Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Post »

Najczęściej ściana wschodnia dostawała od tej czwórki przydział mrozu, tym razem mieliśmy trochę szczęścia.Straty znikome. Drzewka owocowe też nie ucierpiały, mam niski teren z zastoiskiem mrozowym :!: Lepiej żeby nie wrócili, bo już najwyzszy czas wysadzić te najbardziej wrażliwe.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

drozd pisze: Bernadetto
Już kwiatki posadzone? Nic nie zbuntowało się wszystko rośnie? :wink:
Januszku :)
Posadzone, posadzone , podlane :)
Pierwsza poszła do sadzenia Hosta - na którą czekało już przygotowane miejsce, potem rutewka, języczka ... wszystkie :)
Kiedy podlewałam roślinki księżyc był już wysoko - zupełnie ciemno było.
A tutaj niespodzianka - od wczoraj u nas padało całą noc

Byłam na wystawie ogrodnictwa =- kupiłam kilka ( chyba 7 ) nowych host - i żałuję, że nie wzięłam jeszcze 4 - ale ....
Za to kupiłam książkę o hostach - i czytam do poduszki :) :) :)

Dziękuję Ci bardzo serdecznie :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak na razie to faktycznie mróz się z lubelszczyzną łagodnie obszedł. Jeśli już nie zawita do nas (oby nie) to jest szansa na owoce wiśni i śliwek, bo ostatnimi laty zawsze przymrozki kwiaty niszczyły - przynajmniej u mnie. :?
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

To prawda Tadeuszu. Mamy chyba za sobą tą czwórkę. Tarnina przekwitła ona też była zwiastunem przymrozków. Od jutra sadzę co po rękę podejdzie, bo już pod folią za ciasno. Trzeba być czujnym ale z moją bezsennością to nie problem.
Bernadetto
Sprawnie Ci to poszło jak tyle jeszcze nakupiłaś to było co sadzić. Hosty Cię zauroczyły. Też je lubię szczególnie właśnie teraz jak wyrastają wielkie kły.

Obrazek

Ido. W tym roku pogoda sprzyja sadom i truskawkom. Zbiory powinny być dobre.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj nocnie, jak zwykle .... :oops:
Na razie posadziłam tylko te roślinki od Ciebie ... dla każdej szukałam najlepszego miejsca - więc trwało to trochę ...
A roślinki , których nie znałam trafiły do "przedszkola " - dobra ziemia, trochę słońca, trochę cienia - po rozpoznaniu powędrują do siebie :)

Zazdroszczę Ci ziemi - chciałabym mieć taką piękną glebę .... trochę się już nie dziwię, że rośnie u Ciebie wszystko w tempie zawrotnym ...

Zakupy z targów będą sadzone w tym tygodniu ...
Hosty zauroczyły mnie już jakieś 3 lata temu - mam już ich troszkę - ale nie rozrastają się u mnie tak szybko... ale za to ile dają mi radości , i ile zmartwień , gdy wyciągam z ziemi ogryzki - bo korzenie zjadły nornice ... ech ,

Na targach kupiłam :
- Albopictę fortunei, Paradigm, Sieboldę Elegans, Carniwal, Francess Wiiliams .. i jeszcze 2 o żółtych liściach - ale nazwy nie zapisałam :oops:
Te ostatnie 3 - w woreczkach - nie wiem , co z nich wyrośnie ... zobaczymy .

Były jeszcze Big Daddy i Big Mama .. i nie wiem , co mi się stało - ale nie kupiłam - może będą jesienią ?

Spacerek po Twoim ogrodzie wieczorową porą zdecydowanie dobrze mi robi :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nocna bezsenność, bo ja mam ranną. Już trochę pogrzebałem w ziemi i paczkę zapakowałem z roślinami.
Zakupów faktycznie zrobiłaś sporo. Wszystko przez ten pospiech. Miałem zapisane,że chcesz Plantagineę grandiflorę i tę Ci wysłałem. O żółtych liściach już nie miałem ale Elegans mogłem wysłać.
Co do tawułek.Nie problem można coś skubnąć tylko jak to wysłać,bo są już duże a najważniejsze,że najbardziej brak czasu. Zacznie się wielkie sadzenie. Dzisiejszy poranek jest typowo wiosenny aż nie chciało się do domu wracać tak na dworze przyjemnie. Dzisiaj sadzę kanny szałwie i niecierpki,bo te ostatnie już mi poprzerastały.
'spadam' do roboty
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz ja tez przed chwilką wróciłam z ogrodu , sadziłam roślinki które ostatnio
kupiłam. Mam jeszcze do posadzenia ismeny , eukomisy i 3 kanny , ale zostawię na jutro
bardzo jestem zmęczona .Podziwiam Cię że możesz pracować cały dzień , mnie popuchły nogi boli głowa i kręgosłup , mam dość dziś .
Gotuję obiadek i piorę .

Pozdrawiam Genia
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

e-genia pisze:Janusz ja też przed chwilką wróciłam z ogrodu , sadziłam roślinki które ostatnio
kupiłam. Mam jeszcze do posadzenia ismeny , eukomisy i 3 kanny , ale zostawię na jutro
bardzo jestem zmęczona .Podziwiam Cię że możesz pracować cały dzień , mnie popuchły nogi boli głowa i kręgosłup , mam dość dziś .
Gotuję obiadek i piorę .

Pozdrawiam Genia
Gieniu :)
Jednak my kobiety jesteśmy niezniszczalne:"...mam dość, w ramach odpoczynku upiorę, ugotuję....." na pewno nie położę się do góry brzuchem i nie będę odpoczywać.... :;230
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

drozd pisze:Nocna bezsenność, bo ja mam ranną. Już trochę pogrzebałem w ziemi i paczkę zapakowałem z roślinami.
Zakupów faktycznie zrobiłaś sporo. Wszystko przez ten pospiech. Miałem zapisane,że chcesz Plantagineę grandiflorę i tę Ci wysłałem. O żółtych liściach już nie miałem ale Elegans mogłem wysłać.
Co do tawułek.Nie problem można coś skubnąć tylko jak to wysłać,bo są już duże a najważniejsze,że najbardziej brak czasu. Zacznie się wielkie sadzenie. Dzisiejszy poranek jest typowo wiosenny aż nie chciało się do domu wracać tak na dworze przyjemnie. Dzisiaj sadzę kanny szałwie i niecierpki,bo te ostatnie już mi poprzerastały.
'spadam' do roboty
Miłego dnia.
Witaj Nocnie ..
o 5. 30 pogrzebałeś w ziemi ??????????????????? Niewyobrażalne ....

Za to ja właśnie dopiero teraz skończyłam pakować 2 paczki z roślinkami - pojadą i moje do innych ogrodów. I wiesz daje mi to dużą satysfakcję - że już mogę dzielić się roślinkami ...
Ja żem sowa a nie skowronek . O każdą chwilę snu nad ranem walczę jak lew :)
Co ciekawego dziś zrobiłeś ?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurcze moje cebulowe. Zupełnie o nich zapomniałem.
Geniu dobrze,że wspomniałaś. Zapomniałem o ismenach, galtoniach,eukomisach, mieczykach itp. Jutro pewnie planu nie wykonam, bo będę musiał je posadzić.
Ogród potrafi 'dać w kość'. Mam takiego kolegę jak mu się skarżę,że mnie coś boli to odpowiada ..a mnie nic.
Teraz jestem w ogrodowym transie i też mogę powiedzieć ...a mnie nic ..ale tak naprawdę jak się położę po całodziennej pracy to staram się nie ruszać, bo boli jak ch....a wszystko :( Rano wstaję i czynności jw.
Jagusiu Obiad gotuje się, pralka pierze więc tylko odpoczywać ;:19 nie licząc dodatkowych czynności :(
Mirriam Sam nie wiem co wczoraj robiłem. Wieczorem już 'padłem nawet nie miałem siły odpowiedzieć na pytanie za to dzisiaj wykonałem 101% normy sadząc 101 roślin. Ta jedna to początek nowej setki na jutro ale chyba zawale plan przez cebulowe.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz widzisz jakie to forum pożyteczne , zapomniałbyś o ismenach innych cebulowych , jak to dobrze że zawsze ktoś coś przypomni ;:7 ja w zeszłym roku ismeny, amarylis ogrodowy frezje w lipcu i nawet zakwitły tuż przed mrozami :;230
Genia
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadzę dzisiaj. Może wcześniej zakwitną jak przed mrozem.
Kilka zdjęć z wczoraj w ramach odpoczynku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Wiataj Janusz kępy irysków miniaturowych masz naprawdę bardzo ładne, będę musiał to przemysleć i zacząć tworzyć takie kolorowe skupiska . Obecnie mam ale tylko żółte.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Janusz takie ilości roślin do wsadzenia mnie powalają :shock:
Będzie u ciebie ślicznie jak wszystko bedzie kwitło a co ja to mówie już jest ślicznie widać na fotkach,ja ismeny wsadziłam wczoraj a trytoma od ciebie ma już drugiego pąka :heja
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Januszu :D
Patrząc na Twoje kępy roślin można się kompleksów nabawić... no i te 101 roślin..... ;:224 ;:224 ;:224
Życzę żeby się wszystkie przyjęły.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”