W październiku. Tak, są nowe przyrosty. Czyli nie ma czym się martwić? Wyrywać te "martwe" listki?maryann pisze:W zeszłym roku- kiedy? Wygląda na stres przesadzeniowy, jeszcze po prostu nie przyjął się dobrze.
Bukszpan - choroby i szkodniki
Re: Bukszpan - choroby i szkodniki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie coś mi się nie podoba, dwa listki stulone, trzecim przykryte:

Na innym krzaku na czubku coś sie zaczyna, na innych już gorszy stan:

Na innym krzaku na czubku coś sie zaczyna, na innych już gorszy stan:

Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Moje bukszpany wyglądają coraz gorzej. Czy to na pewno stres przesadzeniowy?bald pisze:W październiku. Tak, są nowe przyrosty. Czyli nie ma czym się martwić? Wyrywać te "martwe" listki?maryann pisze:W zeszłym roku- kiedy? Wygląda na stres przesadzeniowy, jeszcze po prostu nie przyjął się dobrze.
https://imgur.com/a/TfD9tCu
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Radziłbym skrócić go o połowę to zrobi mu lepiej i dużo podlewaj przy tych upałach,bo mają bardzo płytki system korzeniowy.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę że dobrze byłoby dodać nawozu NPK 6-20-20 aby wzmocnić układ korzeniowy.Ostatnio wewnątrz moich okazów posypuję obornik granulowany ,zauważyłem po 3-ech latach pozytywną reakcję i lepszy stan roślin.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Wybacz pytanie, ale ... czy powinienem sekatorem uciąć w połowie każdą gałązkę? W internecie pełno jest filmów pokazujących cięcie już dojrzałych bukszpanów, a żaden nie pokazuje jak to robić z takim jak mój, czyli 30 cm.jurek47 pisze:Radziłbym skrócić go o połowę to zrobi mu lepiej i dużo podlewaj przy tych upałach,bo mają bardzo płytki system korzeniowy.
Nie przycinać, z czasem roślina się ukorzeni i powinna puścić zdrowe przyrosty, a tamte liście opadną.Można krzewy opryskiwać Topsinem, ale nie przycinać, masa zielona jest potrzebna do ukorzenienia się, a przycina się zdrowe i dobrze ukorzenione bukszpany.
Popryskałem bukszpany topisenm (dwukrotnie w ciągu 10 dni). Na trzech bukszpanach choroba postępuje. Liście są suche, pełno w nim tak jakby - "kokonów" przyklejonych do podstawy liści oraz pajęczyn. Załączam zdjęcie chociaż nie jestem pewien czy coś będzie widać: https://imgur.com/a/prLTuVl
___
Z tego co czytałem, może to być ćma bukszpanowa. Te kokony to mogą być odchody larw chociaż mówiąc szczerze żadnych larw nie zaobserwowałem. Co teraz robić? Usunąć martwe gałęzie i spryskać mospilanem?
___
Z tego co czytałem, może to być ćma bukszpanowa. Te kokony to mogą być odchody larw chociaż mówiąc szczerze żadnych larw nie zaobserwowałem. Co teraz robić? Usunąć martwe gałęzie i spryskać mospilanem?
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Nie widać tego zdjęcia, bo strona od razu wymusza instalacje aplikacji z googlów, ale jak są kokony to pewnie masz ćmę.
Topsin nic nie da.
Pryskaj kt?rymś z polecanych środków, najlepszą opinią się teraz cieszy Lepinox. Do tego przeglądaj krzewy i walcz też ręcznie.
Wyszukaj wątek o bukszpanie i tam jest masa metod.
Topsin nic nie da.
Pryskaj kt?rymś z polecanych środków, najlepszą opinią się teraz cieszy Lepinox. Do tego przeglądaj krzewy i walcz też ręcznie.
Wyszukaj wątek o bukszpanie i tam jest masa metod.
Znalazlem larwy i muszę potwierdzić - na 100% są to tzw. ćmy bukszpanowe. Znalazłem cholerstwo, spryskałem i larwy umarły. Niestety wyrządziły spore szkody.
Moja Butleja rośnie blisko zainfekowanego bukszpanu. Butleji zaczęły żółknąć liście. Czy to możliwe że się "zaraziła" ?
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Zainfekowanego czym?
Chyba właśnie tymi paskudnymi ćmami.