Fiołkolandia i storczyki u Wandy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: FIOŁKOLANDIA i STORCZYKI u Wandy

Post »

Wando zaniemówiłem ;:167 ogrom kolorów,mnóstwo kwiecia,ta wystawa w Stolicy może się schować do twoich pięknośći duże brawa ;:138 ;:138 ;:138 ;:114
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Ja storczyki wolę podziwiać- u Wandy ;:224
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedyś dostałam ślicznie kwitnącego phalaenopsisa ;:108 oczywiście wykończyłam go ...no może nie szybciutko :;230 ale od tej pory podziwiam storczyki tylko u innych ;:108 dlatego Wandziu patrząc na Twoją kolekcję, podziwiam nie tylko niesamowite kwiaty, ale również twoją umiejętność obchodzenia się z tymi, jak się okazało dla mnie, zbyt wymagającymi kwiatami ;:180
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Aneta_76
50p
50p
Od: 23 sie 2008, o 10:38

Post »

Storczyki piękne, jak malowane. Ale niestety nie dla mnie. Już kilka uśmierciłam, więc lepiej oglądać niż marnować :)
regulamin
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Niestety ciągle nie otwierają mi się zdjęcia, mimo "odśwież"... Czasami tak się zdarza. ale te storczyki, ktore dałam radę dostrzec, mi się podobają :).

Ale dziwię się niektorym z was, że tak się boicie storczyków. Straty zdarzają się każdemu, ale nie warto się zniechęcać, początki zawsze są trudne, ale po paru latach nabywa się doświadczenia. Ze mną było podobnie, kupiłam pierwszego storczyka 6 lat temu, ale mimo wielu strat uwielbiam je do tej pory. Na początku prawie nic o nich nie wiedziałam, tylko to, co usłyszałam od sprzedawcy w chwili kupowania pierwszego, ale te wskazówki, jak się potem okazało, były błędne, ale teraz mam własne sposoby uprawy i storczyki mają się dobrze, choć każdemu bez względu na doświadczenie zdarzają się straty, bo czasami możemy kupić już wadliwą roślinę. A storczyki sa takie piękne, że warto je mieć.
Awatar użytkownika
ingga
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 10:27
Kontakt:

Post »

Piękne storczyki ;:138
a ilość fiołków jest powalająca ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze:Niestety ciągle nie otwierają mi się zdjęcia, mimo "odśwież"... Czasami tak się zdarza. ale te storczyki, ktore dałam radę dostrzec, mi się podobają :).

Ale dziwię się niektorym z was, że tak się boicie storczyków. Straty zdarzają się każdemu, ale nie warto się zniechęcać, początki zawsze są trudne, ale po paru latach nabywa się doświadczenia. Ze mną było podobnie, kupiłam pierwszego storczyka 6 lat temu, ale mimo wielu strat uwielbiam je do tej pory. Na początku prawie nic o nich nie wiedziałam, tylko to, co usłyszałam od sprzedawcy w chwili kupowania pierwszego, ale te wskazówki, jak się potem okazało, były błędne, ale teraz mam własne sposoby uprawy i storczyki mają się dobrze, choć każdemu bez względu na doświadczenie zdarzają się straty, bo czasami możemy kupić już wadliwą roślinę. A storczyki sa takie piękne, że warto je mieć.
Zgadzam się z tobą w stu procentach. Ja mam w tej chwili 80 sztuk, dzisiaj dokupiłam jeszcze dwa. Pierwszego storczyka mam do dzisiaj, choć uprawiałam go wbrew wszelkim zasadom i dziwię się, że nie padł. Wsadziłam go od razu do zwykłej ziemi, poobcinałam korzenie powietrzne, bo wydawały mi się brzydkie i tak go zostawiłam na łasce losu. Jedyny błąd, którego nie popelniłam, to ciągłe podlewanie. Może właśnie to go uratowało, że ciągle miał w tej ziemi sucho. Nawet drugi raz zakwitnął. Ale nie wiedziałam, że trzeba go podeprzeć, i miał taki zwisający biedny badylek z kwiatkami. Dzisiaj rośnie już w korze. Ma trzy stożki wzrostu, bo nigdy go nie rozsadzałąm. Nie wiedziałąm, co to są keiki. Teraz wiem. Ale go nie ruszam. Jest pamiątkowy. Dzisiaj uważam, że storczyki są jednymi z najmniej kłopotliwych kwiatów, zwłaszcza phalaenopsisy. A straty są tak samo, jak w przypadku innych roślin.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Wandziu ja tu jestem od samego początku, oprócz storczyków mam właśnie też fiołeczki, teraz nic mi nie kwitnie, ale kiedyś będę musiała i tak prosić o pomoc, bo.........fiszki się pomieszały i nie wiem które mam odmianowe :)

nie zawsze piszę, ale czytam zawsze ;:196

A co masz w tej podłużnej podstawce, chyba jakieś botaniki, prawda? Zdradź szybciutko czym nas chcesz zaskoczyć :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Beatrice pisze: A co masz w tej podłużnej podstawce, chyba jakieś botaniki, prawda? Zdradź szybciutko czym nas chcesz zaskoczyć :)
Tak, Beatko, jest tam kilka botaników, ale nie wiem, co z nich będzie. Jakoś kiepsko się trzymają. To przez mój brak doświadczenia z takimi maleństwami.
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35

Post »

Piękne storczyki ;:138 Ja nie mam żadnego - mam uraz po uśmierceniu jedynego jakiego miałam dawno temu :roll:
A na ilość i piękno fiołeczków nie mam słów ;:63 Są fantastyczne :tan Tylko czekać teraz na kwitnienia ;:170
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28

Post »

Wando!
Naprawdę okazała, cudna, piękna, brak mi przymiotników!
Jest taki piękny gatunek storczyka co się właśnie Wanda nazywa!
Widać twoje hobby pochłonęło cię całą z podziwem!
Storczyki to trudny konik! :D :D
Ja zamierzam się przyłączyć do grona hodowców tych pięknych roślin,
jednakże najpierw zgłębiam tajniki zawarte w literaturze.
Moje wrażenie osiąga zenitu, nie potrafię się wysłowić jak bardzo podoba mi się twoja kolekcja!
Tak, to właśnie się nazywa poświęcenia człek który kocha swoje rośliny, są naprawdę warte obejrzenia!
Jak zacznę zakładać swoja kolekcje, to mam nadzieję że wesprzesz mnie w sprawie uprawy tych boskich roślin!
Jest wiele rozwiązań technicznych o których bym musiał się dowiedzieć przed rozpoczęciem kolekcjonowania!
Każdy twój phalaenopsis jest cudem natury wartym podziwu! :D :D

Pozdrawiam serdecznie: Michał! :wink: :D
Oraz dziękuje za zaproszenie! :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Michale, bardzo ci dziękuję za tak piękną opinię i tyle ciepłych słów. Na pewno sam wiesz, co to znaczy, gdy człowieka pochłania to, co sobie upodobał, lub co po prostu kocha. Świadczą o tym doskonale twoje przecudne passiflory i troska, z jaką opowiadasz o każdym fragmencie ich rozwoju.
Jeśli chodzi o storczyki, to wcale nie jest trudny konik, naprawdę, wierz mi. To tylko powszechne, jakże błędne opinie. Szczególnie phalaenopsisy i właśnie vandy, o których wspomnialeś, nie są trudne. MOże bardziej miltonie i inne gatunki. Jednak, jeśli się ma dużo storczyków, to niestety trochę czasu wymaga samo ich podlewanie, ale jeżeli robisz to co dwa, albo nawet co trzy tygodnie, to problem jest jakby mniejszy, prawda?
Namawiam cię do uprawy tych magicznych istot, bo przynosi to wiele satysfakcji. Fiołeczki są słodkie, wesołe i dobrze komponują się z niekwitnącymi storczykami, ale naprawdę dostojne i tajemnicze są właśnie orchidee.
Zawsze możesz mnie pytać, o co chcesz. Będę ci służyć radą.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Wandziu podaj nazwy, może cos pomożemy, w czym rosną w korze czy w mchu, jak je podlewasz?
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28

Post »

Wandziu
Opisz taką wadliwą roślinę, bo teraz się wystraszyłem że mogę kupić takową. :wink:
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Wando takie widoki zwalają z nóg. Wiesz, że potem człowiek ma trudności z powrotem do rzeczywistości. Cudowne.
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”