Ogród Wioli
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Wioli
Wiolka cudne są wszystkie serduszka.
Obawiam się teraz o nich przy tej pogodzie.
Jak tam u Ciebie ?
Obawiam się teraz o nich przy tej pogodzie.
Jak tam u Ciebie ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga, ja też tak mam ... kiedyś za jakimiś roślinkami nie przepadałam a teraz bardzo mi się podobają. Należą do nich m.in. żurawki. A to dlatego, że znałam chyba 2 odmiany, które niezbyt mi się podobały.
Za sprawą forum bardzo je polubiłam i powiększam kolekcję.
Magda, ja jeszcze nie doczekałam się pięknego i długiego kwitnienia porzeczki
W pierwszym roku po posadzeniu nie kwitła wcale, w ubiegłym miała tylko jeden kwiatostan teraz ma może z 6 - 7.
Coś jej u mnie chyba nie odpowiada ...
Grażynko, po kwitnieniu spróbuję coś uszczknąć od mojej. Jakby się przyjęła, to będzie Twoja
Dorotko, są jeszcze inne odmiany serduszek, jest ich sporo. Bardzo chciała bym choś kilka zdobyć.
Co do porzeczki krwistej to u nas jest jej zatrzęsienie na giełdzie w Sandomierzu.
Byłam w sobotę, szkoda, że nie wiedziałam, bo bym Ci kupiła i wysłała. Piękne krzaki chyba po 5 zł.
Jak jeszcze będę to rozejrzę się za nimi. Mogę też spróbować je rozmnożyć. Jeśli ukorzeniają się tak jak czarne czy czerwone porzeczki, to nie będzie z tym najmniejszego problemu
Gabrysiu, miło mi, że tak uważasz. Ale wiesz .... jak człowiek napatrzy się na wypielęgnowane ogrody, to potem popada w kompleksy.
Agata, życzę powodzenia w polowaniu na serduszkę. Nie są to jakieś trudno dostępne roślinki. Gdyby Ci się nie udało, to mogła bym coś ze swojej odkopać. Ale to chyba wczesną wiosną ...
Adaś, z miejscem na rabacie nie ma problemu. One tego miejsca potrzebują teraz - wiosną. Potem zanikają i dobrze jest jak puste po niej miejsce wypełni jakaś inna roślinka.
Aguś, cóż tu mówić. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia ... w rzeczywistości są jeszcze piękniejsze
Grażynko, właśnie wróciłam do domu i usłyszałam co się dzieje z tą pogodą.
U nas leje niemiłosiernie od południa. Jak nie przestanie, to będzie powtórka z zeszłego roku ....
Za sprawą forum bardzo je polubiłam i powiększam kolekcję.
Magda, ja jeszcze nie doczekałam się pięknego i długiego kwitnienia porzeczki

Coś jej u mnie chyba nie odpowiada ...

Grażynko, po kwitnieniu spróbuję coś uszczknąć od mojej. Jakby się przyjęła, to będzie Twoja

Dorotko, są jeszcze inne odmiany serduszek, jest ich sporo. Bardzo chciała bym choś kilka zdobyć.
Co do porzeczki krwistej to u nas jest jej zatrzęsienie na giełdzie w Sandomierzu.
Byłam w sobotę, szkoda, że nie wiedziałam, bo bym Ci kupiła i wysłała. Piękne krzaki chyba po 5 zł.
Jak jeszcze będę to rozejrzę się za nimi. Mogę też spróbować je rozmnożyć. Jeśli ukorzeniają się tak jak czarne czy czerwone porzeczki, to nie będzie z tym najmniejszego problemu

Gabrysiu, miło mi, że tak uważasz. Ale wiesz .... jak człowiek napatrzy się na wypielęgnowane ogrody, to potem popada w kompleksy.
Agata, życzę powodzenia w polowaniu na serduszkę. Nie są to jakieś trudno dostępne roślinki. Gdyby Ci się nie udało, to mogła bym coś ze swojej odkopać. Ale to chyba wczesną wiosną ...
Adaś, z miejscem na rabacie nie ma problemu. One tego miejsca potrzebują teraz - wiosną. Potem zanikają i dobrze jest jak puste po niej miejsce wypełni jakaś inna roślinka.
Aguś, cóż tu mówić. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia ... w rzeczywistości są jeszcze piękniejsze

Grażynko, właśnie wróciłam do domu i usłyszałam co się dzieje z tą pogodą.
U nas leje niemiłosiernie od południa. Jak nie przestanie, to będzie powtórka z zeszłego roku ....

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Wiolu piękna kolekcja serduszek, ja nie mam żadnej, ale i w ogródku juz ciasnota
więc bedę podziwiała u Ciebie 

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Ku mojej radości wszelkie kataklizmy ominęły mój ogród. Nie było przymrozków, nie było śniegu, tak jak w wielu rejonach. Nie oznacza to, że się nie nabiegam i nie zabezpieczam roślin. Co wieczór to robię, bo nigdy nic nie wiadomo. Jeszcze jedna, dwie noce i mam nadzieję, ze zagrożenie przymrozkami minie.
A na dzień dobry 2 widoczki.
To rabata pod bzem/lilakiem. Królują tu żurawki i mam w planach więcej ich tu dosadzić, bo wygląda to miejsce pustawo. Żurawki już do mnie jadą, może dziś będą.

Rabata na skarpie. Też jeszcze nie wygląda tak jak chcę, ale i tak lepiej niż w ubiegłym roku. Marzy mi się taki efekt, aby roślinność całkowicie zasłoniła cały obszar, aby nie prześwitywały gołe place ziemi. Sporo tu jeszcze do zrobienia.

Kilka wybranych roślinek
Wiśnia japońska - zamiast rosnąć to się kurczy

Pięknie kwitnie i pachnie jabłoń rajska

Pięknie kwitnie również kuklik - prezent od Grażynki

Śnieżyca letnia

A na dzień dobry 2 widoczki.
To rabata pod bzem/lilakiem. Królują tu żurawki i mam w planach więcej ich tu dosadzić, bo wygląda to miejsce pustawo. Żurawki już do mnie jadą, może dziś będą.

Rabata na skarpie. Też jeszcze nie wygląda tak jak chcę, ale i tak lepiej niż w ubiegłym roku. Marzy mi się taki efekt, aby roślinność całkowicie zasłoniła cały obszar, aby nie prześwitywały gołe place ziemi. Sporo tu jeszcze do zrobienia.

Kilka wybranych roślinek
Wiśnia japońska - zamiast rosnąć to się kurczy

Pięknie kwitnie i pachnie jabłoń rajska

Pięknie kwitnie również kuklik - prezent od Grażynki

Śnieżyca letnia

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Wiolu piękne widoczki
Bardzo się cieszę , że wszystko co złe przeszło bokiem . Z czego masz zrobioną tę palisadę na zdjęciu ? Bardzo mi się podoba .

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
to są stare podkłady kolejowe 

Wiolu kochana u ciebie jak w raju, ale masz fantastycznie dużo miejsca
.
Ja jakbym chciała mieć wszystkie roślinki, które chcę, to bym trawnika nie miała wcale

Ja jakbym chciała mieć wszystkie roślinki, które chcę, to bym trawnika nie miała wcale

Wiolu, ale ty masz okazy! Ta wiśnia, rajska jabłoń - superowe są. Serduszki białej jeszcze nie widziałam. Przepiękna, jak olbrzymia, bajkowa konwalia. Bardzo podoba mi się twoja skarpa i ta drewniana palisada 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wiolu cieszę się że Cię zima omineła .Podoba mi się Twój ogród ,powiedz jak głęboko wkopana ta palisada na skarpie ja też o takiej myślę tylko nie wiem jak to sobie wyliczyć, ile trzeba w ziemię wkopać ?

-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Oj piękności masz kwitnące
Jabłonka i wiśnia
cudeńko

Jabłonka i wiśnia

Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
No faktycznie....na tej rabacie żurawkowej -żurawek za mało .....mus to naprawic
Ta skośna wygląda bardzo ładnie.....to tu chcesz 'zalesic' ?
Śliczna jabłoń rajska

Ta skośna wygląda bardzo ładnie.....to tu chcesz 'zalesic' ?
Śliczna jabłoń rajska

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiolu piękna jest ta rabatka, czy dobrze pamiętam, że zeszłego roku ją przerabiałaś.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ładnie kwitną Ci serduszki Wiolu,
okazała się źle dzieli,dzieliłam kiedyś swoją różową i przez 2 lata nie mogła się pozbierać , moja jest chyba ta późniejsza bo jeszcze nie kwitnie i rośnie w cieniu.

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Bratek, bardzo mi miło. To prawda, serduszka są piękne, ale ... nie tylko one
Agniesiu, ja też nie mogę mieć wszystkiego co chcę, bo albo nie ten klimat, albo za duże rośnie, albo jeszcze coś. A tego miejsca wbrew złudzeniu nie jest tak dużo. Kurczy mi się ten ogród bardzo
Izuniu, dziękuję za miłe słowa. Jabłoń rajska jest bezproblemowa. Cudnie kwitnie co roku a zapach ma jak z perfumerii
Wiśnia natomiast co roku mi przemarza. No ale jak nie będzie chciała rosnąć to trudno ... kupię coś innego na jej miejsce
Tereniu, te podkłady nie są jakoś specjalnie głęboko wkopane. Są grube więc dosyć stabilne. Tak z 10 cm są wkopane.
Ulka, dzięki
Grażynko z rabatą żurawkowa masz całkowitą rację
Już poczyniłam ku zmianie odpowiednie kroki, zobacz

a to jeszcze nie wszystko
Dorotko, ja ją zaczęłam chyba 2 lata temu robić, ale pierwszy rok, to było pryskanie i walka z chwastami. W ubiegłym roku powstała palisada i pierwsze nasadzenia. Tzn, nasadzenia tam nawet były, ale były to rośliny skalniakowe, których się pozbyłam.
Marto, też słyszałam o tym, że serduszki nie lubią dzielenia, ale ja czasami znajduję przy nich małą sadzoneczkę. Nie wiem, czy to odrost od korzenia, czy siewka, ale się trafia. W ubiegłym roku pozyskałam w ten sposób 3 roślinki. Nie wiem które, bo nie kwitły jeszcze

Agniesiu, ja też nie mogę mieć wszystkiego co chcę, bo albo nie ten klimat, albo za duże rośnie, albo jeszcze coś. A tego miejsca wbrew złudzeniu nie jest tak dużo. Kurczy mi się ten ogród bardzo

Izuniu, dziękuję za miłe słowa. Jabłoń rajska jest bezproblemowa. Cudnie kwitnie co roku a zapach ma jak z perfumerii

Tereniu, te podkłady nie są jakoś specjalnie głęboko wkopane. Są grube więc dosyć stabilne. Tak z 10 cm są wkopane.
Ulka, dzięki

Grażynko z rabatą żurawkowa masz całkowitą rację

Już poczyniłam ku zmianie odpowiednie kroki, zobacz

a to jeszcze nie wszystko

Dorotko, ja ją zaczęłam chyba 2 lata temu robić, ale pierwszy rok, to było pryskanie i walka z chwastami. W ubiegłym roku powstała palisada i pierwsze nasadzenia. Tzn, nasadzenia tam nawet były, ale były to rośliny skalniakowe, których się pozbyłam.
Marto, też słyszałam o tym, że serduszki nie lubią dzielenia, ale ja czasami znajduję przy nich małą sadzoneczkę. Nie wiem, czy to odrost od korzenia, czy siewka, ale się trafia. W ubiegłym roku pozyskałam w ten sposób 3 roślinki. Nie wiem które, bo nie kwitły jeszcze