Historia pewnej donicy.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Historia pewnej donicy.
No jestem bardzo ciekawa jak wysiew poziomek ,czy wyjdą ? Niema się co dziwić jak synek pomaga mamusi to wie co i jak i proszę są efekty rośnie mały ogrodnik 

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Wróciła zima... a my w najlepsze remontujemy balkon. Rośliny, które zimowały na balkonie, wniosłam do domu. Natychmiast poczuły bluesa:

Skalnica... poradzcie mi kochani... co z nią zrobić? Przyciąć całkiem? Odrodzi się z korzeni? Poobcinać tylko to, co suche?

No i niestety nie wszystkie rośliny przeżyły zimę. Straciłam jedną z lawend, turzycę, trzmielinę, nachyłka. Iglak też nie wygląda najlepiej.
Żeby nie kończyć tak pesymistycznie, pokażę Wam moje maluchy:

Na ostatnim zdjęciu - poziomki

Skalnica... poradzcie mi kochani... co z nią zrobić? Przyciąć całkiem? Odrodzi się z korzeni? Poobcinać tylko to, co suche?

No i niestety nie wszystkie rośliny przeżyły zimę. Straciłam jedną z lawend, turzycę, trzmielinę, nachyłka. Iglak też nie wygląda najlepiej.
Żeby nie kończyć tak pesymistycznie, pokażę Wam moje maluchy:

Na ostatnim zdjęciu - poziomki

-
- 1000p

Welkam ja bym skalnicę zostawiła bo jak widzisz z tego uschniętego też coś wypuszcza .W pięknym stanie masz skalniaczki moje coraz gorzej znoszą tą pogodę i jak tak dalej pójdzie do porządnej wiosny będę musiała odkupić sobie wszystkie rozchodniki i rojniki .Po mojej skalnicy już nawet śladu niema

-
- 1000p
Cieszę się, że mogę zaprezentować Wam mój balkon po remoncie:

Rośliny przez kilka dni były w domu i oto co się stało:
Skalnica będzie kwitła. W dalszym ciągu nie wiem, co z nią zrobić. Wygląda mało efektownie. Obciąć? Przesadzić do innej donicy? Lawenda zaczęła wypuszczać świeże przyrosty:

I jeszcze moje szklarenki:

Najbardziej jestem dumna z dalii:

Poziomki też dobrze sobie radzą. Już widać mini listeczki właściwe

Rośliny przez kilka dni były w domu i oto co się stało:

Skalnica będzie kwitła. W dalszym ciągu nie wiem, co z nią zrobić. Wygląda mało efektownie. Obciąć? Przesadzić do innej donicy? Lawenda zaczęła wypuszczać świeże przyrosty:

I jeszcze moje szklarenki:

Najbardziej jestem dumna z dalii:

Poziomki też dobrze sobie radzą. Już widać mini listeczki właściwe

-
- 1000p
-
- 1000p
No proszę pierwszy kwiatuszek w skalnieczku aż miło popatrzeć. I widzę że rozchodnik też pięknie rozrośnięty . I kiełkujące ładnie rosną a poziomki ach już widzę te czerwone owocki
-
- 1000p
Łukaszku to już możesz go zaczynać i sadzić bo właśnie skalnica już kwitnie .Ja muszę sobie kupić nową bo moja niestety w krainie wiecznego kwitnienia już jest 

-
- 1000p

-
- 1000p
A ja z gór, zbierałam takie mniejsze i gdzie trafiłam(to już po całej Polsce) na większe ciekawe to też do skalniaka brałam 

-
- 1000p
Wysiałam wczoraj bratki 

- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeglądałam już wcześniej Twój wątek, ale jakoś nie miałam odwagi się wpisać. Mam nadzieję, że teraz mnie nie pogonisz
. Bardzo fajny skalniaczek miałaś w zeszłym roku.
dla kwitnącej skalnicy. Poziomeczki ładnie kiełkują i dalie super się prezentują. Na pewno wszystko będzie pięknie wyglądać na odnowionym balkonie
.

- wodnik63
- 100p
- Od: 30 paź 2010, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale masz fajny wielgachny balkon ! Na takiej powierzchni możesz poszaleć, co zresztą widać na zdjęciach
Ja odżywam, kiedy robi się ciepło i można wreszcie rozpocząć sezon balkonowy, teraz czekam z utęsknieniem na sadzonki petunii, surfinii, ale niestety jeszcze nigdzie nie można kupić.
Będę do Ciebie zaglądać
Pozdrawiam
Baśka

Będę do Ciebie zaglądać

Baśka
Pozdrawiam, Baśka
-
- 1000p
Witajcie
Fajnie, że zajrzałyście.
Dzisiaj zaczyna się w Bielsku Białej kiermasz ogrodniczy. Oj! gdyby pogoda była lepsza, na pewno bym tam zajrzała. Mozna tam kupic piekne rośliny. ( Skalnicę kupiłam w zeszłym roku właśnie na tym kiermaszu. ) No ale... cóż. Pada i jest b. zimno. Na balkon jeszcze nie mozna wystawic wrażliwych kwiatów. A w domu nie mam miejsca na dodatkowe doniczki i skrzynki.

Dzisiaj zaczyna się w Bielsku Białej kiermasz ogrodniczy. Oj! gdyby pogoda była lepsza, na pewno bym tam zajrzała. Mozna tam kupic piekne rośliny. ( Skalnicę kupiłam w zeszłym roku właśnie na tym kiermaszu. ) No ale... cóż. Pada i jest b. zimno. Na balkon jeszcze nie mozna wystawic wrażliwych kwiatów. A w domu nie mam miejsca na dodatkowe doniczki i skrzynki.
-
- 1000p
-
- 1000p
No jestem ciekawa co też to za roślinka ? Co tam wysiałaś ?