Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co robicie ze ściętą trawą?

Post »

Dlatego prosiłem o zdjęcia ... bo nie zawsze to co praktyczne dobrze wygląda.
Ja lubie meć zielony trawnik przez co daję trochę więcej nawozu (częściej). Jedno koszenie to kilka taczek trawy.
Koszę co tydzień i zabawa z przerzucaniem trawy aby wyschła ... jest karkołomna. Są inne przyjemniejsze prace w ogrodzie ....

Dlatego zanim zmienię gospodarkę odpadami chciałbym rzucić okiem jak to u Was wygląda.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skoszona trawa idzie do kompostownika. Nie podoba mi się skoszona trawa na rabacie. ;:185
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja podobnie jak kilku moich przedmówców ściółkuję skoszoną trawą rabaty. Jeśli uda się wam rozrzucać cieniutkie warstwy co tydzień ( a tak kosimy) nie będzie ona gnić i wydawać przykrego zapachu, bo poprzednia warstwa przeschnie. Po pewnym czasie trawa zacznie się rozkładać i zapewni azot i inne mikroelementy waszym roślinom ozdobnym. Rośliny warzywnicze ściółkuję drobno posiekaną pokrzywą - w jakiś sposób zabezpiecza ona i chroni warzywa przed chorobami szczególnie grzybowymi. Nauczył mnie tego mój nieżyjący już dziadziuś, który stosował tę metodę zaraz jak założył działkę i ogród czyli gdzieś od 1958r. Trzeba tylko przestrzegać zasady aby trawy i inne chwasty nie miały nasion, bo zamiast ochrony przed chwastami założycie sobie ich plantację.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Wszystko ładnie gdy trawy jest 200m2 a rabat 500m2. Gorzej gdy proporcje są 800m2 trawy 200m2 rabat .... i to ozdobnych gdzie skoszona sucha trawa odbiera im wyglądu.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Re: Ściółkowanie trawą

Post »

Witam
Ja mam kolejną zaletę ściółkowania skoszoną trawą.Mianowicie za moim płotem nie mam sąsiada, a co za tym idzie, uporządkowanej działki, w związku z tym rosną tam rózne chwasty większe i mniejsze, koszenie to syzyfowa praca.Świetnym i sprawdzonym przeze mnie sposobem jest wysypywanie trawy, dość grubo, lekko rozgarniam, by było w miarę równo i tyle...chwasty nie rosną.Utrzymuję taki pas ok 1 metra od swojego ogrodzenia.Trawnika mam sporo, a do tego dokłada się sąsiadka.
Polecam :D
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

A ja przy płocie mam tuje, to też mogę tak ściółkować?
Karol
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

gosia79z pisze:Witam
Ja mam kolejną zaletę ściółkowania skoszoną trawą.Mianowicie za moim płotem nie mam sąsiada, a co za tym idzie, uporządkowanej działki, w związku z tym rosną tam rózne chwasty większe i mniejsze, koszenie to syzyfowa praca.Świetnym i sprawdzonym przeze mnie sposobem jest wysypywanie trawy, dość grubo, lekko rozgarniam, by było w miarę równo i tyle...chwasty nie rosną.Utrzymuję taki pas ok 1 metra od swojego ogrodzenia.Trawnika mam sporo, a do tego dokłada się sąsiadka.
Polecam :D
ciekawe czy to by się sprawdziło w zarośniętym sadzie, mam taki za płotem....
ale tam z 10 lat nie koszone....
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Myślę, że tak.Mój sąsiad, to pola dawnego pgr-u, czyli pewnie były nie koszone dłuzej niż 10 lat.Najpierw trzeba skosić, a później sypać trawę.
Adam-Opole
50p
50p
Od: 21 sty 2013, o 12:41

Post »

Jeżdżąc na pielęgnacje do jednego z klientów właśnie wysypywaliśmy trawę w sadzie i powiem szczerze że efekt był bardzo przyzwoity :)
W sadzie rosły w większości wiśnie a że w ściółkowanie pomagali sąsiedzi to na całej powierzchni sady prawie w ogóle nie było chwastów.
Polecam tą metodę jeżeli chodzi o sad jak i o inne miejsca :)
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam :)
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

O to świetna wiadomość, może uporam się z chwastami z pomocą trawy?
najgorsze to koszenie badylków kilkuletnich.....znaczy chwaściorów...
Pozdrawiam- Marzena
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

witam pierwszy raz jestem na tym forum i jestem nim zachwycona porad jest duzo ja trawa sciolkuje rzedy miedzy malinami i mam spokoj z chwastami pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Między malinami też ściółkuję, wokół pomidorów, drzewek owocowych, puste miejsca na rabatach.Na temat ściółkowania mówiła Maja Popielarska, tylko nie pamiętam w którym odcinku.Dla upartych :D , można poszukać na tvnmeteo.pl w dziale magazyny.
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42

Post »

ściółkuję ścieżki w warzywniaku - polecam ;:108
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

Bardzo te ściółkowanie się to przyda w ogrodzie ;:108 . Jeszcze mam jedno pytanko dotyczące gdzie można wysypać trawę. Czy mogę ściółkować między ziemniakami, pod arbuzy,kiwano i inne dyniowate oraz między marchew i pietruszkę??
:wit
Karol
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Bardzo pouczający wątek ,będę gosciem ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”