatki więc fajerwerków się nie spodziewam. Azalie japońskie resztkami nie zmarzniętych kwiatków chcą mi zaimponować,chyba na otarcie łez.

- Georginia
Biały lilak

Złotolin japoński 'Pleniflora'

Biały orlik i zawciąg nadmorski.

Biały orlik

zawciąg nadmorski

bodziszki

Złotolin japoński 'Pleniflora'

Biały orlik i zawciąg nadmorski.

Biały orlik

zawciąg nadmorski

bodziszki