Wisienka - mój kawałek ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Lucynko! Jak się mieszka tak daleko od gór to nie dziwota! Ale że zaczęłaś od razu od Tatr, to Cię podziwiam! Ja byłam starą bywalczynią Beskidów a w Tatrach też przeżyłam chwilę załamania :wink: . Jak poznałam mojego męża - zaczęłam chodzić z nim po Tatrach. Zaliczyłam Świnicę, Kozią Przełęcz, oczywiście Kasprowy i Giewont (i parę innych). Ale cały czas mówiłam, że wolę moje stare, poczciwe Beskidy. Dwa lata później mąż chciał mi pokazać piękne widoki z Krzyżnego, ale najpierw solennie obiecał, że nie będzie już żadnych klamer, łańcuchów i innych tego typu atrakcji. No i były :evil: . A widoków pięknych wcale nie chciałam oglądać, tylko beczałam ;:145 , że chcę ... żeby helikopter mnie zabrał z powrotem na twardą ziemię, hihi... Teraz się z tego śmieję, ale wtedy w ogóle mi nie było do śmiechu. Gdybym tę trasę zobaczyła z Doliny Pięciu Stawów, w życiu bym się na nią nie wybrała. Ale zaczynaliśmy z innej strony no i dopiero jak zeszliśmy, to zobaczyłam, gdzie ten mój szanowny "M" mnie wyciągnął :shock: .
Polecam Ci za to Tatry Zachodnie, Bieszczady i Beskidy oczywiście! :D :lol:
Dzięki za fotki! Nie da się ukryć, że Tatry są bardzo fotogeniczne :wink: !

Hm... nie wiem, czy uda Ci się kiedyś zwiedzić wszystkie ogrody na forum, hihihi...
Ciekawa jestem, czy jest ktoś taki, komu się to udało!!??

Pogoda w ten weekend była przepiękna! Żeby tak było do końca października! Ech... to byłoby wspaniale!
W sobotę ogołociłam pół ogrodu Izy (tylko pół, bo drugie pół zabrał Andre :wink: ). Niestety - jak zwykle czasu zabrakło i część roślin musiałam zadołować (oczywiście dostałam instrukcję, jak to się robi :D ) . Ten czas okropnie leci ... Zwłaszcza - oczywiście - jak spędza się go w miłym towarzystwie! Dzięki Izuchna za miłe przedpołudnie! Mam nadzieję, że roślinki przyjmą się! I że wiosną będzie co podziwiać i pokazywać ;:333
Nawet jeżeli w maliniaku zostały posadzone ... chyba piwonie (tak teraz mi się wydaje...:wink:)! Za tydzień muszę zrobić już remament w roślinkach, bo w tym pośpiechu coś mi się poplątało :oops: . O rany! aż wstyd się do tego przyznawać ....
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Wisienko...

mój mąż pochodzi z południa Polski, więc góry są mu zdecydowanie bliższe niż mi. Ja do morza natomiast mam godzinke jazdy samochodem - wiec nie jest źle. Do Zakopanego - to cała wyprawa - ok. 12 godzin jazdy naszymi drogami ;)
Wyjścia nie miałam .. tak jak wspomniałam - jechaliśmy w czwórkę - tamta para była taka napędowa, ja spowalniałam wszystko - zwłaszcza widząc łańcuchy... najgorsze były dla mnie z Przełęczy Szpiglasowej do Doliny Pięciu Stawów.. ale jak wspomniałam we wcześniejszym poście - warto było. Bieszczady też mamy w planie .. coś innego też jest w planie, więc takie wypady mogą być przesunięte o kilka lat w przyszłośc.. ;)
Dziś w tak słonecznym dniu też "ryłam" troszkę w ziemi...
A ogródki forumowiczów nadal zaciekle oglądam... ale każdego dnia przybywa nowych postów.. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... trwam nadal w boju ;)

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
andre1960
50p
50p
Od: 13 sty 2007, o 23:53

Post »

Wisieńko Iza obdarowała mnie tyloma roślinami że ja sam nie wiem już teraz co gdzie rośnie.Wiosna przyjdzie, trzeba będzie przeprowadzać konsultacje fotograficzne z Izą
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Wisienka pisze:...

W sobotę ogołociłam pół ogrodu Izy (tylko pół, bo drugie pół zabrał Andre :wink: )
:;230 :;230 :;230 Gdyby tak było, to musiałaby mi zostać goła ziemia!
Wisienka pisze:...Ten czas okropnie leci ... Zwłaszcza - oczywiście - jak spędza się go w miłym towarzystwie! Dzięki Izuchna za miłe przedpołudnie! Mam nadzieję, że roślinki przyjmą się! I że wiosną będzie co podziwiać i pokazywać ;:333
Tak, czas leci nieubłaganie i nawet nie wiedziałam, ze jestem prawie 2 tygodnie do tyłu :oops:
I ja Ci dziękuję Jadzieńko! ;:168 Roslinki muszą się przyjąć, bo nie mają żadnego wyboru ;)

Andrzejku, nie martw się, wiosną szybko przeprowadzimy inwentaryzację :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wisienko a co u Ciebie nowego - dawno nic nie pokazałaś ani nie dajesz znaku życia. Co się dzieje na działce ? Może dasz jakieś fotki jeżeli jeszcze nie zasypał jej śnieg. Smutno tu bez Ciebie.
Grażyna.
kogro-linki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie ... gdzie jest nasza Wisienka ? Wróć do nas Jadziu ;:180 i pokaż co się zmieniło na Twoim rancho.

Cieplutko pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie dziewczyny! ;:4

Trochę faktycznie mnie nie było, ale "dopadły" mnie problemy i natłok spraw :( . Troszkę zaczyna się przejaśniać i mam nadzieję, że przynajmniej od czasu do czasu będę obecna na forum. Ale jak tylko miałam czas, to zaglądałam do Was, choć były to bardzo krótkie chwilki i nigdzie nie zostawiałam śladów bytności.

Aparat niestety dopiero niedawno wrócił do mnie, więc nowych zdjęć nie ma.
Chyba dopiero wiosną pokażę nowe roślinki. Mam nadzieję, że się przyjmą, choć o niektóre martwię się (bez, moja ukochana forsycja), bo warunki glebowe mają nie takie, jakie lubią.
No ale to zobaczymy wiosną, do której już odliczam dni :wink: .
Pocieszam się, że zima ma być krótka - tylko do końca grudnia. Styczeń i luty ma być z temperaturami dodatnimi, a w marcu to już piękna, ciepła wiosna. Ciekawe, czy sprawdzi się ta prognoza pogody.

Żeby nie było tak całkiem bez zdjęcia - wprawdzie nie ma się czym chwalić, ale pokażę Wam mój eksperyment, o którym pisałam.
Pierwsza fotografia to miejsce po przekopaniu części działki (firma zakładała szambo) - już prezentowane w moim wątku.
Sadziłam tam rośliny bez przygotowania gleby :oops: - tylko w miejscu sadzenia podsypałam ziemi ogrodowej. Potem trochę podlewałam chemicznymi nawozami płynnymi i gnojówką z pokrzywy (sorki za te chwasty, ale nie nadążałam z pieleniem :oops: a ściółka została położona jak mi znowu Lila o niej przypomniała :))
I zdziwiłam się, że taki gąszcz mi urósł :shock: To po prostu niesamowite! Poza tym nie wiedziałam, że one takie wielkie urosną i za gęsto je posadziłam (sadzoneczki były takie maluśkie ;) )

Obrazek Obrazek

Ale na wiosnę się poprawię! Zostanie to przekopane, dodany piasek (bo tam prawie sama glina) i obornik. I będzie miejsce na bylinki od Chatte :wink: i coś jeszcze, ale nie wiem na razie co, bo biegną tamtędy rury od szamba gdzieś na głębokość 1 m.

Pozdrawiam Was słonecznie w ten zimowy i śnieżny (przynajmniej u nas na Śląsku) wieczór ;:3 ;:3
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko - tam gdzie biegną rury kanalizacyjne najlepiej posadzić a właściwie posiać trawnik. Bo co jeżeli trzeba będzie kopać w tym miejscu / zapchane rury, albo załamanie / . Szkoda byłoby burzyć pieczołowicie zakładaną rabatę i wyrzucać kwiatki.A z kanalizacją nigdy nic nie wiadomo - wiem to z doświadczenia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ojej! nie pomyślałam o tym! ;:125 Chyba masz rację, Grażynko :( . No to muszę pomyśleć, co z tym miejscem zrobić, bo to jest duuuża powierzchnia ... Jest w tym układzie kilka wariantów:
1) trawa
2) łąka
3) jednoroczne
4) jakaś długa i szeroka ścieżka, wysypana, np.żwirem (ten wariant byłby dopiero po zakończeniu prac budowlanych, które... jeszcze się nie zaczęły :wink: )
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ostatnio bardzo w modzie są kwietne dzikie łąki. Siejesz trawę a potem mieszankę dzikich roślin kwitnących. Taką łąkę kosi się dopiero jesienią, kiedy wysypią się już nasiona traw i kwiatów 10 cm nad ziemią i tak pozostawia. Można też skosić początkiem maja na wysokości 20 cm, żeby nie zniszczyś dzikich kwiatów. Czasami wsadza się w tą łąkę cebulki dzikich kwiatów . Taka łąka jest niewymagająca, rośnie sama bez żadnej ingerencji z naszej strony. Usuwamy z niej jedynie bardzo uciążliwe chwasty jeśli jakiś się wysieje na naszej łące. Reszta rośnie jak chce i każdego roku przeważają na niej inne kwiaty.
To byłby świetny pomysł, choć i tak żal byłoby taką mocno ukwieconą łąkę niszczyć. W razie czego oczywiście.
Poza tym nie można sadzić w pobliżu rur kanalizacyjnych i odpływowych drzewek, nawet owocowych, gdyż ich rozwijające się korzenie mogą taką rurę uszkodzić. Z doświadczenia wiem, że najkorzystniejsze są ścieżki żwirowe, z kostek, kamyków, kory czy drewna. W razie czego łatwo jest rozebrać chodnik i już można kopać, niczego nie niszcząc. :wink: :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jadzieńko, oby Twoja przepowiednia co do długości zimy się sprawdziła!
Ja uważam, ze masz się czym chwalic. Zrobiłaś bardzo duzo, a Twoja pierwsza rabatka wygląda przeciez całkiem dobrze :D
Jak ziemia jest wypoczęta, to i bez nawożenia roslinki będą rosły, czego dowód masz na tym zdjęciu :D
Jak chodzi o radę Grazynki, to ja głosuję za łączką ;) Widziałaś łączkę Nalewki?
Też kiedys mi się łączka marzyła, ale mój ogródek jest na to za mały ;:214
Ty jednak mozesz sobie na to pozwolić, będzie cudnie!
Mozesz też zrobic ten chodnik, a po bokach łączkę ;:109
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Wisienka pisze:...Aparat niestety dopiero niedawno wrócił do mnie, więc nowych zdjęć nie ma...
Czekamy na zimowe zdjecia. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No... taka łączka to za mną chodzi :lol: . Ale przeczytałam, że łączka lubi piaseczek a nie glinę i przestałam o niej myśleć. Faktycznie muszę znowu zajrzeć do Nalewki i poczytać, jak ona sobie poradziła. Jako alternatywę mam posadzenie całych łanów pełnika europejskiego - w moim ulubionym, no jakim kolorku!? Oczywiście żółtym :wink: (Pełnik europejski (Trollius europaeus L.) – gatunek byliny należący do rodziny jaskrowatych. Występuje w północno-wschodniej Europie, na południu tylko w górach, oraz w zachodniej Syberii[1]. W Polsce występuje na całym obszarze, ale rzadko – między innymi na górskich łąkach ziemi kłodzkiej, gdzie znany jest jako kłodzka róża.).
Andrzeju - niestety na razie jestem "uziemiona" w domu, ale jak tylko będę na działce i będzie na niej zimowo - pstryknę zdjęcia! Masz to u mnie jak w banku! :D :lol: :D
Pozdrawiam serdecznie
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Wisienka pisze:...Andrzeju - niestety na razie jestem "uziemiona" w domu, ale jak tylko będę na działce i będzie na niej zimowo - pstryknę zdjęcia! Masz to u mnie jak w banku! :D :lol: :D
Co ze zdjęciami? Czy na działce nie jest jeszcze zimowo? :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzeju! Nie ma śniegu, więc nie jest zimowo :wink: :lol: .
A na działeczkę jedziemy w przyszłym tygodniu - nareszcie! ;:49 .
Muszę zajrzeć do Ciebie, żeby zobaczyć, co napisałeś o bieleniu drzewek, bo nie wiem, kiedy znowu będę miała możliwość podziałać w ogrodzie :(
Serdecznie pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”