Storczyki Joasi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Joasi

Post »

Oj nie było mnie trochę na pisząco, ale podczytywałam regularnie :D
Zabka_Monis pisze:Myślę, że okres wiosna - lato to czas, kiedy najwięcej storczyków wita nasze progi więc.. Wszystko przed Tobą by powiększyć kolekcję ;:138
Moniko zgadzam się co do zakupów wiosenno-letnich, u mnie też najwięcej wtedy przybywa. Mam dwie nowości, ale jedna może nie przetrwać, więc nie wiem co z nią będzie. Widziałam nowości widziałam i "zazdraszczam"
lucynaf pisze:Asiu, więc lepiej się nie przykuwajmy, bo ciężko na jednej nodze będzie do marketu dokuśtykać :;230
Ja się nie zgadzam z tym, że nie będzie zdjęć. Ja chcę zdjęcia, ja chcę zdjęcia... ;:65 ;:65 ;:65 ;:65
Oj będzie ciężko Lucynko, ale damy radę :;230 Zdjęcia dziś już będą :D
Petra pisze:Hi hi, to jak się przykujecie to więcej będzie dla mnie :;230
Iwonko, a gdzie Ty te zakupy pomieścisz, przy Twojej ilości kwiatuszków :wink: Ale wiesz co, ja już muszę przystopować z zakupami, więc kto wie czy się nie przykuję :;230

Darku dziękuję ;:196

No i teraz plamy na liściu, o których wspominałam wcześniej. Storczyka mam 2,5 roku i to mój długodystansowiec, prawie bez przerwy kwitnie. Nie wiem co to jest, plamy są na jednym liściu ok miesiąca, nie przenoszą się na inne listki, storczyk stoi odseparowany od innych i rośnie mu młody listek, całkiem zdrowy, więc nie mam pojęcia co zrobić. Środków chemicznych nie chciałabym używać, bo mam dziecko i chomika w domku, a poza tym mieszkam w bloku, więc do oprysków tylko balkon pozostaje. Czytałam już o stratach prawie całych kolekcji u dziewczyn z powodu chorób wirusowych, więc trochę się obawiam przestawić tego storczyka do innych. Poradzicie może coś?
Tak wyglądają plamy od spodu liścia:

Obrazek

Liść na wierzchu wygląda zdrowo:

Obrazek

Inny liść ma inne plamki, ale te są już 2 lata:

Obrazek

Inne listki:

Obrazek

Korzenie:

Obrazek

Storczyk w całości:

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Asiu, ;:78 tak się nie robi, ile tu można ;:65 tuptać, a Ty zginęłaś. Następnym razem będzie kara ;:124 :;230
Nieźle wyszorowałaś te listki do zdjęcia, ani nawet pyłka ;:224 .
Ja specjalistką od plam nie jestem i mam nadzieję, że nie zostanę :roll: , ale myślę, że na pierwszym to brak jakiegoś składnika, a na drugim stare uszkodzenia i obym miała rację ;:108 .
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem nic złego nie grozi Twoim storczykom. Nie stresuj się tylko ciesz się swoimi storczysiami :wink:
tomkoc

Post »

Ładna kolekcja, uwielbiam wszystkie nakrapiane a Black Princess - BOMBA :)
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Lucynko, ja już się poprawię, obiecuję częściej coś pisać :D Rzeczywiście tego storczyka podlewałam trochę mniej niż inne, bo wolniej przesychał i nie zawsze trafił mu się nawóz, może to dlatego :?: Dziękuję :D

Kasiu dziękuję ;:196 pocieszyłaś mnie, chyba zaryzykuję i przestawię go gdzieś bliżej parapetu, bo tak mi go żal, że ma mało światła i pewnie przypłaci to kwitnieniem.

Tomku
dziękuję za pochwały ;:196

Teraz kilka fotek nowości, choć kwiatów nie ma niestety, bo czas, w którym przyszły był fatalny, strasznie zimno i były jak sople lodu.

Storczyk w typie Piccolo Red, ale bez etykietki.
Miał być kwitnący, ale po mrozach tyle zostało:

Obrazek

Obrazek

Dwa pędy od razu następnego dnia zaczęły żółknąć, jeden został. Listki miał niezłe, jeden zżółkł i odpadł, ale myślę, że to od temperatury.

Obrazek

Bardzo długo przesychał i niepokoiło mnie to, więc zabrałam się za przesadzanie i okazało się, że w środku trzon owinięty był sphagnum i chyba w ostatniej chwili go przesadziłam, dałam mu większą doniczkę, listki troszkę zmarniały (od mrozu?), mam nadzieję, że mi nie padnie, bo od spodu zrobiły się lekko czerwonawe. Korzonki wyglądają też nieźle, choć żaden obecnie nie rośnie.

Obrazek

Drugi ze storczyków to Debora, ale nie wiem czy coś z niej będzie, bo przyjechała cała w wełnowcach, była nimi po prostu oblepiona i z okazałej roślinki zostały marne korzonki i 4 listki w kropki. Sprzedawczyni zwróciła mi pieniądze. Storczyk stoi odseparowany od innych. Po ścięciu mu pędu, umyciu całej rośliny z korzeniami włącznie pod kranem, wydłubaniu czego się dało spomiędzy liści, przemyciu plam roztworem wody, alkoholu i kilku kropel płynu do naczyń, posadziłam go do nowego podłoża. Od 1 marca nic nowego się nie pojawiło, tzn. żadnych insektów nie widać. Jestem ciekawa czy przeżyje, ale postanowiłam powalczyć. Trzymajcie kciuki. :)

A poza tym wiosna przyszła na moje parapety, coś rozkwitło, coś wypuściło pęd. Bardzo bym chciała jutro zrobić zdjęcia, ale ma być podobno ponuro i nie wiem co z tego będzie, ale zobaczymy...
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Asiu, pamiętaj, że ja stosunkowo krótko zajmuję się storczykami i mogę się mylić, ale skoro faktycznie mało go nawoziłaś to może trafiłam z diagnozą. Szkoda kwiatów u tych nowych storczyków, ale najważniejsze żeby żyły i za to trzymam kciuki.
Nie zapomnij o zdjęciach ;:224 .
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Asiu trzymam kciuki za oba storczyki .Z wełnowcami to ciężka walka, wydaje się że już pokonane ,a tu po jakimś czasie taki stwór wychodzi i triumfuje . Nie zniechęcaj się, jak trzeba użyj trochę chemii .Ja walczyłam z tymi paskudami, jeden storczyk niestety nie udało się (tzn wełnowce uśmiercone ale coś zrobiłam potem nie tak i jednego straciłam) drugi jest .Mam też zwierzaki i opryskiwałam w łazience ,koty żyją :wink: nic im nie było :D Używałam ABC ze dwa razy .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Życzę uratowania storczyków ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Witajcie :wit po dłuższej przerwie, ostatnio jakoś kiepsko u mnie z czasem na pisanie, zazwyczaj zaglądam co tam u Was i mimo, że nie piszę, to wszystko czytam i się zachwycam :D Postaram się w miarę możliwości nadrobić zaległości.

A u mnie prawdziwa wiosna już nadeszła ;:3 , kwiaty oszalały i kwitną oraz puszczają pędy. Zrobiłam zdjęcia i w miarę możliwości będę wklejać. Zakupiłam też dwie nowości, moje niekupowanie legło w gruzach, ale co zrobić, gdy dwa wymarzone pojawiły się na horyzoncie ;:14

Lucynko, na szczęście chyba to nie jakaś infekcja, tylko chyba brak któryś ze składników, bo listek nie żółknie, inne się trzymają, plamy się nie rozłażą, nowy rośnie i ma się świetnie. :D

Kasiu, dziękuję za słowa otuchy ;:196 Na razie obyło się bez chemii i może tak zostanie, w każdym razie mam nadzieję. Wełnowców nie widać, ale roślinka marnieje w oczach. Zamieszczam zdjęcie jednego z listków:

Obrazek

Nieciekawie to wygląda,jeden z czterech liści żółknie, korzenie też nie są w najlepszym stanie, myślę, że temperatura ujemna zrobiła też swoje. Na razie obserwuję, ale może użyć citroseptu? Jeszcze nie próbowałam, a przy trzonie roślinki pleśń się pojawia mimo, że wcześniej użyłam cynamonu.

Kasiu, a to dla Ciebie zdjęcie. Sabotek zaczął żyć. Przestawiłam go na południowo-zachodnie okno, częściej podlewam i malutki zaczątek rozetki, który tkwił nieruchomo od roku w końcu ruszył. Będą więc dwie rozetki. Tylko coś makro nawaliło :evil:

Obrazek

Justynko dziękuję, na szczęście Piccolo Red ma się dobrze, zaczął wypuszczać już nowe korzonki i jest już nowy listek :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za chwilkę reszta relacji :wink:
Moje storczyki
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

A więc co tam u mnie rośnie :)

Wspaniałą niespodziankę zrobił mi Black Princess, pamiętacie go? Niedawno ucięłam mu kawałek pędu, ponieważ nie miał już zaczątka pędu, przyjechał już oberwany, więc nie przedłużyłby się na pewno, bo z czego?
Z pędem tym na razie nic się nie dzieje, za to korzonki zaczęły ślicznie przyrastać, doniczka już była zbyt ciasna, więc zabrałam się za przesadzanie, korzenie są po prostu zrośnięte ze sobą, więc co udało mi się poluzować poluzowałam i tak włożyłam do większej doniczki i dosypałam podłoża, a po tygodniu:

Obrazek :heja

Obrazek cała roślinka z nowym listkiem :D

Biskupi z różowymi mazami wypuścił pęd, który rośnie w górę

Obrazek

Długodystansowiec postanowił, że wciąż mu mało i się przedłużył o kolejnych 7 pąków:

Obrazek

A tu największa moja niespodzianka. Jasnoróżowy gigant wypuścił pęd z oczka. Ale to nie wszystko, jest jeszcze pierwsze u mnie basal keiki ? :tan

Obrazek

Obrazek jego nowy listek

Obrazek wszystkie listki, są ogromniaste :)

Obrazek a tu szaleństwo korzonków :D

Pebble beach rośnie nadal pędzikowo:

Obrazek

Różowy z białymi mazami przedłużył 2 pędy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różowy w kropeczki też mnie zaskoczył, bo miał tylko jednego kwiatuszka:

Obrazek

Żółty niedawno zakupiony po przycięciu pędu postanowił wypuścić coś z oczka :D

Obrazek

:D
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Joasiu, musisz częściej, a w mniejszej ilości przekazywać to co się u Ciebie dzieje, bo ;:60 ;:60 ;:60
Ile pędzików, korzeni, listków i keiki ;:180 . Wiosna u Ciebie po prostu zamieszkała :D .
Tylko ten jeden listek :roll: , żeby to nie było tak, że szkody wyrządzone przez robale, pomogły jakiejś chorobie :( .
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Lucynko u mnie to już tak jest, że jak pokazuję zdjęcia to w większej ilości, ale wybacz to z braku czasu :roll:
Możliwe, że wełnowce pomogły jakiemuś grzybkowi się zadomowić, ale nic będę walczyć do końca ;:148
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Asiu, ;:196 wybaczam :D , ale chciałabym żebyś częściej mogła tu bywać ;:167 .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Pięknie ci rosną Phalaenopsis.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Asiu same piękności u Ciebie. Najbardziej podoba mi się ten różowy z białym brzegiem, bajeczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”