Ogródek pstrokaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pstrokaty

Post »

...przyszłam z rewizytą-a tak po cichu to byłam u Ciebie trzy razy :)
za każdym razem odkrywam nowe roślinki o których nawet w literaturze nie czytałam widocznie nie były dla kogoś ważne-
....masz roslinki juz zapomniane-a są cudowne ;:180
....dużo można u Ciebie nauczyć się... :wit
...miodunki są urocze mam tylko taką o liściach nakrapianych...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Jako,że dzień świąteczny,dzisiejszą sesję fotograficzną,rozpocznę od pokazania kwiatka,który zachwyca nie tylko mnie.
Pozyskana z nasion,nie wiem czy oddziedziczyła cechy mateczne ale to jakby mniej mnie absorbuje." Pędząca pod wiatr ",tak
mi się skojarzyła.Ale żeby idealnie nie było,bies ogonem machnął.Obok były papageno i jakimś sposobem,jedna z nich,dołączyła
do pędzącej.I tak są razem,pędząca z papageno.Lubię sasanki.Tam dalej jest inna na którą chucham i dmucham bo to
najwiękasza zdobycz tego roku za która oferentowi,bez zmrużenia oka,oddałbym drugą cenioną roślinę,no ...5 obuwików.
To sasanka Turczaninowa ale na kwiat trzeba jeszcze czekać.Na " kwaśnym skalniaku " jest jeszcze sasanka żółta, ta
z najbardziej żółtych.Ciekawe czy się uda.Lubię sasanki.Może działa tu magia,dawnego wierszyka..." jeszcze śnieżek prószy,jeszcze chłodny ranek a już w ciemnym borze zakwita sasanek..itd. Byle do wiosny.

zdj.nr 41-Pulsatilla halleri grandis.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia 68- na kwaśne podłoże też są maluchy i to całkiem sporo.Mój " kwaśny skalniak "pokażę po południu.
Babopielka-tak,to kanadyjski.Ładnie wygląda na tle białych kamieni.Takie zdjęcie gdzieś mam.
lora-zapraszam zawsze.Ja też snuję się,najczęściej bez śladu i to powoli zmieniam ale deptać ścieżki u mnie można dowoli.Kiedyś,rozmawiałaś z inną osobą, na temat glinianych garnków.Ja często odwiedzam trasę Łódż-Radom-Zamość.Chyba
gdzieś w okolicy Zwolenia stoją na sprzedaż ale importowane.Jakby, u nas,nie było zdolnych ludzi.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku mnie do tej pory nie udało się zdobyć żółtej sasanki , a było już bardzo blisko .
Dostałam nasionka ale nic mi nie wzeszło .
U Ciebie też sasanki powtórzyły teraz jesienią kwitnienie ,u mnie mają jeszcze pąki .

Genia
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...śliczna sasanka jak z bajki-taka delikana-
....A co do garnków glinianych to wspieram bardzo jedna forumkowiczkę
do otwarcia swojej pracowni :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Następna roślinka ze "skalniaka przy drodze" -mertensja maritima,w otoczenie goryczki,pięciornika.penstemona"Roy Davidson" i
macierzanki "Foxley".Niestety roślina ,kórą co rok sadzę i za każdym razem ginie.W tym też już jej nie ma.W szkółce mówią,musi
mieć sucho,była cały rok pod szkłem i klapa.Za to macierzanka,która wylewa się na chodnik,trącana,pięknie pachnie.Teraz też.

zdj.nr42-Mertensja maritima.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JANKU
Krzyżownicy nie przesadzaj. Podbierz wokół niej ziemię i daj inną niż rosła.
Mnie nie podobało się miejsce, w którym rosła i przesadziłam. Ledwo ją
uratowałam. Jak znajdę zdjęcie to pokażę. Przez przesadzanie straciłam
dużo roślin.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj JANKU. JA również bardzo lubię sasanki, ale nie są to wieloletnie rośliny. Czytałam, że szybko wymierają. Mam chyba ze trzy kolory i zawsze na wiosnę z niecierpliwością czekam na te omszone kwiatuszki.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byka straszliwego zrobiłem.Macierzanka,napisałem macieżanka i poszło do poprawki.

e-genia- Nie pamiętam w jakim czasopiśmie ale czytałem,że niektóre sasanki nie można rozmnożyć z nasion.Może
dotyczy to również Twojej.Zółtych sasanek jest kilka odmian.Jaką masz?
lora-już wiem.To jest chyba wątek aovin.Kiedyś trzeba zacząć.
goryczka143-Tak zrobię.Oglądałem ją dzisiaj i przez całe lato,niestety,nie przyrosła.No ale dobrze że jest.Może dotrwa
do następnego roku.
pati22443-Więc zapisuj się.Kolejka jest duża.Jeżeli będę miał sadzonki to przecież nie wyrzucę tylko podzielę się.
Wanda7-To fakt.Ale trzeba siać,siać i jeszcze raz siać.Ja mam kilka siewek z tego roku sasanki pokazanej wyżej.
Czekanie na to,co z tego wyrośnie,to też wielka frajda.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

i znowu piękne skalniaki ..,które tak lubię i do tej pory nie mam z prawdziwego zdarzenia bo zawsze coś stanie na przeszkodzie .. Teraz znowu zbieram kamienie na nowy skalniak choć jeszcze nie obsadziłam tego co zrobiłam w tym roku .. ale u ciebie jest dużo ślicznych roślinek skalniakowych o których pierwszy raz słyszę i takich co mam w swoim ogrodzie i mogę na wiosnę przenieść na swój skalniak .. miło było podpatrzeć jakie masz piękne kwiaty i w jaki sposób je komponujesz .. . ja mam ogromny ogród i mogę posadzić co tylko mi się zamarzy ale sama nie dam rady więcej zagospodarować, domownicy nie lubią pracy w ogrodzie ,dobrze że chociaż córka kosi trawniki a mąż kosą kwiatową łąkę ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

'"Kwaśny skalniak " znajduje się pomiędzy "skalniakiem przy drodze" a jakąś kopą iglastą,której nazwy nie znam.Rosną tu
jeffersonia dubia i diphyllla, pierwiosnek rosea,sasanka alpina var.apiifolia,łyszczec cerastoides,arnika montana,goryczka
sinoornata pojedyncza i pełna,pokoślin umbellatum,zawciąg "Bevan's Variety,szczawik depresa.Wiosną dojdą lewizje.Zdjęcie
było robione we wrześniu więc kwiatów nie bardzo już widać.Puste miejsca czekają na nowe sadzonki.Póżniej skalniak zostanie
obsypany żwirem.

zdj.nr 43.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku nie mam żółtej sasanki , miałam mieć , ale nie wyszło .Mam tylko białe , różowe czerwone i fioletowe i fioletową strzępiastą .

Genia
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zakończenie spaceru po skalniakach zlokalizowanych po północnej stronie działki,jeszcze jeden fragment tzw."dzikich pól".
Póżniej skalniak po południowej stronie.

zdj.nr 44.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maniusika- Każdy z nas ma jakiś problem.Ja,bo za małą mam działkę,inni mają za dużo.Pomocników też nie mam co mi
bardzo odpowiada./bo żona dołki robiła przy pieleniu/.Kiedyś skalniaki były mi obojętne.Ale miałem sposobność być kilka razy
w Japonii i tam w jednym z ogrodów przyklasztornych zobaczyłem skalniak.Wtedy wiedziałem,że to jest to.Nie mam tylko
japońskiej cierpliwości i mam to co mam.Nie tworzę żadnych kompozycji,to tak samo wychodzi.Zwracam tylko uwagę gdzie
powinno rosnąć,słońce-cień,kwaśna ziemia-zasadowa ziemia a najczęściej tam gdzie miejsce.Na skalniakach,myślę,ważną rolę
odgrywają kamienie,rodzaj ich wielkość ale to już wyższa szkoła jazdy.Zapraszam do odwiedzania.Może będę w czymś pomocny.
e-genia= Żle zrozumiałem z tą sasanką.Więc pewnie trzeba Cię ratować.Próby dzielenia,rozmnażania będą trwały tylko
módl się gorąco w tej intencji bo mam je tylko po jednym egzemplarzu.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku może lepiej nie ruszaj nie przeżyłabym jakby przeze mnie Ci też zginęła.

Podobnie jak TY w ogrodzie pracuję sama , tylko ten skraweczek trawnika kosi mąż .
Mam tyle różności że nikt nie odważy się pielić :;230

Bardzo zazdroszczę Ci tych wyjazdów do Japonii .

Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”