Gnojówka,zapach,robale,termin przydatności itp. - dyskusje ogólne
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Gnojówka z pokrzyw
Jak myślicie, czy gnojówka pomoże na mszyce żerujące w korzeniach kopru?
Do kiedy można podlewać gnojówką z pokrzyw? Taka gnojówka zawiera dosyć sporo azotu i zastanawiam się czy nie jest już za późno na takie nawożenie. Ktoś się podzieli własnym doświadczeniem? 

To zależy co się podlewa , na pewno zaszkodzi bylinom , krzewom , drzewom bo azot w niej zawarty wpłynie na wegetację w okresie póżno jesiennym a w razie wcześniejszych mrozów może się to skończyć tragicznie. Natomiast warzywom nie zaszkodzi nawet podlewanie do samego końca.anna_w pisze:Do kiedy można podlewać gnojówką z pokrzyw? Taka gnojówka zawiera dosyć sporo azotu i zastanawiam się czy nie jest już za późno na takie nawożenie. Ktoś się podzieli własnym doświadczeniem?
Mnie interesuje inny aspekt stosowania takiej gnojówki , otóż od lat podlewam warzywnik i stwierdzam obecnie że pH (zbadane pH metrem Helliga ) wynosi 8 a od kilkunastu lat nie używałam wapna do odkwaszania. Uderzyło mnie to że liście malin sąsiadujących z warzywnikiem wykazują chlorozę liści - dlatego kupiłam pH metr .

Pozdrawiam Krystyna
Nie tylko gnojówka.Dobrze dla roslin robi napar z pokrzywy .Szczególnie na przędziorki jest skuteczny.Zaparzyć pokrzywę i opryskać tym .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 kwie 2018, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Herbatka z pokrzywy
Czy można herbatką z pokrzywy /saszetka/ podlewać kwiaty domowe czy trzeba ją rozcieńczyć?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Dziękuję z góry za odpowiedzi

Re: Herbatka z pokrzywy
Herbatką z pokrzywy /saszetka/ nie jest przeznaczona do podlewania kwiatów domowych. Może zawierać polepszacze smaku, barwniki chemiczne, konserwanty, ... Ja bym jej nie używał. Wypraw się na jakąś łąkę, nazbieraj garść pokrzyw, zrób gnojówkę, rozcieńcz i tym podlewaj.
Oczywiście ze można podlewać saszetkami tylko po fermentacji,stosuję taki wywar od lat.
Re: Pokrzywa,uprawa i jej produkty w ogrodzie. Gnojówka z pokrzyw
5kg pokrzywy wrzuciłam do beczki i zalałam wodą. Chciałabym wykorzystać ją w ogrodzie; ale nie raczej w formie gnojówki bo mnie sąsiedzi chyba przeklną. Jako oprysk na mszyce już wykorzystywałam; a doglebowo i na warzywa można? Czy to raczej musi być gnojówka? Wyczytałam też, że aby zminimalizować ten zapach podczas fermentacji można wrzucić trochę mniszka lekarskiego i to ponoć pomoże; ale czy to prawda?
Poczytaj wątek tu wszystko jest o pokrzywie i gnojówce z niej.Miłej lektury na niedzielę.
W ten sposób w mikroskali dokładasz się do globalnego ocieplenie i zużywania zasobów energetycznych Ziemi. Z punktu widzenia ekologii jest to naganne.magda1975 pisze:Oczywiście ze można podlewać saszetkami tylko po fermentacji,stosuję taki wywar od lat.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Podobny zarzut można postawić mrówce że biegnąc ulicą zwiększa poziom hałasu. Bardzo naganne jest pewnie jazda rowerem na działkę bo mikrocząsteczki gumy z opon przyczyniają się do powstawania smogu.dziadek22 pisze: W ten sposób w mikroskali dokładasz się do globalnego ocieplenie i zużywania zasobów energetycznych Ziemi. Z punktu widzenia ekologii jest to naganne.
Zawsze mnie bawią takie wypowiedzi

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Moje zdanie na temat pokrzywy jest, że coś pomaga, ale trzeba zużyć nie saszetkę, tylko kilka kilogramów. Wolę zamówić kilka tirów obornika i po przekompostowaniu mam bardzo tani nawóz, w zasadzie pod każde rośliny, ewentualnie uzupełniając jakieś składniki.
A co do powyżej postów, to jeszcze dodam, że ludzie najbardziej mieszają na ziemi, wymyślając różne teorie, o ociepleniu, epidemiach i że jest nas za dużo na ziemi, bo brakuje miejsca lwom.
A co do powyżej postów, to jeszcze dodam, że ludzie najbardziej mieszają na ziemi, wymyślając różne teorie, o ociepleniu, epidemiach i że jest nas za dużo na ziemi, bo brakuje miejsca lwom.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ilu "ogrodników" tyle teorii.Jednemu pomaga saszetka pokrzywy ,innemu obornik.Każdy ma do tego prawo.Również do wyrażania swoich opinii bo chyba po to jest forum.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś zna skład gnojówki z pokrzyw ??? Wydaje mi się że kiedyś ktoś wrzucał takie dane na podstawie badania w stacji chemiczno rolniczej ale nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam Piotr
Re: Co zrobić z pozostałą gnojówką ?
Witam wszystkich serdecznie!
Chciałem zapytać czy pozostałą gnojówkę z pokrzyw z ubiegłego roku (została mi 1/4 beczki) można wykorzystać jako zaczyn do sporządzenia nowej?
Chciałem zapytać czy pozostałą gnojówkę z pokrzyw z ubiegłego roku (została mi 1/4 beczki) można wykorzystać jako zaczyn do sporządzenia nowej?