Ogród Oli - na działce budowlanej cz.3
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sprawa zimowania krokosmii już się wyjaśniła.Moja kępa ma już 6 lat i w tym roku będzie odmładzana.
Cebulek się namnożyło więc będą do wydania. Mariolu nie kupuj , dostaniesz przy jesiennym przyjeżdzie do Wrocka.
Chyba we wrześniu w OB będzie coś z hortensjami.
Halinko tak to zawilec japoński , który już jest na liście dla Ciebie.A masz bokonię bo nie pamiętam czy się pytałam
Anulko mam wsadzone wiosną krokosmie , które miały być żółte i dwubarwne ale też nie wiem czy zdążą zakwitnąć
i czy będą takie jakie chciałam mieć.
Cebulek się namnożyło więc będą do wydania. Mariolu nie kupuj , dostaniesz przy jesiennym przyjeżdzie do Wrocka.
Chyba we wrześniu w OB będzie coś z hortensjami.
Halinko tak to zawilec japoński , który już jest na liście dla Ciebie.A masz bokonię bo nie pamiętam czy się pytałam

Anulko mam wsadzone wiosną krokosmie , które miały być żółte i dwubarwne ale też nie wiem czy zdążą zakwitnąć
i czy będą takie jakie chciałam mieć.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
_oleander_ padłam przy zdjęciach
a szczególnie na widok zawilców, prawdziwie bajeczny widok, takie olbrzymie kępisko- CUUUDOOO
no i krokosmia
aż nie wierze własnuym oczom- bajowy widok, cudo
Ja ze 3 lata temu posadziłam kilka cebulek, i nic, każdego roku pokazywał się taki delikatniusi szczypiorek i tyle, a w tym roku - niesamowite
- mój szczypiorek zakwitł jedną gałązką z pomarańczowymi slicznymi, drobniusimi kwiatuszkami, i to by było na tyle z jego strony
, mam nadzieję, że każdego roku pokaże jedną gałązkę więcej

-
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu
Dzisiaj zauważyłam ,że szkarłatka od Ciebie będzie kwitła
Na razie posadzona jest w donnicy ,ale chcę ją przesadzić,tylko napisz mi czy lepiej w cień czy słońce i jaka ona będzie wysoka.truskaweczka ozdobna też ładnie rośnie i cały czas kwitnie ale co mam z nią zrobić na zimę?
Jeśli chodzi o lilie to zaraziłam się liliami w tamtym roku na forum.kupowałam na jesień wysyłkowo ,cebule tanie były bo w granicach1-1,8 ale gdy zakwitły okazały się inne niż zamawiałam.Wszystkie mam po jednej szt tylko dwie tygrysie i kilka Św Józefa ,więc te mogę CI wykopać
.Na wiosnę kupię u Kryszkiewicza ,koleżanka kupiła i naprawdę pięknie kwitły i zgadzały się ze zdjęciem na opakowaniu.
Dzisiaj zauważyłam ,że szkarłatka od Ciebie będzie kwitła

Jeśli chodzi o lilie to zaraziłam się liliami w tamtym roku na forum.kupowałam na jesień wysyłkowo ,cebule tanie były bo w granicach1-1,8 ale gdy zakwitły okazały się inne niż zamawiałam.Wszystkie mam po jednej szt tylko dwie tygrysie i kilka Św Józefa ,więc te mogę CI wykopać

- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Aguś krokosmii nie wykopuj tylko nakryj torfem lub lekką ziemią zrób małe wzniesienie
tak , by zimą w miejscu posadzonych cebulek nie zbierała się woda.
Bożenko , szkarłatka może rosnąć i w słońcu i w cieniu.Ja mam w słońcu ale w upalne dni muszę wlać wiaderko wody
pod krzak( a jest dużych rozmiarów)bo zwiesza górną część pędów.Potrzebuje dużo wody.Moja , na żyznej glebie ma ponad 100cm. Na zimę część nadziemna zanika , można pędy wyciąć przed dojrzeniem owoców to się nie rozsieje . Z truskawką nic nie musisz robić.Zimuje bezproblemowo . Przez rozłogi może opanować dużą powierzchnię więc można
nadmiar usunąć.
Jadziu to papryka od Idy , jest fioletowa , kwitła też na fioletowo ale jest bardzo ostra jak peperonia.
Robiłam leczo w5 litrowym garze i wkroiłam 1 strąk . Można było wyczuć jej pikantność.
Aguś czy już się podniosłaś

tak , by zimą w miejscu posadzonych cebulek nie zbierała się woda.
Bożenko , szkarłatka może rosnąć i w słońcu i w cieniu.Ja mam w słońcu ale w upalne dni muszę wlać wiaderko wody
pod krzak( a jest dużych rozmiarów)bo zwiesza górną część pędów.Potrzebuje dużo wody.Moja , na żyznej glebie ma ponad 100cm. Na zimę część nadziemna zanika , można pędy wyciąć przed dojrzeniem owoców to się nie rozsieje . Z truskawką nic nie musisz robić.Zimuje bezproblemowo . Przez rozłogi może opanować dużą powierzchnię więc można
nadmiar usunąć.
Jadziu to papryka od Idy , jest fioletowa , kwitła też na fioletowo ale jest bardzo ostra jak peperonia.
Robiłam leczo w5 litrowym garze i wkroiłam 1 strąk . Można było wyczuć jej pikantność.
Aguś czy już się podniosłaś

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Olu. Bedzie nam jutro Ciebie brakować. Liczę, że we wrześniu na kiermaszu hortensjowym się pokażesz. Może będzie lepiej niż na pnączach.

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki