Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Beatko, Aniu - czyściec zakwitł mi dopiero, gdy wytworzył sporą kępkę ale warto było czekać na kwiaty dwa lata.

Ewelino - dziękuję za miłe słowa.

Piotrze - hosty bardzo lubię ( nie cierpię tylko ich kwiatów ) i mam ich sporo ale nie mam już dla nich miejsca więc jeśli się skuszę na nowe odmiany, to raczej te miniaturowe.

Żurawki są urokliwe ale odstrasza mnie od nich konieczność ciągłego odnawiania . A tego nie cierpię.

Trochę zdjęć z dzisiejszego ogrodu.

Wykwitają kolejne piwonie. Starsze, pełnokwiatowe odmiany też są urocze no i bardzo lubię śliczny zapach, który niektóre z nich wydzielają.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitł ostatni, spóźnialski irys TB z serii "tygrysich" oraz pierwszy irys syberyjski

Obrazek Obrazek
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

andowan dla mnie niezwykłe kwiaty. ;:180 A zdjęcia są tak profesjonalne i z opisem, że aż nabieram podejrzeń, że nie były robione u nas?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stan65- witaj w moim wątku :wit Dziękuję za miłe słowa.
stan65 pisze: A zdjęcia są tak profesjonalne i z opisem, że aż nabieram podejrzeń, że nie były robione u nas?
Ależ u nas, u nas jak najbardziej. Mam dobry aparat i potrafię posługiwać się programem do obróbki zdjęć ale do profesjonalizmu to mi bardzo daleko ;:224
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Aniu!

Oglądam te wszystkie Twoje piwonie już kolejny raz i nie mogę napisać tylko jedno słowo : wspaniałe. Jestem nimi oczarowana.

Gratulacje moje.
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, wkleję swój post, który przez przypadek napisałam w wątku Kalmii, może będziesz wiedziała co się stało z moimi piwoniami.
"W zeszłym roku kupowałam u ciebie 4 piwonie. Dwie zakwitły, dwie miały pąki, ale uschły gdy miały ok 0,5 cm wielkości. Takie zjawisko powstało też na pozostałych moich piwoniach. Na jednym krzaku miałam kilkadziesiąt pąków, a zakwitły zaledwie 2. Miałam pąki na piwonii, na której kwitnienie czekałam 4 lata i też się nie doczekałam. Na początku maja było u nas -7 stopni. Czy to przez ten mróz kwiaty się nie rozwinęły, czy może jest jakaś inna przyczyna? W tym roku na 12-tu krzakach doczekałam się 9 kwiatów "
Dodam, że część moich piwonii kwitła zeszłego roku.

Korzystajac z okazji zapytam czym zasilasz piwonie po kwitnieniu? Ja w zeszłym roku opryskałam je Planton K (choć nie wiem czy dobrze zrobiłam).
Skład Plantonu K:
fosfor ? 9 %
potas ? 24 %
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu - piwonie oczarowały mnie już kilka lat temu i do tej chwili nie mogę i nie chcę wyzwolić się spod ich uroku ;:112
Niestety bardzo wysokie temperatury spowodowały bardzo szybkie przekwitnięcie piwonii a seria burz z porywistymi wiatrami i siekącym deszczem położyła kwiaty odmian pełnokwiatowych, które jeszcze kwitły i w ostatni piątek ścięłam wszystkie do wazonu. Zostały tylko spóźnialskie Bu-Te i pewne drzewiaste o bardzo subtelnych kwiatach.

Obrazek Obrazek

Mała Rybko - objawy, które opisałaś, świadczą albo o niedożywieniu piwonii albo o chorobie grzybowej ( szara pleśń piwoniowa). Jeśli masz niezbyt żyzną, przepuszczalną glebę, to bardzo żarłoczne piwonie potrzebują się rozrosnąć aby zebrać sporo substancji pokarmowych w mięsistych korzeniach i dopiero wydać kwiaty. Ja mam piaszczystą glebę i mimo to, że porządnie zaprawiam dołki przed posadzeniem substratem torfowym zmieszanym z kompostem i granulowanym obornikiem, piwonie nie kwitną przez rok-dwa a jeśli kupiłam małe sadzonki, to nawet dłużej.
Ja nawożę moje piwonie magiczną siłą do roślin kwitnących lub saletrą potasową, gdy tylko wybiją pędy na wiosnę. Po kwitnieniu nawożę je granulowanym obornikiem bydlęcym i kompostem ( sam fosfor i potas nie wystarczą bo liście potrzebują azotu- byle nie za wiele- i magnezu aby dobrze funkcjonować i nazbierać dużo substancji pokarmowych w korzeniach na przyszły sezon). Jesienią, po wycięciu liści, Władysław Czarnecki zaleca jeszcze jedną dawkę obornika ( ja daję raczej kompost bo azot spowalnia procesy przygotowawcze do zimowego spoczynku) i wtedy możesz dać ten PLANTON.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wykwitają kolejne irysy syberyjskie.

Obrazek Obrazek

Na skalniaku dominują dzwonki...

Obrazek Obrazek

i kozłówki. Cieszy mnie odmiana o ciemnych amarantowych kwiatach zdobyta w ubiegłym roku :tan

Obrazek Obrazek

Obficie kwitnie róża wielokwiatowa, której pędy o długości 5-6 metrów wspięły się na drzewo śliwy. Jej kwiaty wspaniale pachną.Jestem także zachwycona kwiatami żylistka Pink Pom-Pom, który po wielokrotnych próbach zdobycia zakończonych fiaskiem, udało mi się kupić.

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Intensywnie kwitną i pachną ;:108 lilie złotogłowy i ich mieszańce.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Krzewy i pnącza nie pozostają w tyle.

Obrazek Obrazek

"Ruszyły" niektóre z moich najnowszych Polypodiów.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit
Aniu, martagony przepiękne!!! Ja mam dwa, ale to nowe nabytki i w tym roku nie zakwitły, nad czym ubolewam, ale, niestety, wpływu na to nie mam ... Mam nadzieję, że w następnym roku pokażą kwiatki :)
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Aniu, z super obfitego kwitnienia Twoich martagonów wynika, że one uwielbiają piaski?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aniu jak zwykle czarujesz zdjęciami ;:111 Lilie robią ogromne wrażenie...mam wrażenie, że są wyższe ode mnie :D Czy one pachną ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łano - z pewnością zakwitną Ci Twoje martagony w przyszłym roku i zostaniesz nimi zauroczona ;:31

Aniu - czuję w Twoim pytaniu prowokację ;:113 bo nie wierzę, żebyś nie umiała sama na nie odpowiedzieć. Ale ponieważ zostałam wywołana "do tablicy" więc piszę z pozycji praktyka, w jaki sposób przygotowałam podłoże pod martagony.

To prawda, że martagony potrzebują przepuszczalnej gleby ale w żadnym razie nie wystarczy im piasek. Wybrałam im takie miejsce, na którym kilkadziesiąt lat temu był zlokalizowany dół na wapno gaszone ( martagony wymagają gleby o odczynie zasadowym) w rozproszonym świetle słonecznym. Piaszczystą glebę zmieszałam z dużą porcją przesianego kompostu liściowego, ściółki spod drzew bukowych i niewielką porcją zwietrzałej gliny. Dopiero na takim podłożu posadziłam martagony. Mam je także na innym stanowisku ( z większą zawartością gliny) ale nie klonują tak wspaniale i nie tworzą tak długich kłosów kwiatostanowych. Jak widać, na piaskach też można hodować bardziej wymagające rośliny, tylko trzeba się mocno postarać aby stworzyć im odpowiednie warunki. Czy to są żarłoczne piwonie, czy kapryśne ensaty, czy martagony :-D :-D :D Nie udaje mi się tylko z różami, które nie rosną u mnie tak ładnie, jak bym chciała :roll:

Iwonko - To nie ja czaruję tylko lilie ;:108 . Nie są bardzo wysokie; najwyższe moje martagony mają około 1,5 m wysokości. A pachną obłędnie ;:31
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Aniu, dzięki za instrukcje dot. uprawy martagonów. Ja też skorzystam :D Zbieram korupki jaj, też je dam w miejscu, w którym w nast. roku posadzę następne martagony. Przypatrzyłam się Twoim zdjęciom martagonów, po prostu mały lasek! Wyobrażam sobie, jak to niesamowicie wygląda w realu. ;:196
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze trochę martagonów...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Śmieszne dzwonki

Obrazek Obrazek

Stewartia obsypana jest w tym roku dziesiątkami pąków, które się stopniowo otwierają a w bagienku wykwitła zabawna Pillea. Jest jeszcze malutka i nie spodziewałam się, że wytworzy kwiat.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Jak prowokacja, Aniu :D Po prostu jestem zaszokowana wielkością kiści i obfitością kwitnienia Twoich martagonów. Ja niestety nie mam możliwości, aby stworzyć im odpowiednie warunki ponieważ: primo: muszę sadzić wszystkie cebulowe w doniczkach, co wiąże się jednak z przesadzaniem od czasu do czasu do większych pojemników, a przecież martagony nie lubią przesadzania, secundo: mam glinę, rozlużnianie której jest prawie beznadziejne no i w tych doniczkach ciężko stworzyć im odpowiednie warunki. Pozostaje mi więc wzdychanie i podziwianie Twoich piękności ;:108 (Za to hosty u mnie bujają aż miło, więc coś za coś ;))
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”