Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

12 zł za naparstnicę to nie jest tanio - wiesz, one się bardzo łatwo same zasiewają,
jeśli zachowasz jeden kwiatostan z nasionami to będziesz je miała w całym podwórkowym.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Ewo Janinko, w przyszlym tygodniu zaraz sobie kupuję komarzyce bo slicznie będzie się prezentować w doniczkach wiszących. A ja kupiłam werbenę /miała być zwisająca a rośnie do góry :evil: no też mnie się podoba ale doniczki powieszone na wysokości 1,70cm i musze cos innego kupić a ta komarzyca to sie nadaje na pewno.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo-Ogis-bo są werbeny takie i takie!Polecam ze zwisających także bluszczyk kurdybanek,podobny na oko do komarzycy,lecz szybciej rośnie,mam go w drugiej skrzynce zaokiennej.
Elsi-w takim razie nie kupuję tej naparstnicy.Skoro zgodnie z Tarą twierdzicie,że same się rozsieją a mam ich trzy w dwu miejscach Podwórkowego może będę miała własne za dwa lata.
Taro-wybacz,że dopiero teraz odpowiadam,usiłowałam wczoraj,ale miałam faliście dostęp do netu,post mi niknął z 5 razy.Nasturcje pnące miała od zawsze Olga z Ogrodu Azy(bo wcześniej miała je jej Mama),ona ma dom drewniany,więc łatwiej jest się im wczepiać,ale zauważyłam,że ma też do nich sznureczki.Ja wysiałam nasturcje niskie takie płonąco pomarańczowe i żółte oraz nową odmianę Day and Night -blado żółte i bardzo ciemne,wzeszły obie,a nasturcje wysokie wysiałam pod siatką ogrodzeniową,jak się same nie będą trzymać to też je wspomogę żyłką czy sznurkiem.Kiedyś wysiałam nasturcje do skrzynek i rzeczywiście złapały paskudne czarne mszyce.
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWUNIU murek wyglada kolorowo i wszystko co nieładne to jest zasłonięte . Na mszyce zmieszaj wodę z octem i trochę płynu do naczyń i będzie OK . Szkoda ,żeby zawładnęły tym kwieciem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu Jakuch-mszyc odpukać nie mam,a zdjęcie nasturcji jest z ogrodu Olgi.Za poradę dziękuję,bo zawsze coś przyplątać się może.
A to z murku w Podwórkowym:
Obrazek Obrazek
Macierzanki:
Obrazek
Lilia św. Antoniego zwana też lilią św. Józefa:
Obrazek
Cały Podwórkowy z I piętra około 20.00 w pierwszy dzień lata
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Miło popatrzeć na zieleń przez okno ;:3
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Ewo Janinko, dziękuję za odpowiedź, jutro mamy dzień targowy więc pojadę kupić ten bluszczyk kurdybanek
Lilie św. Józefa pięknie pachną, prawda? Pamiętam je z dzieciństwa. Też je mam ale jeszcze daleko im do kwitnięcia /mam nadzieję, że je turkucie nie zjadły /. Nasturcja ślicznie się prezentuje na tym murku, u mnie nie wzeszły.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko-byłam u sąsiadki zrobić dokumentację fotograficzną zalania jej mieszkania i zaproponowała,żebym wyszła na jej ganek kuchenny to zrobi mi zdjęcie wraz z Podwórkowym.Ona go widzi i jest raczej zadowolona z widoku.Moje mieszkanie bez ganku, bez balkonu,a okna ma z drugiej strony-na ulicę.
Ewo-Ogis-także myślałam,że gołębie mi wyjadły nasiona i groszku pachnącego,który był specjalnie głęboko przed nimi sadzony i nasturcji,ale pocieszyła mnie Olga,że u niej pojawiły się nawet i samosiejki z nasion z zeszłego roku spadłych pod murkiem i żeby czekać.Zostało to nagrodzone, bowiem jedne i drugie mam.Martwi mnie,że sąsiad trochę bez pomyślunku posadził w Podwórkowym tuż koło siebie i tuż przy mojej grządce z lewkoniami,kosmosami,chabrem i wieczornicami aż trzy sosny,bo po pierwsze mogą się przyjąć wszystkie,mogą też z nich wyrosnąć spore drzewa,a na to tuż przy kamienicy i w maleńkim ogródku nie ma miejsca.Obawiam się,że sadzonki otrzymał w ramach niedawnej akcji oddawania surowców wtórnych na Błoniach,nagradzano właśnie sadzonkami drzew i kwiatów.
Lilię św. Antoniego chciałam mieć już dawno,właśnie z uwagi na zapach, naturalnie w ogrodzie nie jest on tak natrętny jak w mieszkaniu.Kiedyś chrześniak kupił mi jakoś z końcem roku akademickiego,w czerwcu w podzięce wiaderko ciętych lilii i mimo,że były w łazience zapach nie dawał się wytrzymać.Moja lilia do okazałych nie należy,ale też warunki bytowe ma trudne.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo Janeczko!
Sąsiadka miała bardzo dobry pomysł z tym zdjęciem.
Teraz dopiero mam właściwy obraz Podwórkowego i pod względem jego położenia względem kamienicy i pod względem jego wielkości. No i Twórczyni Podwórkowego pięknie się prezentuje na jego tle ;:63
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Ewo, u Ciebie już lilia św. Antoniego kwitnie ;:138
Moje mają pączki, ale jeszcze zieloniutkie i przy tych temperaturach (pierwszy dzień lata +9,5 st.)pewnie nie prędko się rozwiną.
Dopiero to zdjęcie z tarasu pokazuje ogrom pracy jaki włożyłaś, aby stworzyć podwórkowy.
Jeszcze raz gratuluję!
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zakupy uzależniają - tym bardziej nas ogrodników ;) Twoje rojniki wyglądają wspaniale. Moje posadzone niedawno na skalniaku wypuściły pędy kwiatowe!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ewko gratuluję naparstnicy...jest przecudna.....nie mówiąc o piwonii.
A w mieszkaniu na pewno pięknie pachnie lawenda francuska...bo to chyba ona mi tam migła przed oczyma.
Pozdrawiam i do zobaczenia w lipcu. :wit
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ewuś,to szkoda :(
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizabetko-Tak,naturalnie francuska to lawenda.Odpisałam na pw.
Priamie-i moje ledwie posadzone rojniki już w rozkwicie.Rano udokumentuję,teraz wróciłam z oceny III roku...
Teresat-to jest moja pierwsza w życiu lilia św. Antoniego(lub św. Józefa)...Bierz poprawkę klimatyczną.
Ambo-hmm....Całość Podwórkowego przedstawiłam.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jakoś do tej pory nie mogłam sobie wyobrazić podwórkowego ale dzięki temu zdjęciu już wiem jak wygląda.
I muszę ci powiedzieć że większość osób uznałaby że tam NIC nie wyrośnie.
Trzeba było ogrodowego zapaleńca by stworzyć ogród w... studni .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”