Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośl - ukorzenianie w wodzie, zimową porą

Post »

Dobrze widzisz, jest Nadieżda :D . Sadzonki nie są szczepione.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ukorzenianie zdrewnialych pędów winogron

Post »

Wsadziłam jak radziliście, rosną zdrowo. Kiedy je wsadzić do gruntu czy już w tym roku czy trzymać dłużej w doniczkach?
Dowiedziałam się od znajomego, że są to stare poniemieckie odmiany o smacznych trochę drobnych owocach nigdy nie wymarzające. Jedna biała i dwie fioletowe. On nie zna nazw bo "lauba mo po opie".
Chcę aby oplotły mi południową ściankę altany. Jak gęsto je sadzić?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
cianek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lut 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli bryła korzeniowa jest dobrze rozwinięta to możesz wsadzić już teraz w miejsce docelowe.
Im wcześniej tym lepiej. Roślina szybciej zaaklimatyzuje się do warunków.
ogrod12
100p
100p
Od: 20 mar 2013, o 18:31

Post »

Witam. Mam zamiar zbudować ukorzeniarkę o wymiarach szer. 50cm , dł. 80 cm . Będzie zbudowana ze styropianu. Mam zamiar zalać spód warstwą 3 cm z samego betonu, na to kabel grzewczy 15 w jeśli taki wystarczy, i na kabel jeszcze jedna wylewka z samego betonu bez żwiru 3 cm. Ukorzeniał będę w perlicie. Czy do kabla nie dostanie się woda? Można użyć zwykłego kabla grzewczego czy trzeba taki akwariowy?
:wit
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W mojej ocenie kabel o mocy 15 W na taką płytę grzewczą to zdecydowanie za mało. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "zwykły kabel", niemniej ze względów bezpieczeństwa odradzam stosowanie tego zwykłego i tego do akwarium. Radzę natomiast zastosować kabel z atestem do układania w wylewkach betonowych. Ja bym do takiej płyty zastosował kabel o mocy 15W/m, o długości co najmniej 4 m, czyli minimum 60 W. Wylewkę radzę zrobić za "jednym podejściem" i zazbroić siatką.

Coś w tym stylu

Obrazek
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
ogrod12
100p
100p

Post »

kapitan, czy gdzieś w internecie znajdę taki kabel grzewczy? Ewentualnie podaj link. Nie dokońca chodzi mi o konieczne wylanie betonem tylko o to aby uchronić kabel grzewczy przed wodą.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja do swojej, nieco większej od Twojej, kupiłem tutaj http://www.into.pl/ogrzewanie/index.html#cennik
To był ZG-125. Nie jest to ten co na zdjęciu. Ostatecznie ten ze zdięcia jest zatopiony w wylewce jako rezerwowy, a zakupiony ZG-125 jest jako drugi- główny.
Piotr
ogrod12
100p
100p

Post »

A taki by był dobry? Bo w nim jest odrazu wtyczka i w ogóle? Wpisz w wyszukiwarkę: [E-C] PRZEWÓD GRZEWCZY 25W/4m kabel grzejny _PROM
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Na początku lipca znajomy przywiózł z Włoch pół metrową łozę z przyciętymi latoroślami, grubości mniej więcej 1cm czyli gdzieś tak jak kciuk. Łoza na dole została trochę zdrapana, dostała trochę ukorzeniacza i poszła do dziurawego wiaderka (jeżeli coś puści to zimowana będzie w piwnicy).
Czy próba ukorzeniania w tym terminie ma szanse na przyjęcie?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja bym postawił inne pytanie. Jaka to odmiana i czy jest szansa na powodzenie uprawy, w naszych warunkach klimatycznych. Jeżeli nawet coś się ukorzeni, to czy przetrwa choć jedną zimę? Jeżeli nawet przetrwa to czy zdąży dojrzeć? Ryzyka zawleczenia filoksery też nie można wykluczyć. Gra nie warta świeczki.
Piotr
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Rozmawiałem o tej odmianie z właścicielem. Nazwy nie zna. Winorośl rośnie w północnych Włoszech, w górzystym terenie i w klimacie temperaturowo zbliżonym do naszego na wysokości 500m n.p.m.
Szanse na uprawę u nas jej właściciel widział dlatego ten kawał łozy próbuje ukorzenić, ale co z tego wyjdzie trudno w tym momencie przewidzieć. Zasugerowałem mu próbę w wiaderku, bo do zimy nawet gdyby coś się zazieleniło to nie miałoby szans zdrewnieć.
Awatar użytkownika
mateo_09
100p
100p
Od: 11 sie 2013, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Winogrono+agrest

Post »

1.)Jeszcze w jesieni uciąłem gałązkę agrestu i gałązki winogrona.Wsadziłem do doniczki i trzymam w kuchni na piecu kaflowym.czy nie za wcześnie?kiedy w grunt wsadzić?agrest wziąłem z odnogi która rosła w górę.będzie owocował czy będzie ozdobny? :D
2.)+jak rozmnożyć czerwoną porzeczkę?
niżej zdjęcia
  • Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Początkujący
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Winogrono+agrest

Post »

Patyki trochę za duże pociąłeś, ale jak jest to niech już tak jest. Poobcinaj tylko dla wygody te zdrewniałe wąsy czepne. Kiedy do gruntu ? Po ustabilizowaniu się pogody i minięciu przymrozków tak mniej więcej w maju. Oraz oczywiście w razie czego okrywanie na noc. Wysadzanie do gruntu po uprzednim zahartowaniu, czyli bawienie się w wystawianie na dzień i chowanie do chałupy w noc/ lub po szybkiej zmianie pogody w dzień.
Porzeczkę możesz rozmnożyć z karpy korzeniowej. Oczywiście jak masz z krzaka.

Ps. pilnuj tylko sadzonek, żeby nie miały za gorąco na piecu i nie podlewaj za często, bo zgniją. Pomimo wypuszczenia kiełków, na razie tam korzenia nie ma.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Po 1 jest za wcześnie na ukorzenianie(można już ukorzeniać, ale trzeba dać roślinie warunki min. światło o czym nie będe pisał), po 2 masz tam za ciepło dlatego najpierw rozwiną się pąki a potem albo roślina padnie albo uda jej się może korzenie wytworzyć, po 3 przytnij zostawiając tylko 1 albo 2 najniższe pąki, po 4 w necie jest milion razy pokazane jak to zrobić i dlaczego tak się to robi i ta wiedza jest możliwa do zdobycia w 10minut a to co pokazałaś to robisz nie prawidłowo :)
Awatar użytkownika
mateo_09
100p
100p
Od: 11 sie 2013, o 16:32

Post »

zapomniałem dodać ze ten piec nie jest używany i służy jako podstwka pod coś...
podobno potrzebne sa 3 pąki.
czemu źle?
Początkujący
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”