Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
budda22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 mar 2008, o 12:20

Post »

Posadziłem lawendę na wiosnę w tamtym roku i nie przyciąłem jej na jesieni. Proszę o poradę jak mam ją potraktować teraz ? czy mam wyciąć sam kwiatostany czy gałązki też skracać?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo, na pewno nic nie będzie Twoim nasionom. Przecież jeżeli same się wysiewają, to zazwyczaj przechodzą niższe temperatury, niż w lodówce :D

budda22 (moze masz jakieś imię? ;) ) możesz wyciąć same kwiatostany, a możesz trochę ptrzyciąć gałązki - jak zrobisz, tak będzie dobrze. Ja swoich lawend nie przycinałam kilka dobrych lat i nie przeszkadzało im to pięknie kwitnąć, ale niektórzy tną lawendy co roku i też nie narzekają.
Jeżeli to jednak jest młoda roslina, to nie przycinałabym jej za mocno :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Izuniu chatte przybiegłam pochwalić Ci się, że moje nasionka lawendy wzeszły...
Pamiętasz? te wysiane w zimnym pokoju.

ale się cieszę :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wysiałam nasiona lawendy w tamtym roku, w maju wysadziałam do gruntu, ładnie rosły ale nie kwitły, na jesieni dość mocno przyciełam, zobaczymy co z tego będzie. Wczoraj ogladałam roślinki i wyglądały przyzwoicie :roll:
Mam nadzieje, że to cięcie im nie zaszkodziło. Latem dam znać czy zakwitły :)
Awatar użytkownika
White Elk
50p
50p
Od: 31 mar 2008, o 11:47

Post »

Mnie w tym roku diabeł podkusił i mocno podcięłam całą lawendę. Zostawiłam ją jeszcze z nadzieją, że choć trochę z niej coś tam wyrośnie ale czuję że ją w tym roku ostatecznie załatwiłam... :oops: :oops: :oops:
Chyba że mam jeszcze jakąś szansę że odbije ? Powiedzcie, że tak ?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odbije :lol: , 'przerabiałam' to w ub roku

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=28
Pozdrawiam, Jagoda
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Lawenda świetnie znosi cięcie, więc sie nie martw. No chyba, że jej co innego zaszkodzi.
Tomek
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

To prawda że lawenda dobrze znosi cięcie, ale jeśli przytniemy za nisko w miejscu zdrewnienia to albo nie odbije, albo będzie miała niewiele oczek do rośnięcia. Najlepiej tak drastyczne cięcie przeprowadzić wtedy kiedy już widać skąd najniżej odbija.
Ale głowa do góry to ten czarniejszy scenariusz i wcale nie musi być tak źle :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Osobiście też zawsze mocno przycinam i co roku lawenda pięknie wyglada. No chyba, że będę miała pecha i w tym roku coś nie wypali:D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Ja mam kilka lawend (wąskolistnych) i na próbę ostatnio - jedną bardzo mocno przycięłam (foto wrzucałam gdzieś w lawendowym wątku na forum) - w połowie prawie zdrewniałych pędów - pięknie odbiła i zakwitła. Drugą zostawiłam zupełnie bez cięcia - i zakwitła podobnie, tyle, że z uwagi na dwa razy większe gabaryty - kwiatów było analogicznie dwa razy więcej.
Więc moje spostrzeżenie - można ciąć bardzo mocno i roślinie to nie zaszkodzi (co ma znaczenie przy niewielkich ogródkach).
pozdrawiam
Tamara
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2009, o 10:57
Kontakt:

Post »

broniusz pisze:Dziękuję, dziękuję :D Ze stronki podesłanej przez SATI wyciąłem pewien fragment: "Starsze rośliny można odmłodzić późną jesienią przez silne przycięcie. Następnie pędy dolne należy tak obsypać, aby mogły się ukorzenić." Myślicie, że warto zaryzykować i obciąć do zdrewniałego, a potem to zdrewniałe przysypać ziemią jak tu radzą :?: Pozbyłbym się w ten sposób suchych badylągów... 8) Kuszące, kuszące 8)
Ja mam podobne doświadczenia, co do ukorzeniania. Miałam dość wąską kępkę lawendy, toteż odchodzące na boki pędy przysypałam ziemią. Ukorzeniły się bezproblemowo, nie przerywając kwitnienia, wytworzyły nowe kępki tuż obok rośliny matecznej.
Nie przycinałam póki co, bo moja lawenda jest jeszcze bardzo malutka :)

powodzenia!
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Lawenda

Post »

Czy może mi ktoś pokazać jak wygląda teraz jego lawenda. W zeszłym roku kupiłem 3 sadzonki wysiałem jedną torebkę nasion.
Sadzonki wyglądają jakby uschły-są szare, natomiast te siane z nasionek mają zielonkawe listki.

Proszę o zdjęcia ;) To mi dużo pomoże w rozeznaniu.
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Priam nie mam foteczki, ale moje też wyglądają jak uśpione. Niektóre jak się przyjrzeć z lupą dopiero puszczają świerze zielone. Lawendy chyba dość późno zaczynają wegetację. :wink: Poczekaj!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Dziś pytanie-dziś odpowiedź.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak dzisiaj wyglądają moje lawendy.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Moje po przycięciu już zaczynają miec nowe przyrosty.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”