Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo, na pewno nic nie będzie Twoim nasionom. Przecież jeżeli same się wysiewają, to zazwyczaj przechodzą niższe temperatury, niż w lodówce 
budda22 (moze masz jakieś imię? ;) ) możesz wyciąć same kwiatostany, a możesz trochę ptrzyciąć gałązki - jak zrobisz, tak będzie dobrze. Ja swoich lawend nie przycinałam kilka dobrych lat i nie przeszkadzało im to pięknie kwitnąć, ale niektórzy tną lawendy co roku i też nie narzekają.
Jeżeli to jednak jest młoda roslina, to nie przycinałabym jej za mocno

budda22 (moze masz jakieś imię? ;) ) możesz wyciąć same kwiatostany, a możesz trochę ptrzyciąć gałązki - jak zrobisz, tak będzie dobrze. Ja swoich lawend nie przycinałam kilka dobrych lat i nie przeszkadzało im to pięknie kwitnąć, ale niektórzy tną lawendy co roku i też nie narzekają.
Jeżeli to jednak jest młoda roslina, to nie przycinałabym jej za mocno

To prawda że lawenda dobrze znosi cięcie, ale jeśli przytniemy za nisko w miejscu zdrewnienia to albo nie odbije, albo będzie miała niewiele oczek do rośnięcia. Najlepiej tak drastyczne cięcie przeprowadzić wtedy kiedy już widać skąd najniżej odbija.
Ale głowa do góry to ten czarniejszy scenariusz i wcale nie musi być tak źle
Ale głowa do góry to ten czarniejszy scenariusz i wcale nie musi być tak źle

I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja mam kilka lawend (wąskolistnych) i na próbę ostatnio - jedną bardzo mocno przycięłam (foto wrzucałam gdzieś w lawendowym wątku na forum) - w połowie prawie zdrewniałych pędów - pięknie odbiła i zakwitła. Drugą zostawiłam zupełnie bez cięcia - i zakwitła podobnie, tyle, że z uwagi na dwa razy większe gabaryty - kwiatów było analogicznie dwa razy więcej.
Więc moje spostrzeżenie - można ciąć bardzo mocno i roślinie to nie zaszkodzi (co ma znaczenie przy niewielkich ogródkach).
pozdrawiam
Więc moje spostrzeżenie - można ciąć bardzo mocno i roślinie to nie zaszkodzi (co ma znaczenie przy niewielkich ogródkach).
pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 mar 2009, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja mam podobne doświadczenia, co do ukorzeniania. Miałam dość wąską kępkę lawendy, toteż odchodzące na boki pędy przysypałam ziemią. Ukorzeniły się bezproblemowo, nie przerywając kwitnienia, wytworzyły nowe kępki tuż obok rośliny matecznej.broniusz pisze:Dziękuję, dziękujęZe stronki podesłanej przez SATI wyciąłem pewien fragment: "Starsze rośliny można odmłodzić późną jesienią przez silne przycięcie. Następnie pędy dolne należy tak obsypać, aby mogły się ukorzenić." Myślicie, że warto zaryzykować i obciąć do zdrewniałego, a potem to zdrewniałe przysypać ziemią jak tu radzą
Pozbyłbym się w ten sposób suchych badylągów... 8) Kuszące, kuszące 8)
Nie przycinałam póki co, bo moja lawenda jest jeszcze bardzo malutka

powodzenia!
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lawenda
Czy może mi ktoś pokazać jak wygląda teraz jego lawenda. W zeszłym roku kupiłem 3 sadzonki wysiałem jedną torebkę nasion.
Sadzonki wyglądają jakby uschły-są szare, natomiast te siane z nasionek mają zielonkawe listki.
Proszę o zdjęcia ;) To mi dużo pomoże w rozeznaniu.
Sadzonki wyglądają jakby uschły-są szare, natomiast te siane z nasionek mają zielonkawe listki.
Proszę o zdjęcia ;) To mi dużo pomoże w rozeznaniu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Priam nie mam foteczki, ale moje też wyglądają jak uśpione. Niektóre jak się przyjrzeć z lupą dopiero puszczają świerze zielone. Lawendy chyba dość późno zaczynają wegetację.
Poczekaj!

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.