Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Post »

Ewelino

Dziękuje za odwiedziny w moim małym ogródeczku. Z wielka ochotą obejrzałam Twój ogród. Jest śliczny! Nie sadzę by mój - nawet jak osiągnie wiek Twojego bybył choć w połowie tak atrakcyjny. Czuć rękę i serce dobrej ogrodniczki. Odnalazłam info w jakiej prasie prezentowany był Twój ogród, a ponieważ zbieram "Mój Piękny Ogród" bez problemu odnalazłam ten artykuł. I wiesz co? Miała go od 2009 zaznaczonego jako "ciekawy, do skopiowania". Fajny zbieg okoliczności :) Po przejrzeniu Twego wątku jestem bliska skopiowania skalniaka, tym bardziej, że po zimowej lekturze forum zaplanowałam mnóstwo zmian. Może warto zrobić erratę do planów, zobaczymy.

Co do nazwy mego wątku to jest kilka powodów:
Wymyślił ją mój M. Dlatego, że:
1. Jest to kolejne życie ogrodu, działka jest w posiadaniu rodziny od 1951r. gdy to była głównie drzewiasto/uprawna
2. życie ogrodowe to moje drugie życie po życiu zawodowym, dość stresującym. Takie dwa różne światy.
i 3 troszkę osobisty...

Dziękuję raz jeszcze i obiecuje zaglądać do Ciebie.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No rzeczywiście ciekawy ten pszonak. Ma bardzo intensywną barwę. Niestety, nie pasuje do tonacji mojego ogródka, a tej postanowiłam surowo przestrzegać.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Piekne zakupy i ... przepiękne widoczki... ;:138 ;:138 ;:138 faktycznie kolor żółty rozświetla ogród... :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ewelinko - ja chyba mam pszonaka ( obok szczodrzeńca ) - nic z nim nie robię prawie. Rośnie na skalniaku - ładnie kwitnie ( mój raczej na taki słoneczny pomarańcz ) .....
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Przez dwa wieczory usiłowałam się dostać do Ciebie Ewelinko i stawały na drodze różne przeszkody :( Ale nareszcie mogę powiedzieć że przejrzałam Twój piękny nowy wątek ;:138 Jest pięknie i nie jesteś odosobniona w chęci posiadania właśnie takich kamieni ;:138 Są cudne ,zazdroszczę Ci -tych szlachetnych na pewno bym Ci nie zazdrościła ;:138 Stworzyłaś śliczny skalniak ,piękny jeszcze jeden zakątek w Twoim pięknym ogrodzie Ewelinko ;:63 ;:63 Jak to wszystko pięknie rozrośnie się ..............
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Bratki ślicznie wyglądają, zwłaszcza w takich ilościach :D Moja runianka też ładna i nawet ma 1 kwiatuszka :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za opis cięcia forsycji. Byś może ja swoją strzygłam zbyt drastycznie i za późno.
Teraz zrobię jej tylko lekką kosmetykę i zobaczę czy popisze się kwitnieniem za rok. Jak nadal będzie strajkować, to w ruch pójdzie łopata .....
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Masz cudowne ręce i zmysł :) te fioletowe bratki, macierzanka i skalnica... tak niewiele a tak piękni się komponują... jestem mistrzynią :) masz tyle roślinek ale tak są porozmieszczane że całokształt ogrodu jest piękny i spójny... zazdroszczę :)

P.S. Rudbekie od Ciebie właśnie zaczynają wschodzić :) Już nie mogę się ich doczekać!
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Ty to potrafisz! :lol: Dyskretnie zadziałać, aby urozmaicić ogród w barwy przy niespiesznej wiośnie.
Wychodzi Ci to bez większego wysiłku, przez dodawanie, podczas gdy ja muszę radykalnie ujmować :;230
Ale chyba też na tym polega ta zabawa? Dopóki trwa, jest pięknie.
Cięcie sosen było, jak trawniki? I inne plany?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Ewelino! Toż to dopiero wczesna wiosna , a u Ciebie tyle zmian...!
Przedogródek bardzo efektowny! Jasne kamienie tworzą piękne tło dla spokojnej zieleni iglaków i magnolii. Teraz niebieskie brateczki tworzą kolorowy akcent i widzę,że zaplanowałaś takie "wejścia" koloru w tym miejscu stopniowo...
Nowe rośliny bardzo ciekawe, koniecznie muszę dosadzić w tym roku sporo macierzanki. Mam 2 berberysy Maria u siebie i jestem z nich bardzo zadowolona. Mają wspaniałe kolory także jesienią !
Bardzo bym chciała zrobić taki porządek z sosnami w moim ogrodzie... A trawnik już odżył, prawda?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33

Post »

Piękne bratki!!!!
Bardzo ładnie "przerobiłaś" skalniaczek z magnolią.Kwitnie ci już?
...a te forsycje....;:152
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dziewczyny - dziękuję za informacje o PSZONAKU. Już posadziłam na skalniak. :)

Obrazek
asia0809 pisze:Ewelino, ile roślin Runianki posadziłaś, żeby uzyskać taką ładną kępę?
Nie wiem , o która "kępę " Ci chodzi , bowiem RUNIANKA rośnie u mnie w kilku miejscach . Z reguły wsadzałam po 5-7 niewielkich sadzonek, ale to było kilka lat temu.Ta roślinka nie rozrasta się co prawda zbyt szybko, ale jednak czas zrobił swoje - w minionym roku z każdej kępy odcięłam ukorzeniony fragment , by obdarować znajomych .

Wiecie co ? Ja powinnam chyba mieć ZAKAZ ZBLIŻANIA SIĘ DO CENTRÓW OGRODNICZYCH na odległość mniejszą niż 100m. !!! W przeciwnym razie nie potrafię oprzeć się pokusie - wchodzę , ot tak, żeby pooglądać i ... kupuję . Tym razem padło na PRYMULKI:

Obrazek

A tu już roślinki posadzone na prymulkową rabatkę - cieszą oczy wiosennymi kolorami :heja

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

No i proszę ! Nawet jeśli sama nie kupuję roślin to one i tak do mnie przybywają , a to za sprawą " dobrych ludzi" i - Poczty Polskiej. Jacku, Misiu ;:196
snowflake pisze: fioletowe bratki, macierzanka i skalnica... tak niewiele a tak piękni się komponują...
Bo przecież nie o ilość chodzi ... Czasem lepiej mniej niż za dużo :)
snowflake pisze: Rudbekie od Ciebie właśnie zaczynają wschodzić :) Już nie mogę się ich doczekać!
Oj, to ja nie mogę się doczekać razem z Tobą ! :heja
hutkow pisze:Masz ciekawy ogród ale cienia to tam chyba nie wiele,u nas to jest cień,brzozy,które rosną między sosnami szukając światła wybiły się ponad 2m mimo,że są młodsze od sosen.
Edward :wit
Uwierz mi , Edwardzie , "cienia ci u mnie dostatek " ! Mam nadzieję ,że tegoroczne podcięcie dolnych gałęzi sosen choć trochę zmieni tę sytuację .
----------------------------------------------------------------------------
Jeszcze troszkę zdjęć :
Tak wygląda obecnie moje "garnkowe HERBARIUM" - to nowe zioła , bowiem część zeszłorocznych przemarzła ( ROZMARYN, OREGANO) :( , a część dopiero się gramoli spod ziemi (MIĘTA, TYMIANEK, MELISA ) :) :

Obrazek Obrazek

Planuję rozszerzenie ilości odmian ziół , bo uwielbiam ich używać do wszelakich sałat i mięs, a poza tym - mam 2 kolejne gliniane garnki . No przecież one nie mogą stać puste !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Przepiękne prymule i garnkowy ogród wspaniały :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Pierwiosnkowe zakupy świetne, cudowny ten żółciutki pełny, wspaniale prezentują się pomiędzy kamieniami...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”