Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Post »

Ula, moje to się chowają przy Waszych zdobyczach- nasze są takie małe, bibelotowate. Fotki- przy okazji :D
A teraz efekt mojej wczorajszej pracy. Wiem, że niektóre roboty trochę przyspieszyłam, ale- tak jak już pisałam, obawiam się , czy zima mnie nie zaskoczy przy pracy... Wtedy będę płakać,mże mogłam to zrobić wcześniej.
To moje najcichsze miejsce- osłonięte przed wiatrami, od wschodniej strony; hortensje czują się tu dobrze
Obrazek
a tu już osłonięte: RH i azalia z wrzoścem
Obrazek

tę magnolię to same kwiatki już okryły :D
Obrazek
ale też i ją trochę wspomogłam :?
Obrazek

zabezpieczona pampasówka
Obrazek
Obrazek

kopczyk na hortensji
Obrazek

tak zabezpieczam młodą magnolię ( na zdjęciu), ale też i hibiskusy, i klon palmowy
Obrazek

a tak- wrażliwe iglaczki- cyprysik tępołuskowy i moje 2 thuje wschodnie "Aurera-Nana"
Obrazek

moje donice na trasie solidnie podlałam, zestawiałm na styropianie wspołem i najmniejszą owinęłam pęcherzykową folią
Obrazek

tegoroczne formy szczepione zabezpieczyłam na "złączach" (troche też jej ich pieńki, bo zające sobie niec nie robią z moich starań :roll: )
Obrazek

powojnik- niezmienny, wtrwały, zjawiskowy
Obrazek

a tu mam problem- co może dolegaś trawce? Dostała teraz takich placków... Nadmienię, że żadnego zwierza nie mamy
Obrazek

a to sośnica...
Obrazek
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj, nie wygląda to za dobrze :( coś chyba jest nie tak, jest posadzona w tym roku :?: nie porwałaś się ostatnio na jakieś nawozy :?: wsadziłaś ją w zimię tak jak dla pozostalych iglaków, zakwaszałaś jakoś inaczej podłoże :?: wykluczam stosowanie oprysków, bo ślady wyglądałyby pewnie inaczej.
Trawnik jest to porządnego wyczesania wiosną, bo teraz pewnie juz nie ma sensu, jak masz kosiarkę z kubłem to i tak co jakiś czas trzeba zająć się ręcznym grabieniem, chyba że masz do tego inny sprzęt.
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Trawnikowi potrzeba aeracji , czyli napowietrzania zbitej i nadmiernie zageszczonej warstwy gleby , bo pewno są mini zagłebienia , w których gromadzi się woda , a to może być przyczyną duszenia się trawy i rozwoju patogenów grzybowych.
A sośnica mogła przemarznąć ,warto ją okryć stroiszem na zimę.

Ogród piękny i bardzo zadbany.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Co do sośnicy to raczej nie obwiniałbym mrozu, powiedzmy sobie szczerze, że większych w tym roku jeszcze nie mieliśmy.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, dzięki za uwagę i rady- trawnik jest corocznie wyczesywany, także i na wiosnę to go czeka. Czy to pomoże?

A sośnica była sadzona z wszelkim namaszczeniem stosownym dla iglaków; teraz jest juz okryta, ale...chyba bedę z wielką obawą odkrywać ja wiosną, bo - tak czuję, że sie rozczaruję widokiem...
Dzięki za Wasze wskazówki!
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha! Od momentu posadzenia sośnicy- nie dostała żadnego nawozu- czekam z tym do wiosny.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj ANETKO, od sośnicy trafiłem do Twojego ogrodu, no muszę przyznać że ciekawie zapowiada się ten ogród, już teraz jest co oglądać, a co będzie za 5, 10 lat.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Anetko, w takim razie trudno powiedzieć, co jest grane i w czym tkwi problem, proponuję tak jak pisałem, zamieścić zdjęcie w dziale diagnostyki, tak jak Ula napisała może to chloroza, ale mam nadzieję, że martwimy się na zapas :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu, dzięki za miłe słowa- mam nadzieje, że za te kilka lat efekt będzie satysfakcjonujący (jakos nie mogę oprzeć się myśli, czy aby nie za gęsto będzie...choć starałam sie uwzględnić przestrzenie do swobodnego oddechu każdej roślince)
Sylwekoj, jakbym chciała, aby to były tylko zmartwienia na zapas... Czas pokaże, zatem- czekam :roll:
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Wiesz, tak sobie myślę... a może by tę sośnicę jeszcze sprysknąć chelatem żelaza.... Sylwesterek, co Ty na to?
Bo rh i kwasolubne zimozielone pryska się chelatem przez całą zimą, pod warunkiem, że nie ma mrozów. Może by jej pomogło, co? Bo ona coś mi zdycha z głodu ...
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No... To jest pytanie. Co ty na to, Sylwek? I inni znawcy tejże rośliny?
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dziś z samego rana odsłoniłąm moje "zimowe" nakrycia, bo dzionek był niemalże letni! Mam więc za soba generalna próbę okrycia roślin na zimę i teraz, w razie potrzeby, zajmie mi to mniej czasu (mam taką nadzieję). Poza tym, posadziłam 150 cebulek- ostatnie 50- alium- sadziłam już po zmierzchu. Całe szczęście, że były białe, choć wcale nie mam pewniści, czy te ostatniutkie to wszadzałam dobrą stroną ;:14 Wiosną się okaże. :)
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Czy zastosować chelat to nie wiem :oops:
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam zdjęcia sprzed 1,5 roku, gdy modernizowałam ten zkątek ogrodu
Obrazek
i zakładałam te:
Obrazek
Obrazek
a teraz to wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to kwitnące w zaszłym roku RH i azalia
Obrazek
oraz cimiernik
Obrazek

A to podżeracz mojego żarnowca (tu schowany wśród bukszpanu)
Obrazek

A to zdjęcie przypomina piekno ciepłych , letnich dni
Obrazek
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Anetko - bardzo fajne zestawienie zdjęć, po których widać, co się działo. Sama żałuję, że nie robiłam takich u siebie...
Zwykle mi się zdaje, że to zielone to tak powoooli przyrasta, ale jak się spojrzy na historię, to... aż szok :shock:
Świetny rh (jaki?, bo chyba nie Libretto) i znakomita azalia wielkokwiatowa w tle. Azalie są o wiele łatwiejsze do prowadzenia niż rh, a równie piękne. Kiedyś strasznie mi zależało na rh, bo zimozielone, a tu się okazuje, że azalie właśnie dlatego są łatwiejsze, bo gubią liście :D .
Ale tak naprawde, to najbardziej lubię to Twoje zdjęcie (czwarte od góry), gdzie widać ład i porządek w ogrodzie, a za słupkiem widać dziki nieład poza ogrodem ;:108 Ono jest takie, takie.... filozoficzne!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”