wg. mnie raczej nie, no chyba, że zmienię miejsce jej i słońce z tydzień dopiszehen_s pisze:Ha, ha - fajne!! Masz poczucie humoru!![]()
Roślina ładna i kwitnienie będzie OK. Nie rozumiem dlaczego ma nic "z tego" nie wyjść?
Na bank zakwitnie!

Ale to nic

wg. mnie raczej nie, no chyba, że zmienię miejsce jej i słońce z tydzień dopiszehen_s pisze:Ha, ha - fajne!! Masz poczucie humoru!![]()
Roślina ładna i kwitnienie będzie OK. Nie rozumiem dlaczego ma nic "z tego" nie wyjść?
Na bank zakwitnie!
Krzysztof, tz. że do swojego substratu dla haworsji używasz typowej gliny (w pełnym tego słowa znaczeniu), czy jest to "lubelska" żyzna ziemia? Pytam dlatego, że ja również stosowałem do części roślin dodatek gliny - ale tej typowej - brązowej, która była "sezonowana" przez minimum 2 lata. Stosowałem w niewielkich ilościach, jednak zaobserwowałem, że podłoże mimo zastosowania małej ilości "sklejało" się - obecnie zrezygnowałem z tego dodatku. Teraz stosuję jako podstawę do podłoża - typowe podłoże dla kaktusów + włókno kokosowe + dodatki mineralne (piasek, żwirki różnej granulacji, perlit, wermikulit, keramzyt ogrodniczy - drobny 1-4 mm).chromat pisze: /... / Co robię. Podłoże, na bazie gliny z dobrym drenażem. / ... /
Mieczysławie ty piszesz o Lessie a ja o glinie piaszczystej, ona nie jest żyzna to jest co innegoAkwelan_2009 pisze:"Krzysztof" - w wątku "bebos/Beata" - piszesz:Krzysztof, tz. że do swojego substratu dla haworsji używasz typowej gliny (w pełnym tego słowa znaczeniu), czy jest to "lubelska" żyzna ziemia? Pytam dlatego, że ja również stosowałem do części roślin dodatek gliny - ale tej typowej - brązowej, która była "sezonowana" przez minimum 2 lata. Stosowałem w niewielkich ilościach, jednak zaobserwowałem, że podłoże mimo zastosowania małej ilości "sklejało" się - obecnie zrezygnowałem z tego dodatku. Teraz stosuję jako podstawę do podłoża - typowe podłoże dla kaktusów + włókno kokosowe + dodatki mineralne (piasek, żwirki różnej granulacji, perlit, wermikulit, keramzyt ogrodniczy - drobny 1-4 mm).chromat pisze: /... / Co robię. Podłoże, na bazie gliny z dobrym drenażem. / ... /
Krzysztof, super wybór, czy przewidujesz wstawienie pojedynczych fotek - zbliżeń - "młodzieży" ? Jakiej wielkości są te sadzonki ?chromat pisze:Nowości
Teraz zdjęcie zbiorowe całej młodzieży(może nie całej)
Dzięki - będziesz na wystawie ?darekcn42 pisze:Krzysiu ładne nowości. nie jestem jakimś fanem sukulentów, ale podobają mi się.![]()
Tak trzymaj!
Przewiduje ale brak mi czasu (praca) to będę to robił stopniowoAkwelan_2009 pisze:Krzysztof, super wybór, czy przewidujesz wstawienie pojedynczych fotek - zbliżeń - "młodzieży" ? Jakiej wielkości są te sadzonki ?chromat pisze:Nowości
Teraz zdjęcie zbiorowe całej młodzieży(może nie całej)
Cuda to jak urosną na razie "brzdące"nolina pisze:Cuda, cuda ,cudeńka o tak to ujmę
W tym roku zachorowałem na te "kudłate" haworsje i brałem co było, fajnie, że się udałohen_s pisze:Ho, ho!![]()
Twoja kolekcja bardzo przybrała w siłę! I powiększa się w tempie ekspresowym.
No i jakość roślin - nie są to byle jakie haworcje czy gasterie a same rarytasy i perełki.
Gratuluję nowych nabytków!