Moniko zgadzam się co do zakupów wiosenno-letnich, u mnie też najwięcej wtedy przybywa. Mam dwie nowości, ale jedna może nie przetrwać, więc nie wiem co z nią będzie. Widziałam nowości widziałam i "zazdraszczam"Zabka_Monis pisze:Myślę, że okres wiosna - lato to czas, kiedy najwięcej storczyków wita nasze progi więc.. Wszystko przed Tobą by powiększyć kolekcję
Oj będzie ciężko Lucynko, ale damy radęlucynaf pisze:Asiu, więc lepiej się nie przykuwajmy, bo ciężko na jednej nodze będzie do marketu dokuśtykać
Ja się nie zgadzam z tym, że nie będzie zdjęć. Ja chcę zdjęcia, ja chcę zdjęcia...![]()
![]()
![]()

Iwonko, a gdzie Ty te zakupy pomieścisz, przy Twojej ilości kwiatuszkówPetra pisze:Hi hi, to jak się przykujecie to więcej będzie dla mnie

Darku dziękuję

No i teraz plamy na liściu, o których wspominałam wcześniej. Storczyka mam 2,5 roku i to mój długodystansowiec, prawie bez przerwy kwitnie. Nie wiem co to jest, plamy są na jednym liściu ok miesiąca, nie przenoszą się na inne listki, storczyk stoi odseparowany od innych i rośnie mu młody listek, całkiem zdrowy, więc nie mam pojęcia co zrobić. Środków chemicznych nie chciałabym używać, bo mam dziecko i chomika w domku, a poza tym mieszkam w bloku, więc do oprysków tylko balkon pozostaje. Czytałam już o stratach prawie całych kolekcji u dziewczyn z powodu chorób wirusowych, więc trochę się obawiam przestawić tego storczyka do innych. Poradzicie może coś?
Tak wyglądają plamy od spodu liścia:

Liść na wierzchu wygląda zdrowo:

Inny liść ma inne plamki, ale te są już 2 lata:

Inne listki:

Korzenie:

Storczyk w całości: