Ogród Ignis05 cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz2

Post »

Krysiu, fajnie że u Ciebie pomimo mrozów jakoś wszystko daje sobie radę. Oby tak dalej i jak najszybciej do prawdziwego
nieodwracalnego ciepełka. Ja podlewam na całego choc już są ograniczenia w naszym regionie z powodu suszy. Ale przecież
trzeba jakoś dać im pić na wiosnę, bo jak nie na wiosnę to kiedy?
Śliczniutkie niebieskości u Ciebie :shock:
Uściski ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

alize pisze:Krysiu jak patrzy sie na Twoje zdjęcia - to buzia sama usmiecha sie do komputera
Olu ;:196 , bardzo się cieszę. Po to też te zdjęcia się wstawia. Jak pisał Sienkiewicz - ku pokrzepieniu serc. :lol:
abeille pisze:.......fajnie że u Ciebie pomimo mrozów jakoś wszystko daje sobie radę. ....podlewam na całego choc już są ograniczenia w naszym regionie z powodu suszy. Ale przecież
trzeba jakoś dać im pić na wiosnę, bo jak nie na wiosnę to kiedy?
....

Wiesiu ;:196 , na razie nie zauważyłam żadnych szkód. Dzisiaj już jest cieplej, ale też susza. Też będę musiała napoić swój ogród. Czy byłaś na jakimś wyjeździe? Zaglądałam do Ciebie a ogrodniczki nie było widać. :wink:
Wprawdzie weekend już w progu, ale deszcz ciepły majowy w nocy byłby mile widziany. Czego Twojemu i mojemu ogrodowi życzę. Miłego dnia. ;:7

Sprawdziłam jeszcze raz i okazuje się, że Fotosik już działa. Hurra, ;:138 ;:138 ;:138
A to dowód.
To jest wilczomlecz Izy - Izaziem. Fotka robiona w maju zeszłego roku w ogrodzie Izy.

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Krysiu pooglądałam plejadę fotek i tulipanki i sasanki i pierwiosnki sama nie wiem co piękniejsze :) ech cudna wiosenka u Ciebie :) a czereśnia ukwiecona jak z bajki :) ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, :? i tę ukwieconą czereśnię nieco przymroziło. :cry:
Teraz chodzę koło niej i patrzę, jak wyglądają te kwiatki. Czy będą z nich jeszcze owocki :?:

Dzisiaj zrobiło się trochę cieplej, temperatura skoczyła na +13 stopni i od razu roślinki poweselały.
Tulipanki wprost w oczach zaczęły puchnąć i rozwijać swe kwiaty.
Oczywiście cały ogród aż jęczał z pragnienia. No to podlałam, bo niebo jakoś skąpi nam wody .

A to tulipanki, którym ostatnie przymrozki wcale nie zaszkodziły. :tan

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu Dość dawno nie byłam u Ciebie a tu tyle piękności mnie omija ,dobrze ,że można to wszystko nadrobić .Szkoda czereśni ;:223 że przemarzła ale u Ciebie i tak było dobrze a u mnie klęska z drzewek owocowych zostaną chyba tylko liście o owocach moge zapomnieć ;:14
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

łał śliczne tulipany ;:138
sadzisz je do doniczek :?: jak się sprawują :?: :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nitka55 pisze:[....Szkoda czereśni ..że przemarzła ale u Ciebie i tak było dobrze a u mnie klęska z drzewek owocowych zostaną chyba tylko liście o owocach moge zapomnieć
Ewa, ;:196 witaj !
na razie jeszcze obserwuję te moje czereśnie. Może jeszcze coś z nich będzie. :?
Współczuję Ci strat w drzewkch owocowych. U Ciebie było jednak cieplej i wszystko szybciej się rozwijało.
Tym bardziej drzewka były wrażliwe. Ale może jeszcze coś z nich da się zebrać :?:
Zabeczka101059 pisze:....śliczne tulipany ...sadzisz je do doniczek ..jak się sprawują ......
Dzidziu ;:196 , tak różnie. Czasami do doniczek, a niekiedy bezpośrednio do gruntu.
Łatwiej zapanować nad ich cebulami. Kiedyś wymyśliłam tak : posadzę jesienią do doniczek, o przekwitnięciu wyciągnę doniczki gdzieś w kąt, niech tam sobie pożółkną ich liście, a jesienią znowu doniczki do gruntu.
I ten ostatni krok okazał się błędem, ;:223 bo niestety kwitnienie w następnym roku było mizerne. Zapomniałam o podkarmnieniu i świeżej ziemi. ;:223 Cebulki były mizerne i jakoś tak głębiej zanurzone w tej doniczce.
Trzeba je po sezonie wyciągnąć, przejrzeć i dopiero wtedy jesienią posadzić na nowo do świeżej ziemi w doniczce, a doniczkę zadołować na rabacie.
Te były świeże kupione, posadzone do doniczek czarnych plastikowych i zadołowane. Dopiero, gdy już zaczęły pokazywać się kwiaty wyciągnęłam doniczki i wstawiłam w takie tarasowe.
A w miejsca po doniczkach na rabacie posadziłam już jakieś inne kwiatki, które, mam nadzieję zakwitną latem. :wink:
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Dzięki za prezentację mojej roślinki :wink: i za wiadomośc że fotosik daziała. Z tej okazji zaraz coś pokazałam :wit
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

No proszę, ja też eksperymentowałam w tym roku z tulipanami w doniczkach. Skorzystam z Twojego doświadczenia i jesienią przesadzę je do świeżej ziemi. Czy z liliami też tak należy postępować? Mam jeszcze je zadołowane.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza :wink: ,bardzo proszę :lol:
Byłam i obejrzałam. I jeszcze zajrzę. :lol:
Zobacz, na tych fotkach jest wilczomlecz i bodziszek od Ciebie. :tan Dzięki. ;:180
Obrazek Obrazek

Jeszcze kilka fotek z ogródka :heja

To już jedna z moich róż "Nina Weilbul" i konwalie.
Obrazek Obrazek

A to jeszcze inne tulipanki. :tan
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusia 57 pisze:...... Czy z liliami też tak należy postępować? Mam jeszcze je zadołowane.
Lusiu ;:136 miałyśmy taki sam pomysł. Z liliami też można postępować podobnie. Ale na ten temat najlepiej pisze w którymś ze swoich wątków Grażynka - Kogra. Ona to w ogóle sadzi bardzo dużo lilii w wiaderkach. I jeszcze ktoś, ale już nie pamiętam teraz, kto. Tylko, że to strasznie ciężka praca. Bo cebule lilii bardzo szybko rosną i potrzebuję naprawdę dużych wiaderek. No i są bardzo żarłoczne, Cebule tulipanów z czasem są coraz słabsze, a małe potrzebują dużo czasu by były z nich dorodne kwiaty. A lilie bardzo się rozrastają. Sadziłam moje pierwsze azjatki po 2 cebulki. Teraz mam ich pełno, a jak dla koleżanki wykopywałam cebule, to z trudem wyciągnęłam takiego olbrzyma o średnicy conajmniej z 10 cm.
Ale też w ubiegłym sezonie posadziłam jakieś lilie do doniczek i zobaczę, co mi z tego wyjdzie. :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Krysiu, jak się miewa ogród w tą cieplejszą aurę? Czy masz nastepne kwitnące? U mnie codziennie ogród sie zmienia
i jest coraz więcej kwiatów. Tulipanów w donicach nie próbowałam. Teraz stwierdziłam że się z nimi już nie bedę bawić,
pozostają w ziemi i jak chce im się kwitnąć to dobrze a jak nie to trudno. Z wyciaganiem jest za duzo roboty a i tak mi
połowa pogniła. Za to z liliami muszę spróbować więcej, moje czy to w ziemi czy w donicach to zawsze mikre, więc nie
bedzie problemu z ich wyciaganiem. ;:224
Milutkiej niedzieli ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Krysiu, maczek jednak ożył i puścił liście, będzie dobrze :heja
Pewnie nie zakwitnie w tym roku, ale może się chociaż ładnie rozrośnie :wink:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

W zeszłym roku też kupiłam ten wilczomlecz. I teraz z radością zauważyłam, że wyłazi z ziemi między tulipanami. Chyba niezbyt fortunne miejsce mu wybrałam :oops:
Śliczne te pełne tulipany! Chyba rozejrzę się latem za jakimiś cebulkami...
Ja część tulipanów sadzę na rabatach w doniczkach. Łatwiej je później wykopać bez uszkodzenia cebulek.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abeille pisze:Krysiu, jak się miewa ogród w tą cieplejszą aurę? .....
Wiesiu :wink: ogród coraz lepiej wygląda. Dzisiaj o poranku zauważyłam, że oprócz obu czereśni, które mimo przymrozków teraz kwitną w najlepsze, zaczyna kwitnienie też śliwka węgierka i jabłoń. :tan Oczywiście w samym mieście takie kwitnienie owocowych drzew jest już bardziej zaawansowane niż u mnie. Ale maj już tradycyjnie na wybrzeżu jest najbardziej kwitnącym miesiącem. ;:108
Miłego dnia ;:196
AniaDS pisze:Krysiu, maczek jednak ożył i puścił liście, ....
Aniu, ;:196 nawet nie wiesz, jak się cieszę. :lol:
Mam nadzieję, że z czasem będziesz go miała aż za dużo. :lol:
tu.ja pisze:W zeszłym roku też kupiłam ten wilczomlecz. ..... część tulipanów sadzę na rabatach w doniczkach. Łatwiej je później wykopać bez uszkodzenia cebulek.
Iza, :lol: ja ten wilczomlecz też chyba wcisnęłam tak bez pomysłu. :oops: Ale zawsze można będzie przesadzić lub rozsadzić, jak się dobrze rozrośnie. :wink: Masz rację, łatwiej wydobyć te tulipanowe cebule z doniczek i znaleźć ich potomne. :lol:

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”