Dziś zapraszam do najmłodszej części Mojego Świata ? BIAŁEGO OGRODU
Pod wpływem jakiejś lektury zachciało mi się stworzyć taki zakątek. A że miałam zacienione, nieco oddalone od ?centrum? miejsce...Białe kwiaty doskonale ożywiałyby taki zakątek.
Może był to głupi pomysł...Podobno jest to bardzo trudne. Specjaliści twierdzą,że ogród z tylko białymi kwiatami często jest po prostu nudny...Albo ? jeśli się uda ? wyrafinowany, elegancki, piekny...Ale kto może dorównać Białemu Ogrodowi Vity Sackville-West w Sissinghurst..??
No, ale pomyślałam sobie ? spróbuję...W sumie to MÓJ ogród i mogę sobie robić, co chcę !
Tak naprawdę, wcale nie powinnam go pokazywać . Jest młodziutki ( zakładany tego lata ), nie ma tam na razie nic ciekawego. Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że za jakieś 3 lata będzie ładnie. No, ale wielu forumowiczów tworzy coś z niczego, więc się odważyłam.
Tym bardziej, że LICZĘ na sugestie z Waszej strony, co tam dołożyć, co pozmieniać...zawsze łatwiej, jak jest młody.
Jest jeszcze jeden problem ? gdy zaczęłam realizację Białego Ogrodu ? wydarzył się kataklizm...I zepsuł mi całą koncepcję ...! Ale to już historia na inny dzień.
Biały Ogród jest położony pod murem dzielącym od sąsiada.. Drugi bok stanowi strumień, a po jego drugiej stronie są krzewy i drzewa. Tak więc z dwóch stron jest osłonięty, a z trzeciej ? tworzę ?ścianę zieleni ? ? drzewa i krzewy. Chcę ,żeby to był ?salonik ogrodowy?, intymne wnętrze, zamknięte wokół. Słychać tam szum strumyka...
Dominować ma zieleń, do tego kwitnące krzewy i byliny, wszystkie, naturalnie, na biało. W różnych terminach. Do tego kamienne elementy ? ławka , donica...Wiem, teraz okropnie PRZYTŁACZAJĄ swym rozmiarem ! W przyszłości będą tonąć wśród bujnej zieleni , a teraz były okazyjnie do kupienia...
Tak wyglądało to miejsce przed rozpoczęciem robót...
Trzeba było wymienić ziemię, bo tam żywy piaseczek...Poszedł też przefermentowany obornik. To zdjęcie wydało mi się szczególnie malownicze...
Coś posadziłam, okropne te łyse placki...
Trawnik został na koniec...
TO NIE JEST ASFALT ! ( tylko ziemia, zasiana trawa )