Nowy ogród Jacka 2010
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Cieszynianka ( i przylaszczki ) to moje tegoroczne wiosenne zachwyty.
Cieszynianka jednak szczególnie bo uwielbiam wszystko co jest ozdobne nie tylko z kwiatów ale i liści :P
Cieszynianka jednak szczególnie bo uwielbiam wszystko co jest ozdobne nie tylko z kwiatów ale i liści :P
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witajcie moi Drodzy w drugi dzień tych najpiękniejszych Świąt
Nawet Boże Narodzenie z masą sztucznych ozdób i tradycji ich nie przebije, bo tu przyroda sama stroi i rozwesela ziemię. Nie mówiąc o przeżyciach duchowych, które są bezcenne i niepowtarzalne!
Felu, na pewno pokażę żółwika (chelone obliqua) i wiesiołka (oenothera speciosa), jak zaszczycą mnie swymi kwiatami. Zwłaszcza ten drugi, jak zakwitnie po raz pierwszy. A i żółwik powinien być większy i mieć już kilka "pięterek" kwiatów.
Nie tylko nazwy ale i rośliny są piękne. Wiesiołek ozdobny jest tajemniczy i uwodzicielski - rozchyla się tylko wieczorem. Za to missuryjski ma wielkie kwiaty jak motyle
Dziękuję za bardzo trafne i piękne życzenia
Dziękuję Agnieszko, święta oczywiście w pracy ale jest też troszkę lukru
Alinko, Greto, Mariolu, dziękuję Wam, żę mimo Świąt zanlazłyście trochę czasu, by do mnie zajrzeć
Cieszynianka - to takie cudeńko i moja miłość od pierwszego wejrzenia
Zielone kwiatki wyrastające z ziemi, ściga się z przebiśniegami w kwitnieniu i utrzymuje się niemal przez całą wiosnę - tylko ona tak potrafi
Przypomnę, że przybyła do Polski z Północy wraz z ostatnim zlodowaceniem i tak już została pod Cieszynem - miastem mojej Mamy
Ona na nią mówi truskawka, bo listki ma podobne
Alinko, nie wykopałem cieszynianki z natury

Felu, na pewno pokażę żółwika (chelone obliqua) i wiesiołka (oenothera speciosa), jak zaszczycą mnie swymi kwiatami. Zwłaszcza ten drugi, jak zakwitnie po raz pierwszy. A i żółwik powinien być większy i mieć już kilka "pięterek" kwiatów.
Nie tylko nazwy ale i rośliny są piękne. Wiesiołek ozdobny jest tajemniczy i uwodzicielski - rozchyla się tylko wieczorem. Za to missuryjski ma wielkie kwiaty jak motyle

Dziękuję za bardzo trafne i piękne życzenia

Dziękuję Agnieszko, święta oczywiście w pracy ale jest też troszkę lukru

Alinko, Greto, Mariolu, dziękuję Wam, żę mimo Świąt zanlazłyście trochę czasu, by do mnie zajrzeć

Alinko, nie wykopałem cieszynianki z natury

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku wciąż zachwycam się cieszynienką, co fotka to piękniejsza
Pierwiosneczki też prześliczne, ja je uwielbiam za wspaniałą ,ogromną gamę kolorów, bardzo długi czas kwitnienia i urok tych delikatnych kwiatuszków 

Witaj Jacku ciekawe i piękne kwiatuszki zakwitły w twoim ogrodzie. Cieszynianka to dla mnie coś nowego, jest niezwykła ze względu na rzadko spotykany jasnozielony kolor kwiatów. Czy one wytrzymują nasze mrozy? Pozdrawiam świątecznie.
- JacekP
Agnieszko, Irenko - witam Was serdecznie
Cieszynianka warta jest podziwiania i może stanie się popularna.
Irenko, jak napisałem wcześniej, cieszynianka pochodzi z Pólnocy Europy więc nasza zima jej nie straszna. Pączki kwiatowe wychodzą już w lutym.
Agnieszko, paleta kolorów pierwiosnków jest tęczowa
Czekam aż zakwitną te od Ciebie (wszystkie zdrowo wyglądają
)

Cieszynianka warta jest podziwiania i może stanie się popularna.
Irenko, jak napisałem wcześniej, cieszynianka pochodzi z Pólnocy Europy więc nasza zima jej nie straszna. Pączki kwiatowe wychodzą już w lutym.
Agnieszko, paleta kolorów pierwiosnków jest tęczowa

- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Jacku, przyszłam zapytać czy kwitną Ci sasanki które Ci dałam ?
Moje zakwitły...
Cieszynianka, ciemiernik i reszta super...
Moje zakwitły...
Cieszynianka, ciemiernik i reszta super...

- JacekP
Witaj Gabrysiu
Sasanki dopiero w pąkach. Zaraz pokażę największy pąk. Ta od Ciebie malutka. Poza tym inne Twoje rośliny ładnie wyszły. Jeszcze tylko czekam na bletillę i trojeść krwistą. No a gaura niestety nie przyjęła się (jeszcze przed zimą)
.
zaczęły kwitnąć miodunki

inne rośliny w gotowości
sasanka

gęsiówka wczesna

dostałem tę gęsiówkę jako nn, potem zobaczyłem w LM ją pod nazwą 'Balbina'. Czy to jej prawdziwa nazwa?

zaczęły kwitnąć miodunki

inne rośliny w gotowości
sasanka

gęsiówka wczesna

dostałem tę gęsiówkę jako nn, potem zobaczyłem w LM ją pod nazwą 'Balbina'. Czy to jej prawdziwa nazwa?

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jacku, ale masz różnorodność kwiatów
Cebulice mam na liscie, mają ładny kolor kwiatów.
Z tymi ciemiernikami racja, były w marketach.
Tylko ja nie mam pod ręką żadnego
Najbliżej do Krakowa, co jest bez sensu, żeby tam jechać po jednego kwiatka
Przynajmniej dla męża

Cebulice mam na liscie, mają ładny kolor kwiatów.
Z tymi ciemiernikami racja, były w marketach.
Tylko ja nie mam pod ręką żadnego

Najbliżej do Krakowa, co jest bez sensu, żeby tam jechać po jednego kwiatka

Przynajmniej dla męża

Jacku, nieustannie podziwiam Twoje cieszynianki
Natomiast sasanki u mnie są już w pełnym rozkwicie, a u Ciebie pokażą kwiatki lada dzień. Na ich przykładzie widać różnice klimatyczne pomiędzy różnymi częściami Polski...
Ale może to i dobrze, ze roślinki kwitną w naszych ogrodach w różnym czasie, bo przynajmniej możemy się nimi dłużej nacieszyć
Pozdrawiam cieplutko

Natomiast sasanki u mnie są już w pełnym rozkwicie, a u Ciebie pokażą kwiatki lada dzień. Na ich przykładzie widać różnice klimatyczne pomiędzy różnymi częściami Polski...
Ale może to i dobrze, ze roślinki kwitną w naszych ogrodach w różnym czasie, bo przynajmniej możemy się nimi dłużej nacieszyć

Pozdrawiam cieplutko

- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Wiedziałam Jacku że z gaurą tak będzie... one nie lubią przesadzania.
Ja znowu zostawię sobie młode siewki, a stare wyrzucę.
One i tak wyrosną na okazałe krzaczki.
Ja znowu zostawię sobie młode siewki, a stare wyrzucę.
One i tak wyrosną na okazałe krzaczki.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku witaj przybiegłam powiedzieć Ci że cieszynianka od Ciebie w końcu wyszłam , w tym roku jest malutka ale za rok będzie już na pewno większa .
Odbił też ten ciemiernik od Ciebie . tak ze Jacku twoje roślinki już zagościły u mnie na dobre .
Genia
Odbił też ten ciemiernik od Ciebie . tak ze Jacku twoje roślinki już zagościły u mnie na dobre .

Genia

- JacekP
Dzień ogrodniczo udany
Przywiozłem kilkanaście naprawdę ładnych kamieni, wysiałem rozsady, wyciąłem przeszkadzające gałęzie i wykorzystałem część kompostu na rabaty.
Nareszcie mam swój kompost
, muszę go tylko przesiewać,
bo sporo grubszych, nieprzerobionych części.
51 roślin jeszcze nie wyszło więc przede mną wiele jeszcze dni oczekiwania i sprawdzania.
Aniu, masz rację, po jednego ciemiernika nie warto gnać taki kawał. To już taniej zamówić w internecie. Choć dla mnie internetowe zakupy to ostateczność i przyszłość. Wiele ciemierników się łatwo rozsiewa więc może dostaniesz siewki od kogoś?
Dalu, mi ta różnica klimatu absolutnie nie przeszkadza, choć wiem, że wasz cieplejszy region umożliwia sadzenie roślin, które tutaj wymarzają. Ale nie jest tak źle. Tegoroczne śniegi były dostateczną ochroną dla roślin.
Gabrysiu, szkoda mi tej gaury od Ciebie
Na pocieszenie mam swoją gaurę dwuletnią, która też mi się rozsiała. Ale ta nie jest taka dekoracyjna (małe kwiatki, duży krzak) więc będę polował za tą różową.
Geniu, nie dawałem wiary, że cieszynianka zmarzła, bo ona prawie z bieguna
Ale mogło jej coś innego się stać. Na szczęście wszystko dobrze. I ciemiernik cuchnący odbija? To też niezawodna roślina. A ja obserwuję pierwiosnka od Ciebie, bo coś przy nim wyrasta. Jakby jakiś zawilec 

Nareszcie mam swój kompost

bo sporo grubszych, nieprzerobionych części.
51 roślin jeszcze nie wyszło więc przede mną wiele jeszcze dni oczekiwania i sprawdzania.
Aniu, masz rację, po jednego ciemiernika nie warto gnać taki kawał. To już taniej zamówić w internecie. Choć dla mnie internetowe zakupy to ostateczność i przyszłość. Wiele ciemierników się łatwo rozsiewa więc może dostaniesz siewki od kogoś?
Dalu, mi ta różnica klimatu absolutnie nie przeszkadza, choć wiem, że wasz cieplejszy region umożliwia sadzenie roślin, które tutaj wymarzają. Ale nie jest tak źle. Tegoroczne śniegi były dostateczną ochroną dla roślin.
Gabrysiu, szkoda mi tej gaury od Ciebie

Geniu, nie dawałem wiary, że cieszynianka zmarzła, bo ona prawie z bieguna

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Urocze portrety kwiatuszków, sasanka przemiła
Jacku nie martw się o byliny, niektóre bardzo późno zaczynają wegetację .
Jakie roślinki posiałeś w domu ?

Urocze portrety kwiatuszków, sasanka przemiła

Jacku nie martw się o byliny, niektóre bardzo późno zaczynają wegetację .
Jakie roślinki posiałeś w domu ?

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Siewki już dostałam 

- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Zachwyca mnie/jak wszystkich/Twoja cieszynianka,nie widziałam jej w realu.Ciemierniki i pierwiosnki piękne.Mój ciemiernik rozrósł się w dużą kępę,ale co roku marznie i nici z kwiatów,ale już odbija.