Tunel jaki kupić
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tunel
Szukam właśnie informacji na temat jak odkażać tunel foliowy i dezynfekcja siarką wydała mi sie najbardziej prosta, jednak w HO wyczytałam "Szklarnie można odkażać również z użyciem siarki. Tunele foliowe nie mogą być w ten sposób odkażane ze względu na niebezpieczeństwo spalenia lub choćby uszkodzenia folii przez rozżarzone rozpryski powstające niekiedy podczas spalania siarki" http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1984szczytnica38 pisze:Tunel to super sprawa . Dezynfekcja najlepiej siarką . Jesienią w słoneczny dzień zapalić 1 kg na 25 m/2 dobrze pozamykać ,za 3 dni wywietrzyć . Uwaga na opary .
Mam mały tunel 2,5x6m czy rozpalenie na środku siarki może być aż tak niebezpieczne?
Ania
Krykiet ja zawsze kupuję folie wielosezonowe są mocniejsze ,bardziej trwałe -takie czterosezonowe np.
Najlepszym środkiem dezynfekującym jest mróz,spalanie siarki z pewnością nie jest obojętne dla konstrukcji tunelu.Hekate pisze:Szukam właśnie informacji na temat jak odkażać tunel foliowy i dezynfekcja siarką wydała mi sie najbardziej prosta, jednak w HO wyczytałam "Szklarnie można odkażać również z użyciem siarki. Tunele foliowe nie mogą być w ten sposób odkażane ze względu na niebezpieczeństwo spalenia lub choćby uszkodzenia folii przez rozżarzone rozpryski powstające niekiedy podczas spalania siarki" http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1984szczytnica38 pisze:Tunel to super sprawa . Dezynfekcja najlepiej siarką . Jesienią w słoneczny dzień zapalić 1 kg na 25 m/2 dobrze pozamykać ,za 3 dni wywietrzyć . Uwaga na opary .
Mam mały tunel 2,5x6m czy rozpalenie na środku siarki może być aż tak niebezpieczne?
Co to nie piszą....
Owszem, spalanie siarki powoduje przyśpieszoną korozję niezabezpieczonych elementów metalowych. Ale przy wysokiej wilgotności w tunelu jak co nie umalowane i tak rdza zeżre.
Owszem, czasem pryska. Trzeba napalić na środku, w jakimś ceramicznym podstawku i przykryć bodaj starym metalowym wiadrem na dwóch patykach, żeby przewiew był a nie pryskało w cały świat i tyle. Tunel szczelnie zamknąć... i nie zaglądać przez 24 h.

Owszem, spalanie siarki powoduje przyśpieszoną korozję niezabezpieczonych elementów metalowych. Ale przy wysokiej wilgotności w tunelu jak co nie umalowane i tak rdza zeżre.
Owszem, czasem pryska. Trzeba napalić na środku, w jakimś ceramicznym podstawku i przykryć bodaj starym metalowym wiadrem na dwóch patykach, żeby przewiew był a nie pryskało w cały świat i tyle. Tunel szczelnie zamknąć... i nie zaglądać przez 24 h.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to teraz prośba do tych co mają TUNELE SZKLARNIE -tylko prosze.. nie te przemysłowe..
POKAŻCIE MI CZYM PODGRZEWACIE SWOJE WARZYWKA POD ZADASZENIEM

Chciałabym kupić jakiegoś cudaka do szklarni.. bo moim skromnym zdaniem palenie zniczy to fige daje a nie cieplo ;)
A ja bym chciała sobie już pomidorki wsadzić np w kwietniu.. i aby mi mrozy straszne nie były..
mam za sobą eksperymenty z grillem
ale taka osłona dymna..że strach..choć ciepełko aż miło.. pomidory nie narzekały.. no ale..nie będę z grilowym żarem latać codziennie.. wolałabym wrzucić drewienka i niech się pali.. 

POKAŻCIE MI CZYM PODGRZEWACIE SWOJE WARZYWKA POD ZADASZENIEM

Chciałabym kupić jakiegoś cudaka do szklarni.. bo moim skromnym zdaniem palenie zniczy to fige daje a nie cieplo ;)
A ja bym chciała sobie już pomidorki wsadzić np w kwietniu.. i aby mi mrozy straszne nie były..
mam za sobą eksperymenty z grillem

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Rusalka, najlepiej użyć butli gazowej i palnik chociażby około 1 do 4 kW i wystarczy na kilka, czy kilkanaście dni przymrozków w nocy jedna 11 kg butla . Ewentualnie grzejnik elektryczny, ale kosztuje prąd 2 razy drożej od gazu. No oczywiście boki trzeba dodatkowo ocieplić.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale mówisz tu o ociepleniu.. czyli np zewnętrznie styropian.. albo chociaż tektura
czy cosik innego 
A..
i kilkanaście nocy przymrozków..a dni też czy tylko same noce wchodzą w grę

A..
i kilkanaście nocy przymrozków..a dni też czy tylko same noce wchodzą w grę

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
-
- 50p
- Od: 5 lut 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proponuję folię ocieplić folią "pęcherzykową" która wyśmienicie izoluje powierzchnię. Styropian może zabierać cenne promieniowanie słoneczne.
Pozdrawiam Paweł
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
Sezonowość na pewno ma znaczenie, ja zawszę kupuję folię zieloną (4-sezonową), teraz mam folie która ma 3 sezony, ale jestem zmusznony do zakupu nowej, ponieważ grad mi ją troche "nadwyrężył". Kiedyś miałem niebieską i po 2 sezonach musiałem ją wymienić bo zaczęła się rozdzierać.krykiet66 pisze:Muszę wymienić w tym roku folię na tunelu. Czy tak zwana sezonowość ma znaczenie? Czy kolor ma znaczenie? Czy polecacie jakiegoś konkretnego producenta?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Obecnie używam folię 10cio sezonową, a cena tylko nieznacznie wyższa.
pozdrawiam Ludwik