Ogród Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Wioli

Post »

Wiolka cudne są wszystkie serduszka.
Obawiam się teraz o nich przy tej pogodzie.
Jak tam u Ciebie ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga, ja też tak mam ... kiedyś za jakimiś roślinkami nie przepadałam a teraz bardzo mi się podobają. Należą do nich m.in. żurawki. A to dlatego, że znałam chyba 2 odmiany, które niezbyt mi się podobały.
Za sprawą forum bardzo je polubiłam i powiększam kolekcję.

Magda, ja jeszcze nie doczekałam się pięknego i długiego kwitnienia porzeczki :? W pierwszym roku po posadzeniu nie kwitła wcale, w ubiegłym miała tylko jeden kwiatostan teraz ma może z 6 - 7.
Coś jej u mnie chyba nie odpowiada ... :?

Grażynko, po kwitnieniu spróbuję coś uszczknąć od mojej. Jakby się przyjęła, to będzie Twoja :D

Dorotko
, są jeszcze inne odmiany serduszek, jest ich sporo. Bardzo chciała bym choś kilka zdobyć.
Co do porzeczki krwistej to u nas jest jej zatrzęsienie na giełdzie w Sandomierzu.
Byłam w sobotę, szkoda, że nie wiedziałam, bo bym Ci kupiła i wysłała. Piękne krzaki chyba po 5 zł.
Jak jeszcze będę to rozejrzę się za nimi. Mogę też spróbować je rozmnożyć. Jeśli ukorzeniają się tak jak czarne czy czerwone porzeczki, to nie będzie z tym najmniejszego problemu :wink:

Gabrysiu, miło mi, że tak uważasz. Ale wiesz .... jak człowiek napatrzy się na wypielęgnowane ogrody, to potem popada w kompleksy.

Agata
, życzę powodzenia w polowaniu na serduszkę. Nie są to jakieś trudno dostępne roślinki. Gdyby Ci się nie udało, to mogła bym coś ze swojej odkopać. Ale to chyba wczesną wiosną ...

Adaś
, z miejscem na rabacie nie ma problemu. One tego miejsca potrzebują teraz - wiosną. Potem zanikają i dobrze jest jak puste po niej miejsce wypełni jakaś inna roślinka.

Aguś, cóż tu mówić. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia ... w rzeczywistości są jeszcze piękniejsze :D

Grażynko, właśnie wróciłam do domu i usłyszałam co się dzieje z tą pogodą.
U nas leje niemiłosiernie od południa. Jak nie przestanie, to będzie powtórka z zeszłego roku .... :evil:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiolu piękna kolekcja serduszek, ja nie mam żadnej, ale i w ogródku juz ciasnota :roll: więc bedę podziwiała u Ciebie :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ku mojej radości wszelkie kataklizmy ominęły mój ogród. Nie było przymrozków, nie było śniegu, tak jak w wielu rejonach. Nie oznacza to, że się nie nabiegam i nie zabezpieczam roślin. Co wieczór to robię, bo nigdy nic nie wiadomo. Jeszcze jedna, dwie noce i mam nadzieję, ze zagrożenie przymrozkami minie.

A na dzień dobry 2 widoczki.

To rabata pod bzem/lilakiem. Królują tu żurawki i mam w planach więcej ich tu dosadzić, bo wygląda to miejsce pustawo. Żurawki już do mnie jadą, może dziś będą.

Obrazek

Rabata na skarpie. Też jeszcze nie wygląda tak jak chcę, ale i tak lepiej niż w ubiegłym roku. Marzy mi się taki efekt, aby roślinność całkowicie zasłoniła cały obszar, aby nie prześwitywały gołe place ziemi. Sporo tu jeszcze do zrobienia.

Obrazek

Kilka wybranych roślinek

Wiśnia japońska - zamiast rosnąć to się kurczy :?

Obrazek

Pięknie kwitnie i pachnie jabłoń rajska

Obrazek

Pięknie kwitnie również kuklik - prezent od Grażynki :D

Obrazek

Śnieżyca letnia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wiolu piękne widoczki ;:138 Bardzo się cieszę , że wszystko co złe przeszło bokiem . Z czego masz zrobioną tę palisadę na zdjęciu ? Bardzo mi się podoba .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

to są stare podkłady kolejowe :wink:
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Kontakt:

Post »

Witaj
serduszka przecudne ;:180 ;:180 ;:180
pieknie kwitnace kwiatki ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Wiolu kochana u ciebie jak w raju, ale masz fantastycznie dużo miejsca ;:138 .
Ja jakbym chciała mieć wszystkie roślinki, które chcę, to bym trawnika nie miała wcale :;230
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Wiolu, ale ty masz okazy! Ta wiśnia, rajska jabłoń - superowe są. Serduszki białej jeszcze nie widziałam. Przepiękna, jak olbrzymia, bajkowa konwalia. Bardzo podoba mi się twoja skarpa i ta drewniana palisada :D
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Wiolu cieszę się że Cię zima omineła .Podoba mi się Twój ogród ,powiedz jak głęboko wkopana ta palisada na skarpie ja też o takiej myślę tylko nie wiem jak to sobie wyliczyć, ile trzeba w ziemię wkopać ? ;:196 ;:196
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Oj piękności masz kwitnące ;:138
Jabłonka i wiśnia ;:180 cudeńko
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No faktycznie....na tej rabacie żurawkowej -żurawek za mało .....mus to naprawic :uszy
Ta skośna wygląda bardzo ładnie.....to tu chcesz 'zalesic' ?
Śliczna jabłoń rajska ;:138
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu piękna jest ta rabatka, czy dobrze pamiętam, że zeszłego roku ją przerabiałaś.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ładnie kwitną Ci serduszki Wiolu, ;:138 okazała się źle dzieli,dzieliłam kiedyś swoją różową i przez 2 lata nie mogła się pozbierać , moja jest chyba ta późniejsza bo jeszcze nie kwitnie i rośnie w cieniu. ;:108
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bratek, bardzo mi miło. To prawda, serduszka są piękne, ale ... nie tylko one :lol:

Agniesiu, ja też nie mogę mieć wszystkiego co chcę, bo albo nie ten klimat, albo za duże rośnie, albo jeszcze coś. A tego miejsca wbrew złudzeniu nie jest tak dużo. Kurczy mi się ten ogród bardzo :lol:

Izuniu, dziękuję za miłe słowa. Jabłoń rajska jest bezproblemowa. Cudnie kwitnie co roku a zapach ma jak z perfumerii :D Wiśnia natomiast co roku mi przemarza. No ale jak nie będzie chciała rosnąć to trudno ... kupię coś innego na jej miejsce :)

Tereniu, te podkłady nie są jakoś specjalnie głęboko wkopane. Są grube więc dosyć stabilne. Tak z 10 cm są wkopane.

Ulka
, dzięki :D

Grażynko z rabatą żurawkowa masz całkowitą rację :D
Już poczyniłam ku zmianie odpowiednie kroki, zobacz :lol:
Obrazek

a to jeszcze nie wszystko :shock: :D

Dorotko, ja ją zaczęłam chyba 2 lata temu robić, ale pierwszy rok, to było pryskanie i walka z chwastami. W ubiegłym roku powstała palisada i pierwsze nasadzenia. Tzn, nasadzenia tam nawet były, ale były to rośliny skalniakowe, których się pozbyłam.

Marto, też słyszałam o tym, że serduszki nie lubią dzielenia, ale ja czasami znajduję przy nich małą sadzoneczkę. Nie wiem, czy to odrost od korzenia, czy siewka, ale się trafia. W ubiegłym roku pozyskałam w ten sposób 3 roślinki. Nie wiem które, bo nie kwitły jeszcze :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”