Działka korzo_m
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11142
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Madziu gwiazdkę kupuję co roku, u mnie niezbyt odpowiadają im warunki, teraz jest ładna ,ale niedługo zacznie zrzucać liście ,na pewno do świąt i sylwestra wytrzyma, póżniej ziemia na działkę a reszta do kosza. Moje świąteczne przygotowania w toku, trochę zakupów już zrobiłam ,okna umyte ,przez deszcz już skropkowane, ale się nie przejmuję.
Na razie w głowie ustalam jadłospis ,przecież muszę ich czymś zaskoczyć, ale pojemność żołądka moich domowników dziwnie co roku się kurczy, mój mąż zawsze powtarza,że ptaki też muszą coś zjeść.
Reniu ja hortensję okrywam na zimę w tym roku zrobiłam to dosyć póżno, planuję odkryć je w maju. Zawsze wiosną mi przemarzały, w sierpniu musiałam je przesadzić w inne miejsce liczę na to, że im tam będzie służyć i w końcu zakwitną
Na razie w głowie ustalam jadłospis ,przecież muszę ich czymś zaskoczyć, ale pojemność żołądka moich domowników dziwnie co roku się kurczy, mój mąż zawsze powtarza,że ptaki też muszą coś zjeść.
Reniu ja hortensję okrywam na zimę w tym roku zrobiłam to dosyć póżno, planuję odkryć je w maju. Zawsze wiosną mi przemarzały, w sierpniu musiałam je przesadzić w inne miejsce liczę na to, że im tam będzie służyć i w końcu zakwitną
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11142
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Pierogi planuję lepić w piątek, uszka mam już zamrożone. Na pewno będzie barszcz, który już się kisi, dużo karpia smażonego, pierogi ruskie i z kapustą,aha dla syna smażony mintaj, śledzie w zalewie dla męża ,a dla mnie w śmietanie. U mnie w domu jest zwyczaj podawania placków smażonych z gotowanych ziemniaków (ciasto podobne jak na kopytka) z sosem pieczarkowym, robię też całe pieczarki smażone w panierce z bułki tartej i sezamu. Na pewno bedą surówki z kapusty czerwonej i kiszonej, może makaron z makiem.
A z ciast sernik,makowiec i chcę zrobić ciasto wg. przepisu Karola k-c biszkopt ,śmietana ubita połączona z galaretkami i brzoskwiniami
Madziu ,a jaki Ty planujesz jadłospis może ja cos wykorzystam.
A z ciast sernik,makowiec i chcę zrobić ciasto wg. przepisu Karola k-c biszkopt ,śmietana ubita połączona z galaretkami i brzoskwiniami
Madziu ,a jaki Ty planujesz jadłospis może ja cos wykorzystam.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4928
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Dorotko,ja robię grzybową z łazankami, kapustę z grochem,pierogi z kapustą i grzybami,karpia(ale ja nie jem), pangę smażoną. Będą też łazanki z makiem,sałatka z tuńczykiem,ryba w sosie pomidorowym(przepis jest w moim wątku"To co Karolcia lubi najbardziej"polecam pycha). Z ciast to na pewno sernik po wiedeńsku, zastanawiam się nad ciastem z chałwą od Karola i jeszcze kilka ciast mam na myśli tylko nie wiem na co się zdecydować
A na święta będę robić to mięso od Figi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7372
Dorotko tu jest przepis na rybę POLECAM http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9282 Pozdrawiam Magda :P
PS Dorotko, a jaki ten makowiec robisz?
Ja poszukuję dobrego, sprawdzonego przepisu na makowiec. Tylko taki na kruchym spodzie nie struclę

Dorotko tu jest przepis na rybę POLECAM http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9282 Pozdrawiam Magda :P
PS Dorotko, a jaki ten makowiec robisz?
Ja poszukuję dobrego, sprawdzonego przepisu na makowiec. Tylko taki na kruchym spodzie nie struclę

Pozdrawiam Magda 

- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1857
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Dziewczyny mogę sie przyłączyć do tego świątecznego wątku? Ja z takim pytaniem - czy ciasto na pierogi do mrożenia robicie tak samo jak się robi normalnie? Bo ja do maki poza jajkami i ciepłą wodą nie dodaje nic więcej (niektórzy daja margarynę, lub mąke ziemniaczaną) i one mi pękaja potem podczas gotowania. Czy nie wiecie co ja w takim razie robie źle?
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4928
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Reniu, moje ciasto składa się z mąki, wrzącej wody i odrobiny oleju. Po dodaniu wrzącej wody ciasto jest bardzo miękkie i sprężyste. Jajka powodują że ciasto robi się twarde.Pierogi wrzucam je na gorącą wodę i od momentu zagotowania gotuję maksymalnie 2 minutki. W małych ilościach po 20 szt
Dorotka pewnie ma swój wypróbowany przepis i na pewno go poda, to wtedy porównamy. Pozdrawiam Magda. :P
PS Reniu pytałaś Dorotkę o Hortensję bukietową
Ta Hortensja u Dorotki pochodzi z mojego ogródka. To moja fotka.
Dorotka pewnie ma swój wypróbowany przepis i na pewno go poda, to wtedy porównamy. Pozdrawiam Magda. :P
PS Reniu pytałaś Dorotkę o Hortensję bukietową

Pozdrawiam Magda 

- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11142
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Madziu byłam na stronie z Twoimi przepisami receptury wyglądają zachęcająco, zrobię tą rybę. Ja często robię rybę po grecku.
Jeżeli chodzi o dobry przepis na makowiec to ja swój wg. mnie rewelacyjny smak makowca umieściłam na stronie Karola k-c o wątku świątecznym
MAKOWIEC
składniki:
60dkg maku
7 jajek
15dkg margaryny
30dkg cukru
2 łyżki miodu
zapachy (ja daję olejek migdałowy, waniliowy, śmietankowy -po kilka kropel)
2 łyżki alkoholu (ja daję więcej-wlewam na oko)
bakalie
mak sparzyć zmielić 2 razy, żółtka-margarynę-cukier utrzeć, do utartych składników dodać mak i dalej ucierać dodać miód, zapachy,bakalie obtoczone w mące. Ubić pianę z białek delikatnie wymieszać z masą makową. Wyłożyć na brytwankę z papierem posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
NA mak położyć do wyboru ciasto kruche z2 jajek, lub biszkopt z 3 jajek. Po upieczeniu ciasto przewrócić tak, aby mak był na wierzchu.
mak polać polewą
utrzeć 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki płaskie kakao, 1 jajko do tych składników dodać połowę kostki rozpuszczonej margaryny ciepłej miksować , ciepłą polewą polać mak.
Oczywiście polewę można wykonać wg swojego sprawdzonego przepisu.
PLACEK KRÓLEWSKI
składniki:
30dkg mąki
15dkg margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 łyżeczka przypraw do piernika
10dkg cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
z tych składników zagnieść ciasto i upiec 2 placki ,piec na papierze
Upiec biszkopt z 4 jaj
1kg jabłek wysmażyć dodać cukier do smaku pod koniec dać 1 galaretkę cytrynową
Krem
1/2litra mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
powyższe składniki zagotować ciągle mieszając
Wystudzony krem utrzeć z kostką masła
placek układamy w kolejności:
1. placek miodowy
2. cienko masa
3. jabłka
4. cienko masa
5. biszkopt
6.cienko masa
7.jabłka
8. cienko masa
9.placek miodowy
PIERNIK
składniki:
3 jajka
40dkg mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
1/2 słoika dżemu wiśniowego (ja daję wiśnie własnego wyrobu)
1/2 szklanki oleju
wszystkie składniki zmiksować , można dodać rodzynki . Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą
Tym, którzy skorzystają z moich przepisów życzę SMACZNEGO
Jeżeli chodzi o dobry przepis na makowiec to ja swój wg. mnie rewelacyjny smak makowca umieściłam na stronie Karola k-c o wątku świątecznym
MAKOWIEC
składniki:
60dkg maku
7 jajek
15dkg margaryny
30dkg cukru
2 łyżki miodu
zapachy (ja daję olejek migdałowy, waniliowy, śmietankowy -po kilka kropel)
2 łyżki alkoholu (ja daję więcej-wlewam na oko)
bakalie
mak sparzyć zmielić 2 razy, żółtka-margarynę-cukier utrzeć, do utartych składników dodać mak i dalej ucierać dodać miód, zapachy,bakalie obtoczone w mące. Ubić pianę z białek delikatnie wymieszać z masą makową. Wyłożyć na brytwankę z papierem posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
NA mak położyć do wyboru ciasto kruche z2 jajek, lub biszkopt z 3 jajek. Po upieczeniu ciasto przewrócić tak, aby mak był na wierzchu.
mak polać polewą
utrzeć 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki płaskie kakao, 1 jajko do tych składników dodać połowę kostki rozpuszczonej margaryny ciepłej miksować , ciepłą polewą polać mak.
Oczywiście polewę można wykonać wg swojego sprawdzonego przepisu.
PLACEK KRÓLEWSKI
składniki:
30dkg mąki
15dkg margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 łyżeczka przypraw do piernika
10dkg cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
z tych składników zagnieść ciasto i upiec 2 placki ,piec na papierze
Upiec biszkopt z 4 jaj
1kg jabłek wysmażyć dodać cukier do smaku pod koniec dać 1 galaretkę cytrynową
Krem
1/2litra mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
powyższe składniki zagotować ciągle mieszając
Wystudzony krem utrzeć z kostką masła
placek układamy w kolejności:
1. placek miodowy
2. cienko masa
3. jabłka
4. cienko masa
5. biszkopt
6.cienko masa
7.jabłka
8. cienko masa
9.placek miodowy
PIERNIK
składniki:
3 jajka
40dkg mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
1/2 słoika dżemu wiśniowego (ja daję wiśnie własnego wyrobu)
1/2 szklanki oleju
wszystkie składniki zmiksować , można dodać rodzynki . Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą
Tym, którzy skorzystają z moich przepisów życzę SMACZNEGO
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4928
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Dorotko, ale ty mnie rozpieszczasz. Zrobię ten twój makowiec i dam znać jak smakował. Powiedz mi tylko jak długo go pieczesz
I czy mogę go zrobić z gotowego maku. Kupiłam w puszcze 850 g.
Zaraz spiszę sobie te twoje przepisy(szkoda że nie wrzuciłaś ich do mojego wątku). A jeśli chodzi o ten biszkopt to od razu go wylać czy po pewnym czasie. Magda

Zaraz spiszę sobie te twoje przepisy(szkoda że nie wrzuciłaś ich do mojego wątku). A jeśli chodzi o ten biszkopt to od razu go wylać czy po pewnym czasie. Magda

Pozdrawiam Magda 
