Storczyki Alicji
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Alicji
Ale widać, że kwitną wspaniale. WIdać, sprzyja im takie posadzenie. Myślę, że są w świetnej formie i nie ruszałabym ich 

- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Alicjo czy możesz mi powiedzieć jak jest usytuowana Twoja oranżeria?
Ja też myślę nad dobudowaniem mini-oranżerii i może ona być tylko od zachodu,nie wiem,czy to dobrze będzie?
Pozdrawiam
Renata
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=42218
Ja też myślę nad dobudowaniem mini-oranżerii i może ona być tylko od zachodu,nie wiem,czy to dobrze będzie?
Pozdrawiam
Renata
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=42218
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
reanatas- witam.
Moja oranżeria była najpierw zadaszonym tarasem- podcieniem, nad nią jest pokój. Wychodzi na wschód i południe. Tak więc cały czas jest tam słońce.
Jeśli Twoja ma być skierowana tylko na zachód i żadne z okien nie będzie wychodziło na inną stronę...no nie wiem, nie będziesz miała tam prawie nigdy słońca, tylko latem, zimą może się okazać że słońce chowa się za horyzont szybciej i nie dociera tam słońce. Chyba to sprawa do przemyślenia, bo koszt oranżerii jest przecież niemały( ja musiałam tylko wstawić dwoje przesuwnych drzwi). Poza tym słońce ogrzewa też pomieszczenie, co jest ważne późną jesienią, zimą i wczesną wiosną. Dzięki temu nie dogrzewam tego pomieszczenia, zimą mam uchylone okna z jadalni i otwarte drzwi od salonu i to wystarcza żeby w dzień było 20 st(jeśli nie ma słońca) a w nocy temp. nie spada poniżej 12st nawet podczas -20st mrozu.
To tylko takie moje przemyślenia, oczywiście decyzja należy do ciebie.
Moja oranżeria była najpierw zadaszonym tarasem- podcieniem, nad nią jest pokój. Wychodzi na wschód i południe. Tak więc cały czas jest tam słońce.
Jeśli Twoja ma być skierowana tylko na zachód i żadne z okien nie będzie wychodziło na inną stronę...no nie wiem, nie będziesz miała tam prawie nigdy słońca, tylko latem, zimą może się okazać że słońce chowa się za horyzont szybciej i nie dociera tam słońce. Chyba to sprawa do przemyślenia, bo koszt oranżerii jest przecież niemały( ja musiałam tylko wstawić dwoje przesuwnych drzwi). Poza tym słońce ogrzewa też pomieszczenie, co jest ważne późną jesienią, zimą i wczesną wiosną. Dzięki temu nie dogrzewam tego pomieszczenia, zimą mam uchylone okna z jadalni i otwarte drzwi od salonu i to wystarcza żeby w dzień było 20 st(jeśli nie ma słońca) a w nocy temp. nie spada poniżej 12st nawet podczas -20st mrozu.
To tylko takie moje przemyślenia, oczywiście decyzja należy do ciebie.
- renatas
Chyba niedokładnie się wyraziłam...trudno to wytłumaczyć, a chyba nie mogę wkleić linku z internetu...?
Generalnie byłoby to od zachodu , dobudowane do budynku ze szklanym dachem,podstawą byłby trapez,gdzie ścianki węższe byłyby od południa i północy, a najszersza od zachodu.I ogrzewanie zimą.
To u mnie najbardziej słoneczna część podwórka.Raczej boję się, czy nie byłoby tam zbyt dużo słońca,szyby chyba musiałyby być przyciemniane....
Ty masz lepsze położenie
no cóż ,zobaczymy, przemyślimy, przekalkulujemy-bo rzeczywiście koszty są niemałe.
Pozdrawiam Renata
Generalnie byłoby to od zachodu , dobudowane do budynku ze szklanym dachem,podstawą byłby trapez,gdzie ścianki węższe byłyby od południa i północy, a najszersza od zachodu.I ogrzewanie zimą.
To u mnie najbardziej słoneczna część podwórka.Raczej boję się, czy nie byłoby tam zbyt dużo słońca,szyby chyba musiałyby być przyciemniane....

Ty masz lepsze położenie

Pozdrawiam Renata
Pozdrawiam, Renata
O
to będzie taki prawdziwy ogród zimowy
Faktycznie jeśli okna będą nie tylko do zachodu to ok ze światłem.
U mnie słońca jest na MAXA w niektóre dni wiosny kiedy słońce jest jeszcze nisko nie ma liści na drzewach, ale nie zacieniałam jeszcze ani razu i nie zdarzyło się żeby jakaś roślina była poparzona. U mnie to pomieszczenie jest w obrysie domu, dwie ściany są ścianami domu więc dogrzewanie jest niepotrzebne. A jeśli ma to być szklana dostawka to faktycznie trzeba pomyśleć o ogrzewaniu zimą, przynajmniej w dnie bez słońca i nocami.
Pomysł jest super!!! i mam nadzieję że zdecydujesz się. Bezustannie tam przesiadujemy

Faktycznie jeśli okna będą nie tylko do zachodu to ok ze światłem.
U mnie słońca jest na MAXA w niektóre dni wiosny kiedy słońce jest jeszcze nisko nie ma liści na drzewach, ale nie zacieniałam jeszcze ani razu i nie zdarzyło się żeby jakaś roślina była poparzona. U mnie to pomieszczenie jest w obrysie domu, dwie ściany są ścianami domu więc dogrzewanie jest niepotrzebne. A jeśli ma to być szklana dostawka to faktycznie trzeba pomyśleć o ogrzewaniu zimą, przynajmniej w dnie bez słońca i nocami.
Pomysł jest super!!! i mam nadzieję że zdecydujesz się. Bezustannie tam przesiadujemy

- renatas
Oj marzy mi się, marzy...ale muszę poczekać na remont kuchni z jadalnią.To jeszcze ze 2-3 lata,ale do tego czasu przemyślę wszystkie za i przeciw.A na razie będę zaglądać do Ciebie i podziwiać, też bym z takiej oranżerii nie chciała wcale wychodzić 

Pozdrawiam, Renata
- renatas
Ja już dawno jestem zdecydowana
tylko moje fundusze-nie 

Pozdrawiam, Renata
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co tam sie u ciebie dzieje po keiki paste coś podrosło.....? 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
renatas- marzenia się spełniają
, ja namawiałam swojego M rok na wstawienie okien
Piotr=)- pączek po keiki paste wygląda jak na ostatnim wstawionym przeze mnie zdjęciu...stoi bez ruchu
I trochę zdjęć
Miltonia warscewiczii alba zaczęła rozwijać pąsie
...niestety mam zapalenie zatok i jestem pozbawiona węchu

Phalaenopsis Dimension
Kwietnikowe
Multiflora
Takie sobie hybrydki
Dendrobium dzielne kwitnie
i mój nowy nabytek Miltonia

Piotr=)- pączek po keiki paste wygląda jak na ostatnim wstawionym przeze mnie zdjęciu...stoi bez ruchu

I trochę zdjęć
Miltonia warscewiczii alba zaczęła rozwijać pąsie

Phalaenopsis Dimension

Kwietnikowe

Multiflora

Takie sobie hybrydki

Dendrobium dzielne kwitnie

i mój nowy nabytek Miltonia

- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Alu, u Ciebie to jak w storczykowym raju, wszystko piękne i kwitnące w
.

- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Teraz dopiero można poczuć się " na haju"
Cudne kwitnienia 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
"takie sobie hybrydki" są piękne
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Alicjo to teraz czujesz się jak w krainie czarów jak takie cuda Ci kwitną
szybkiego wyleczenia zatok

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ale cudne, kolorowe kwitnienia
. A Dendrobium nobile to twoje kwitnienie?