Mój ogród - kwiaty i motyle.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród - kwiaty i motyle.
Dzień dobry Lideczko. Nie wiedziałam, że chorowałaś.
Wirusy ostatnio strasznie szaleją. Ja mam na razie choróbsko za sobą.

- cherryberry321
- 200p
- Od: 1 sty 2010, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie, dziewczyny !
Marylko, kochana jesteś, że się tak o mnie troszczysz
. Na szczęście teraz się nie dałam choróbsku ! Razem z mężem(żeby mniej nam "woniało"
) przeprowadziliśmy kurację czosnkową. No i zarazki padły .. trupem, hi, hi. A roślinki dostały w czwartek 5 cm śniegu w prezencie
. No i jest fajnie-czysto ,biało. Już nie biegam okrywać. Tylko przeraźliwe wiatrzysko teraz dokucza.
A skąd masz Marylko takie pomyślne wieści o końcu zimy ?
Wandziu -
, trochę chorowałam, ale się nie dałam
. Tym razem obyło się bez antybiotyków na szczęście. Tylko teraz jakoś bardziej wrażliwa na to zimnisko jestem. Ciągle wieje i wieje,
BRAK. Ale doświetlam się w domu, przed komputerem
.
Marylko, kochana jesteś, że się tak o mnie troszczysz

A skąd masz Marylko takie pomyślne wieści o końcu zimy ?
Wandziu -

"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
- cherryberry321
- 200p
A teraz kolejna "porcja" kwiatowych rozmaitości w wersji "słonecznej"

"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Lidko przecudnie ujęte słoneczniki, aż czuć ciepełko bijące z fotek 

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nieziemski ten słonecznik, takiego, to przyznam, pierwszy raz widzę

Czy on daje normalne nasiona?
Jak duży jest ten kwiat?
Jak wysoki rośnie?
No nie mogę wyjść z podziwu... a może to wcale nie słonecznik?
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
A mnie do Twojego wątku przyciągnęło motto. I tak sobie pomyślałam, że osoba, która tak postrzega świat musi mieć piękny ogród a jeszcze piękniejsze spojrzenie na niego. I nie zawiodłam się. Roślinki, które pokazujesz zna przecież każdy a jakże egzotycznie i ciepło wyglądają one w Twoich oczach. Wpisuję się żeby mi wątek nie uciekł.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Lidka
Piękne słoneczne i ciepłe kolorki
niesamowite te słoneczniki 

Piękne słoneczne i ciepłe kolorki

- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Lidko
Odpoczywasz, czy cię zasypało?
A może już przygotowania do świąt?
Zaczęłam myśleć o roślinkach na wiosnę
Pozdrawiam.

Odpoczywasz, czy cię zasypało?
A może już przygotowania do świąt?
Zaczęłam myśleć o roślinkach na wiosnę

Pozdrawiam.
- cherryberry321
- 200p
Witajcie !
Cieszę się, że moje zdjęcia przywołały ciepłe wspomnienia
Nazwa tego kwiatuszka dobrze oddaje jego słoneczny charakter. Kocham słoneczniki i zawsze latem jakieś u mnie kwitną. Te są kwiatowe, ale bardzo wysokie. W tym roku wyrosły mi do ponad 2 m wysokści. Jedynie ten "puchaty" -pełny, jest niziutki. Dorasta do jakiś 40-60 cm. Ma mnóstwo kwiatów przez całe lato jak się obcina przekwitłe(ale zostawiam zawsze jakiś jeden z wcześniej kwitnących na nasiona na przyszły rok, tylko jak widać, że przekwita, to zakładam mu pończoszkę na głowę, tzn. odcinam ze zużytych rajstop elastycznych końcówkę i zakładam na kwiatostan. Inaczej wróble i inne ptaszki-w tym sikorki-wszystko wyjedzą).aha, słoneczniki lubią "dokarmianie" a najbardziej kompościk lub inny nawóz, do roślin kwitnących(z przewagą fosforu i potasu). Uwaga !Nie wolno dawać czystego azotu, bo "wybuja" w zielone badyle i liście, a kwiatów będzie mało.
Lucynko-cieszę się, że już odzyskałaś siły i zajrzałaś do mnie
.
Asiu - to jest 100 % słonecznik
tyle, że taki puszysty. Są jego 2 odmiany-wysoka i niska. Mój jest niski, ok.40-60 cm wyrasta. Zawiązuje co najmniej kilka kwiatostanów i wygląda przecudnie, np. w wysokiej donicy, ale na rabacie również. Jak posiejesz kilka ziarenek, to masz małe, własne, kwitnące słoneczko. Nie sposób go nie zauważyć !
Średnica kwiatów może być różna -ok.10 -20 cm. NAsiona zawiązuje, tyle, że bardzo drobniutkie. Są przysmakiem ptaszków !
Dlatego napisałam na poczatku, jak uchronić przed nimi chociaż 1 główkę na dalsze rozmnożenie
Jagusia-witam cię serdecznie w moim wątku !Cieplutko mi się na serduszku zrobiło od twoich pochwał
. Cieszę się, że w taki sposób odbierasz to co przedstawiam na zdjęciach. Zapraszam do dalszych odwiedzin.
Cieszę się, że moje zdjęcia przywołały ciepłe wspomnienia

Nazwa tego kwiatuszka dobrze oddaje jego słoneczny charakter. Kocham słoneczniki i zawsze latem jakieś u mnie kwitną. Te są kwiatowe, ale bardzo wysokie. W tym roku wyrosły mi do ponad 2 m wysokści. Jedynie ten "puchaty" -pełny, jest niziutki. Dorasta do jakiś 40-60 cm. Ma mnóstwo kwiatów przez całe lato jak się obcina przekwitłe(ale zostawiam zawsze jakiś jeden z wcześniej kwitnących na nasiona na przyszły rok, tylko jak widać, że przekwita, to zakładam mu pończoszkę na głowę, tzn. odcinam ze zużytych rajstop elastycznych końcówkę i zakładam na kwiatostan. Inaczej wróble i inne ptaszki-w tym sikorki-wszystko wyjedzą).aha, słoneczniki lubią "dokarmianie" a najbardziej kompościk lub inny nawóz, do roślin kwitnących(z przewagą fosforu i potasu). Uwaga !Nie wolno dawać czystego azotu, bo "wybuja" w zielone badyle i liście, a kwiatów będzie mało.
Lucynko-cieszę się, że już odzyskałaś siły i zajrzałaś do mnie

Asiu - to jest 100 % słonecznik

Średnica kwiatów może być różna -ok.10 -20 cm. NAsiona zawiązuje, tyle, że bardzo drobniutkie. Są przysmakiem ptaszków !
Dlatego napisałam na poczatku, jak uchronić przed nimi chociaż 1 główkę na dalsze rozmnożenie

Jagusia-witam cię serdecznie w moim wątku !Cieplutko mi się na serduszku zrobiło od twoich pochwał

- cherryberry321
- 200p
Aga - rozświetlam sobie ten zimowy czas, jak tylko potrafię. A słoneczniki wspaniale się do tego nadają ! W twoim wątku
też piękne kwiaty kwitną. Śliczne miałaś surfinie !
Marylko-nie zasypało mnie, oj nie ! Raczej roztajało, to co spadło(raptem 5 cm). U nas od 2 dni odwilż. W dzień ok.+5, zrobiła się ciapa
Taka mała warstewka śniegu szybko topnieje. JAk tak dalej pódzie, to do końca tygodnia śnieg całkiem zniknie ...
A co do myślenia o nowych roślinkach - chyba wszyscy tak mamy. Ja też przejrzałam zeszłoroczne zapasy nasion i myślę o nowych zakupach
aha, przebrałam nasionka aksamitek - pamiętasz, że ci obiecałam ?
. Najpierw miałam oddzielnie kolory żółty i pomarańczowy, ale mój M. chciał mi pomóc i zsypał wszystkie do jednego pudełka
. Po prostu nie widział różnicy
. Tak więc, jeśli chcesz MArylko, to wyślę ci mieszankę. Te kolory szybko można rozpoznać już w pąkach, a na dodatek aksamitki doskonale znoszą przesadzanie. Wyślij mi na PW swoje dane, to zapakuję do koperty, chyba, że wolałabyś na wiosnę ?
też piękne kwiaty kwitną. Śliczne miałaś surfinie !
Marylko-nie zasypało mnie, oj nie ! Raczej roztajało, to co spadło(raptem 5 cm). U nas od 2 dni odwilż. W dzień ok.+5, zrobiła się ciapa

A co do myślenia o nowych roślinkach - chyba wszyscy tak mamy. Ja też przejrzałam zeszłoroczne zapasy nasion i myślę o nowych zakupach

- cherryberry321
- 200p
Słoneczników c.d :

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Ech one mnie zawsze uwodzą 

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.