Dziękuję Basiu, całe popołudnie spędziłam na pryskaniu fiołków przeciw przędziorkom ( i ich towarzyszy z parapetu - pomimo, że dokładnie obejrzałam pod lupą i na nich nie było żadnych oznak przędziorka, ale profilaktyka to profilaktyka) dokładnym umyciu doniczek, podstawków, okna i parapetu na którym stoją. Muszę jeszcze kupić coś na kolejny oprysk, by nie pryskać tym samym. Nawet ucieszyłam się, że mam Ortus 05 SC typowo na przędziorka, ale ważność wyszła w styczniu 2017r. - więc to chyba mogłoby bardziej zaszkodzić niż pomóc (a kupiłam go kiedyś ot tak, by w razie czego było pod ręką w obawie o zimowane oleandry - które na szczęście przędziorek ominął - no i tym sposobem ani razu nie użyty - przeterminował się). Mam nadzieję, że jakoś się z tego wykaraskają, bo jak je wszystkie wyniosłam do wanny i został pusty parapet to tak jakoś pomyślałam, że jak by już nie było dla nich ratunku i bym musiała je rzeczywiście wyrzucić to aż ciarki mnie przeszły. Pomimo, że to są takie zwykłe, nieodmianowe fiołki (bo tylko takie posiadam), to chyba bym się zapłakała.barbra13 pisze:Ninia, wg mnie to są roztocza. Zobacz tutaj
viewtopic.php?p=4905376#p4905376
Przędziorek - skuteczne zwalczanie
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Ninia, na roztocza najskuteczniejsza jest mieszanina nissorun + magus. Można też mniej konwencjonalnie zastosować... szampon przeciw kleszczom 

Pozdrawiam słonecznie, Ika
Dzięki, będę pytać o te środki w ogrodniczym.
Niestety na przędziorka nie było żadnych z polecanych przez Was środków i kupiłam "ABC Przędziorki" - kiedyś go miałam i z tego co pamiętam to dobrze i szybko zadziałał oraz gotowy spray pod nazwą "AFIK AE" - obiechałam kilka marketów budowlanych, ogrodniczych
i nawet zajrzałam do kwiaciarni i tylko właśnie w tej kwiaciarni dostałam te specyfiki. W piątek opryskam tym pierwszym a za kolejny tydzień tym drugim ( w ubiegły piątek spryskałam Mospilanem - bo tylko to miałam w domu). Myślę, że te trzy opryski wytępią te przędziorki.
A tak w ogóle to zaczęłam się zastanawiać czy jak żerują przędziorki to przypadkiem nie powinno być widać pajęczynek i dorosłych osobników na roślinie - pod lupą? , bo ubiegłorocznej zimy znajomi radzili się mnie odnośnie zaatakowanego przędziorkami oleandra i nawet gołym okiem widziałam wędrujące po liściach przędziorki (wielkości prawie takiej jak nasiona petunii czy kryształek najdrobniejszej soli). U mnie tego niezauważyłam.
i nawet zajrzałam do kwiaciarni i tylko właśnie w tej kwiaciarni dostałam te specyfiki. W piątek opryskam tym pierwszym a za kolejny tydzień tym drugim ( w ubiegły piątek spryskałam Mospilanem - bo tylko to miałam w domu). Myślę, że te trzy opryski wytępią te przędziorki.
A tak w ogóle to zaczęłam się zastanawiać czy jak żerują przędziorki to przypadkiem nie powinno być widać pajęczynek i dorosłych osobników na roślinie - pod lupą? , bo ubiegłorocznej zimy znajomi radzili się mnie odnośnie zaatakowanego przędziorkami oleandra i nawet gołym okiem widziałam wędrujące po liściach przędziorki (wielkości prawie takiej jak nasiona petunii czy kryształek najdrobniejszej soli). U mnie tego niezauważyłam.
Są różne gatunki tych gagatków, ten na oleandrze, to pewnie był chmielowiec. Tych na fiołkach nie widać, widać dopiero efekty ich żerowania, illonka fajnie to zobrazowała zdjęciami (link podawałam wyżej).
Ze swojego doświadczenia dodam, że żadne połowiczne działanie nie ma sensu, moje rośliny były popryskane tylko raz, później nie mogłam się nimi zajmować i mimo chwilowej poprawy nie dały rady. Szczerze mówiąc, to te roztocza zniechęciły mnie do uprawy fikołków.
Ze swojego doświadczenia dodam, że żadne połowiczne działanie nie ma sensu, moje rośliny były popryskane tylko raz, później nie mogłam się nimi zajmować i mimo chwilowej poprawy nie dały rady. Szczerze mówiąc, to te roztocza zniechęciły mnie do uprawy fikołków.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żaden Mospilan nie wytępi przędziorków.Ninia pisze:Niestety na przędziorka nie było żadnych z polecanych przez Was środków i kupiłam "ABC Przędziorki" - kiedyś go miałam i z tego co pamiętam to dobrze i szybko zadziałał oraz gotowy spray pod nazwą "AFIK AE" - obiechałam kilka marketów budowlanych, ogrodniczych
Zresztą podobnie ABC, poszukaj Envidor albo Nissorun.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pisałam, że polecanych m. in. Nissorun nie było, Envidora też nie kojarzę nazwy bym gdzieś go w sklepie dziś widziała - a przy półeczkach "na kluczyk" w każdym sklepie spędziłam po kilka minut. Zresztą nic nie było co by było chociaż m. in. na przędziorka a pan w dużym sklepie ogrodniczym (gdzie ma naprawdę mnóstwo różnych specyfików chemicznych, nawet rolnicy się u niego zaopatrują) powiedział, że najbliższą dostawę będzie miał ... no, najwcześniej za miesiąc ..., bo to nie sezon ... - podziękowałam i wyszłam.norbert76 pisze:poszukaj Envidor albo Nissorun.
Czytałam Basiu ten link już wcześniej.
Czyli teraz zastanawiam się czy tych fiołków po prostu nie wyrzucić skoro tak trudna walka z tym przędziorkiem na nich - zwłaszcza,że odpowiedniego środka nie posiadam, no i jeszcze pora roku niekoniecznie sprzyja na różne opryski (18 szt. - dla mnie dużo, dla innych taka ilość to pestka).
Nie wyrzucaj, użyj to, co masz, tylko powtórz kilka razy (zgodnie z instrukcją), może w większym stężeniu, jak illonka, wyrzucić zawsze zdążysz. Moje były takie najzwyklejsze, kilka sztuk tylko, miałam inne problemy na głowie, więc rozstałam się z nimi bez żalu. 18 sztuk to już ładna kolekcja, szkoda by było.
Moje też takie najzwyklejsze, ale właściwie każdy kwitł inaczej i dlatego m.in. mi szkoda ich. Chyba masz rację, skoro specjalnie dla nich kupiłam dziś te środki ... no to muszę przynajmniej zawalczyć o nie.
- norbert76
Nissorun kupowałem w LM, w Castoramie Envidor. Czasami warto się zapytać z obsługi.
Przędziorki są trudne do zwalczenia i potrzeba na nie skutecznego preparatu, inaczej będą wracać i w bardzo krótkim czasie zniszczą roślinę.
Envidor u mnie zadziałał już po jednym oprysku. Drugi zrobiłem już na wszelki wypadek.
Z przędziorkami walczyłem przez wiele lat i mogę od razu napisać co jest skuteczne, a co nadaje się tylko do śmietnika.
Przędziorki są trudne do zwalczenia i potrzeba na nie skutecznego preparatu, inaczej będą wracać i w bardzo krótkim czasie zniszczą roślinę.
Envidor u mnie zadziałał już po jednym oprysku. Drugi zrobiłem już na wszelki wypadek.
Z przędziorkami walczyłem przez wiele lat i mogę od razu napisać co jest skuteczne, a co nadaje się tylko do śmietnika.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pisałam, że żadnych z tych środków nie było - w podanych sklepach, które polecasz również są niedostępne a obsługę sklepów też potrafię o to dopytaćnorbert76 pisze:Nissorun kupowałem w LM, w Castoramie Envidor. Czasami warto się zapytać z obsługi.

- norbert76
A nie masz tam gdzieś sklepu ogrodniczego? Jeśli nie, to oba specyfiki dostaniesz bez problemu na Allegro z dostawą pod drzwi. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie chcę wchodzić w jakiekolwiek przepychanki słowne, ale w jednym z powyższych postów pisałam, że w ogrodniczych też nie było. O zamówieniu przez internet też myślałam, ale pora roku na takie zamówienia chyba nie jest dobra, bo nie wiem czy ten środek chemiczny nie będzie narażony na przymrozek (wiem ile czasu czasem mija od nadania paczki do jej dostarczenia - a paczka marznie przez noc w samochodzie). Czy taki środek odpowiednio zadziała wtedy - skoro temp. przechowywania jest powyżej zera? Zaczekam až się trochę ociepli a na razie zadziałam tym co mam.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A Polysect?norbert76 pisze:Żaden Mospilan nie wytępi przędziorków.Ninia pisze:Niestety na przędziorka nie było żadnych z polecanych przez Was środków i kupiłam "ABC Przędziorki" - kiedyś go miałam i z tego co pamiętam to dobrze i szybko zadziałał oraz gotowy spray pod nazwą "AFIK AE" - obiechałam kilka marketów budowlanych, ogrodniczych
Zresztą podobnie ABC, poszukaj Envidor albo Nissorun.
Jako między innymi systemiczny powinien zwalczyć wszystko.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- norbert76
Nie, Polysect nie jest na przędziorki... To, że jest systemiczny nie oznacza, że zwalcza wszystko, tylko jest "wciągany" przez roślinę i krąży w niej razem z sokami, a nie działa powierzchniowo.
Weź na logikę, to jest podobnie jak w przypadku leków czy masz taki co działa na wszystkie choroby???
Weź na logikę, to jest podobnie jak w przypadku leków czy masz taki co działa na wszystkie choroby???
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta