Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To mój hipek po przejściach - spadł z parapetu i stracił jeden pąk, ale nie odpuszczę - niech kwitnie w wodzie. Dobrze, ze łodyga się nie złamała.
Napisałam wcześniej, że to nagano - pomarańczowy, ale z tego co widac jet różowy, ale czy Susan? Na obrazku był ciemniejszy. Może ktoś rozpozna?

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Małgosia
77malinka
200p
200p

Post »

77malinka pisze:Nie otwiera się, spróbuję poźniej
Obrazek

W takim razie ten byłby pomarańczowy - nagano, ale chyba nie będzie kwitł. Nigdzie pąka nie widac. Szkoda :cry:
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Podobny jest do Exotica,ale nie widac dobrze, bo w pełni nierozkwitł. :D
77malinka
200p
200p

Post »

Wrzucę jeszcze, kiedy całkiem rozkwitnie. Ale może masz rację, bo susan powinien byc ciemnoróżowy. Poczekamy.
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

No to widzę, ze nie tylko ja mam problem z tym. Kupuję jedno a mam zupełnie co innego podczas kwitnienia. I chyba najgorsze jest to, że w sklepie nie można rozróżnić kolorów - chyba, ze jest jakiś sposób - ale mam w piwnicy kilka cebul i każda wygląda tak samo. Podoczepiałam karteczki, z nazwami odmian jakie zakupiłam i już teraz nie wiem, czy będą takie, jakie kupiłam czy też zupełnie inne. Chyba można to tłumaczyć bałaganiarstwem sprzedawców, czy może producentów, którzy już źle pakują i oznaczają kartony?
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
77malinka
200p
200p

Post »

Ja akurat płakac nie będę, bo mam tylko trzy - każdy inny :D
Pozdrawiam, Małgosia
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Amlos pisze:
Tak więc po trzech tygodniach melduję :

- 'hipek' rośnie, ale na razie tylko w liście :? :

Obrazek Obrazek

Jest to dla mnie zadziwiająca sprawa :shock: . Rok temu, po zakupie, ta sama cebula wypuściła same pędy kwiatowe (dwa), zakwitła, przekwitła, uschła - i liści nie miała..
Teraz natomiast wypuszcza tylko liście, a pędów kwiatowych ani widu, ani słychu :shock: :wink: . Może jeszcze się pokażą? Choć zaczynam w to wątpić
No i okazało się, że moje wątpliwości nie były bezpodstawne :( . Rosły sobie zielone liście amarylka.. i tydzień temu
zaczęły po kolei żółknąć. To było wszystko, na co go w tym roku było stać :twisted: :cry:
Teraz wygląda tak .. jeszcze troszkę czekam, aż uschnie całkowicie i zafunduję mu tym razem dłuższe 'zimowisko'
w piwnicy. Mam nadzieję, że ferie zimowe dodadzą mu więcej wigoru, niż letnie. :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Jaka szkoda Aniu, ale teraz po dłuższym spoczynku, po tych wakacjach, które mu zafundujesz będziemy oczekiwali kwitnącego cuda...

Wisienko - ja też kupiłam każdy inny - mam nadzieję, że tak faktycznie będzie - ale to się okaże podczas kwitnięć, które będę relacjonowała systematycznie ;)
Wg rad Przema moja cebula powinna być do połowy grudnia w piwnicy - pozostałe były zakupione w podobnym czasie, czyli grudzień będzie dla mnie miesiącem sadzenia - Hipków w doniczki ;) . Będę robiła to po kolei w odstępach czasu, aby mieć ciągłość kwitnień. Chyba to dobry pomysł, prawda?
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Amlos pisze:
Amlos pisze:
Tak więc po trzech tygodniach melduję :

- 'hipek' rośnie, ale na razie tylko w liście :? :

Obrazek Obrazek

Jest to dla mnie zadziwiająca sprawa :shock: . Rok temu, po zakupie, ta sama cebula wypuściła same pędy kwiatowe (dwa), zakwitła, przekwitła, uschła - i liści nie miała..
Teraz natomiast wypuszcza tylko liście, a pędów kwiatowych ani widu, ani słychu :shock: :wink: . Może jeszcze się pokażą? Choć zaczynam w to wątpić
No i okazało się, że moje wątpliwości nie były bezpodstawne :( . Rosły sobie zielone liście amarylka.. i tydzień temu
zaczęły po kolei żółknąć. To było wszystko, na co go w tym roku było stać :twisted: :cry:
Teraz wygląda tak .. jeszcze troszkę czekam, aż uschnie całkowicie i zafunduję mu tym razem dłuższe 'zimowisko'
w piwnicy. Mam nadzieję, że ferie zimowe dodadzą mu więcej wigoru, niż letnie. :wink:

Obrazek
Jak to tak zaczęły same żółknąć może miał za mało wody? a tak nawiasem pytają dawałaś mu normalnie nawóz podczas podlewania? :D
Reposit-10

Post »

Był podlewany tak samo jak w ubiegłym roku (kiedy to wypuścił ,jak pisałam, dwa dorodne pędy kwiatowe).

Ponieważ wówczas nie miał liści, przypuszczam, że cebula miała za ciepło latem w piwnicy , i teraz po prostu
dokończyła wydawanie liści na świat. :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo możliwe latem najlepiej zimować amarylki w lodówce w dolnej szufladce na bank wtedy będą ponownie kwitły. :D :D :D Przezimuj go teraz i w marcu do ziemi ponownie nie powinno mu nic być pomimo wybicia liści. :D :D
Reposit-10

Post »

Tak właśnie zamierzam. Dzięki Przemku - pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Amlos pisze:Był podlewany tak samo jak w ubiegłym roku (kiedy to wypuścił ,jak pisałam, dwa dorodne pędy kwiatowe).

Ponieważ wówczas nie miał liści, przypuszczam, że cebula miała za ciepło latem w piwnicy , i teraz po prostu
dokończyła wydawanie liści na świat. :D
Nie wiem jak podlewałaś w ubiegłym roku, ale z pokazanych zdjęć wynika, że miał zbyt sucho i umarł z głodu. U mnie liście nigdy nie usychają wszystkie naraz. Pierwsze są już uschnięte na popiół a ostatnie jeszcze zielone i to jest normalne . U ciebie wszystkie uschły jednocześnie a ziemia w doniczkach zbyt sucha i twarda. Takie są moje przypuszczenia, ale może to jeszcze co innego. Pozdrawiam :)
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
anula
100p
100p
Od: 17 paź 2005, o 18:10

Post »

Mój Merengue okazał się Tango :D :twisted:

Obrazek
Obrazek
pozdrawiam,ania
SUKULENTY
OGRÓD
anula
100p
100p
Od: 17 paź 2005, o 18:10

Post »

A to dzisiejsze jego zdjęcia.

Obrazek
Obrazek
pozdrawiam,ania
SUKULENTY
OGRÓD
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”